Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Piata de vata minerala a scazut cu 30%

I.D. Companii /

Piata locala de vata minerala a raportat o scadere cu peste 30% din 2008 pana in prezent, potrivit estimarilor Isover, divizia de vata minerala a Saint-Gobain Construction Products.

Filipe Ramos, director general Isover, precizeaza:

"Evolutia pietei de materiale pentru izolatii este strans legata de evolutia pietei de constructii in general. Astfel, in ceea ce priveste proiectele rezidentiale, numarul autorizatiilor de constructie continua sa scada, dar mai putin decat in perioada 2008 - 2011. Evolutia constructiilor nerezidentiale este, de asemenea, influentata de nivelul investitiilor per ansamblu in economia romaneasca, care este extrem de scazut."

Abia in 2014 piata ar putea raporta o stabilizare. In plus si pe segmentul materialelor de izolatii tehnice s-a raportat o scadere a cererii, deoarece lipsa investitiilor a determinat stoparea unor proiecte majore.

Masuri pentru redresarea pietei locale

Exista o serie de factori ce pot contribui la redresarea pietei locale de materiale pentru izolatii, cat si a celei de constructii, apreciaza directorul general Isover.

"In primul rand, o astfel de redresare depinde de imbunatatirea climatului economic, atat in Romania, cat si la nivel mondial, intrucat acest segment depinde de accesul la surse de finantare. In al doilea rand, este evident ca piata din tara noastra poate fi impulsionata de adoptarea unor programe ambitioase de reabilitare termica a cladirilor, precum si de impunerea unor standarde ridicate de eficienta energetica pentru constructiile noi. De asemenea, este important ca toate reglementarile in vigoare sa fie respectate, iar acest lucru este posibil printr-un sistem de control bine pus la punct. Toate aceste masuri ar trebui sustinute la nivel central", a declarat Filipe Ramos.

Un alt factor ce ar putea duce la impulsionarea pietei este educarea consumatorilor pentru a intelege beneficiile pe termen lung ale eficientei energetice: o izolatie de calitate, cu solutii corespunzatoare, reprezinta de fapt o investitie care aduce atat confort, cat si reducerea cheltuielilor pentru incalzire/ventilare. Aceste economii vor deveni si mai semnificative in contextul scumpirilor preconizate la gaze si electricitate.

Isover, va exporta in acest an 30% din volumul total de vata minerala de sticla produs in cadrul fabricii de la Ploiesti. Productia va merge catre piete precum Ungaria, Bulgaria, Moldova sau Serbia.

Fabrica de la Ploiesti a absorbit o investitie totala de 35 de milioane de euro si este amplasata pe un teren de aproximativ 130.000 de mp.

Fabrica din Romania, reprezinta unul dintre principalele centre de productie ale grupului din Europa, avand o capacitate de productie de 20.000 de tone de vata minerala de sticla si 6.500 de tone de vata minerala bazaltica.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional