Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Voluntari - investiţie de 82 milioane lei
. Investiţii / 03 martie 2014
Autorităţile din Voluntari derulează lucrări de realizare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care implică modernizarea a 83 de străzi şi amenajarea a două parcuri, după cum ne-a spus Dragoş Stelniceanu, arhitectul şef din cadrul primăriei.
Proiectul, în valoare totală de aproape 82 de milioane de lei, prevede asfaltarea şi introducerea reţelei de colectare de apă pluvială şi, acolo unde nu există, a reţelei de canalizare.
PIDU mai vizează achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona de acţiune Voluntari, modernizarea arhitecturală şi peisagistică a spaţiilor verzi din zona de blocuri aferentă străzii Lotusului, dezvoltarea şi modernizarea sistemului de iluminat public, cu reţea subterană, crearea parcului de interes public Pipera, modernizarea arhitecturală şi peisagistică a aliniamentelor verzi stradale din oraşul Voluntari.
Lucrările aferente PIDU au fost demarate anul trecut, iar finanţarea este asigurată din fonduri europene. Termenul de finalizare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană este anul 2015.
Peste 78 milioane lei - bani europeni pentru Bulevardul Pipera
Tot din fonduri europene, Primăria Voluntari reabilitează Bulevardul Pipera, investiţie de peste 78 de milioane de lei, care va fi lărgit la patru benzi şi va avea pasarele pietonale şi sistematizare rutieră. Proiectul mai presupune introducerea reţelei de apă şi canalizare, amenajarea iluminatului public, precum şi devierea reţelelor existente de electricitate şi telecomunicaţii. De asemenea, vor fi amplasate camere video, conform cerinţelor Uniunii Europene. În vederea derulării lucrărilor, a avut loc o procedură de licitaţie pentru desemnarea constructorului, aceasta fiind câştigată de compania Delta ACM. Ofertanţii care au pierdut licitaţia au depus contestaţii, în prezent procedura fiind la instanţa de contencios, la Curtea de Apel.
După ce Primăria va semna contractul de lucrări, acestea ar urma să fie executate în termen de doi ani. Dragoş Stelniceanu ne-a spus că acest proiect este derulat în colaborare cu Consiliul Judeţean Ilfov.
Primăria Voluntari vrea să finalizeze Bulevardul Iancu Nicolae
Primăria Voluntari şi-a bugetat, pentru acest an, şi finalizarea Bulevardului Iancu Nicolae.
Dragoş Stelniceanu ne-a declarat: "Iancu Nicolae a fost lărgit la patru benzi, am făcut trotuarele, iluminatul public, reţelele, însă a rămas un tronson nefinalizat, de câteva sute de metri. Am prevăzut lucrările aferente pentru terminarea proiectului în bugetul pentru acest an şi am demarat şi procedura de licitaţie".
Alte proiecte pe care Primăria Voluntari le derulează sunt o sală de sport şi o policlinică, ambele fiind finanţate cu bani de la bugetul local.
Lucrările de execuţie privind reabilitarea şi adaptarea funcţională a clădirii existente cu destinaţia cămin de bătrâni au o valoare de circa 2 milioane de lei.
Dragoş Stelniceanu: "Nu am găsit finanţare pentru stadionul de divizia A"
Până acum, autoritatea locală nu a concretizat un parteneriat public-privat şi nici nu a atras fonduri europene pentru construirea unui stadion de divizia A, cu o capacitate de 30.000-40.000 de locuri pentru spectatori, proiect anunţat în urmă cu câţiva ani de reprezentanţii primăriei, care spuneau că intenţionează să realizeze un astfel de complex.
"În loc de stadion, am amenajat terenuri sportive, din fonduri de la Consiliului Local, pe suprafaţa unde a fost amenajată vechea groapă de gunoi", potrivit arhitectului şef al primăriei, care ne-a spus că nu a renunţat la proiectul pentru construirea unui stadion: "Despre partenariat public-privat putem vorbi doar pe hârtie, pentru că nu avem încă un cadru legal în domeniu".
În vara anului trecut, edilul din localitate Florentin Pandele afirma că, în scurt timp, în oraşul Voluntari vor începe lucrările la un stadion ce va avea 10.000 de locuri şi care va fi finalizat în cursul anului 2014: ""Suntem ferm convinşi că viitorul fotbalului românesc nu poate avea performanţe decât dacă un asemenea proiect va avea o susţinere naţională"".
Lucrările exterioare de la Catedrală se apropie de final
Lucrările de construire la clădirea Catedralei care se construieşte în Voluntari se apropie de final, urmând să fie amenajat terenul şi reţelele din jurul clădirii şi lucrările din interior.
Proiectul a fost demarat în anul 2007, iar finanţarea a fost asigurată exclusiv din fonduri de la bugetul local.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Primăriei, Catedrala din oraşul Voluntari este situată într-o zonă de locuinţe, pe un teren cu o suprafaţă de 13.600 mp, având o arie construită de 1.604 mp, o arie desfăşurată de 3.556,88 mp şi un volum construit de 34.146 mc.
Capacitatea catedralei este de aproximativ 3.000 de locuri pe scaune. Proiectul Catedralei prevede şi un subsol, care va fi amenajat ţinând cont de arhitectura clădirii şi de ceea ce presupune specificul său.
Zidurile Catedralei sunt alcătuite din două rânduri de cărămidă (unul pe interior, unul pe exterior) unite între ele de armătură de fier şi beton.
În interior se va realiza pictură în tehnică clasică - frescă, iar o parte din pereţii din interiorul Catedralei vor fi decoraţi cu mozaic.
Din punct de vedere arhitectural, la construcţia Catedralei au fost îmbinate mai multe stiluri: grec, bizantin, brâncovenesc, având ca modele arhitecturale biserica Sfântul Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeş, vechea Mitropolie de la Târgovişte (actualmente demolată), iar ca model arhitectural modern, biserica nouă Sfânta Vineri din Bucureşti.
În decembrie 2010, a fost ridicată turla centrală, înălţimea de pornire pe care a fost amplasată fiind de 30 metri de la sol. Turla are o înălţime de 16 metri, iar cupola - de 5 metri, ajungând împreună la 21 de metri, cu un diametru de 9 metri.
2013 - echivalentul lui 2006, ca număr de imobile noi
Primăria Volulntari a acordat, anul trecut, autorizaţii de construcţie pentru ansambluri rezidenţiale mai mici, de 10-15 case, cu parter sau parter şi două etaje, după cum ne-a spus domnul Stelniceanu. Cele mai multe complexuri se construiesc tot în Pipera, deşi sunt derulate proiecte în toate zonele din localitate.
Anul trecut faţă de 2012 s-a evidenţiat printr-o creştere a numărului de imobile noi cu 10-15%, 2013 fiind echivalentul lui 2006, în acest sens, numărul autorizaţiilor acordate fiind de aproximativ 250, potrivit arhitectului şef, care a precizat că, din punct de vedere a numărului de autorizaţii, creşterea a fost de circa 7%.
Domnul Stelniceanu ne-a precizat că investitorii care mai construiesc în Voluntari sunt atât din ţara noastră, cât şi din afara graniţei.
În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică, acesta a fost finalizat anul trecut, cele 4-5 blocuri din Voluntari beneficiind de acest program, finanţat de Consiliul Local şi de Guvern, în proporţii de 70% şi, respectiv, 30%.