Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PRAKTIKER:"Cerere în creştere pentru mobilierul de grădină din ratan artificial"

Amenajări /

"Cerere în creştere pentru mobilierul de grădină din ratan artificial"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Grădina casei este loc plăcut de relaxare, un colţ de rai unde să-ţi petreci timpul liber. În această perioadă, proprietarii de locuinţe noi şi vechi, din mediul urban sau rural, caută să-şi amenajeze grădinile, să aibă o zonă de relaxare, cu loc de joacă pentru copii, amenajări florale şi chiar un colţ unde să poată cultiva legume după metode tradiţionale.

    Specialiştii de la Praktiker ne-au declarat: "În cazul grădinilor mai mari, de regulă se optează şi pentru o livadă. În funcţie de sezon, există anumite tendinţe. Primăvara, clienţii Praktiker îşi îndreaptă atenţia mai mult către zona floristică, arbuşti ornamentali, pomi fructiferi, dar şi către unelte şi maşini de grădinărit şi doar mai târziu, din aprilie - mai, încep să achiziţioneze articole reprezentative pentru zona de relaxare cum ar fi mobilier de grădină, piscine, grătare, etc".

    Ei ne-au spus că, în perioada de început a primăverii, există câteva categorii de produse care se vând bine, respectiv flori precum muşcate, primule, viole, dar şi seminţe şi butaşi de trandafiri sau chiar arbuşti ornamentali. Gazonul este, de asemenea, esenţial în amenajarea grădinii, fiind preferat, în general, cel universal. Căutaţi sunt şi pomii fructiferi precum măr, păr, piersic, nuc, cireş.

    Pentru zona de relaxare a grădinii, proprietarii de locuinţe caută, în această perioadă, mobilierul de grădină, în special, cel imitaţie de ratan, ne-au mai spus reprezentanţii Praktiker, care au subliniat: "Se remarcă o scădere a vânzărilor de mobilier de gradină din esenţă lemn, piaţa îndreptându-se mai mult către ratanul artificial, având un aspect modern şi fiind mai uşor de întreţinut. Tot în zona de relaxare se vând bine grătarele şi piscinele".

    Piaţa din ţara noastră nu este atât de dezvoltată încât să se remarce anumite stiluri de grădină

    Specialiştii Praktiker susţin că piaţa din ţara noastră nu este atât de dezvoltată încât să se remarce anumite stiluri de grădină: "Nu putem vorbi în România de grădină clasică, contemporană sau minimalistă. Ce putem observa este că există o migrare către grădina ambientală. Din ce în ce mai mulţi clienţi gândesc grădina ca un spaţiu de relaxare, tendinţă observată chiar şi în zonele rurale, unde grădina are preponderent o funcţie agricolă".

    Clienţii pentru amenajări exterioare sunt proprietarii de case noi, construite recent, care au grădini relativ mici, dar şi proprietarii de case vechi, în special din mediu rural. Potrivit Praktiker, primii sunt mai focusaţi pe tipul de grădină ambientală şi spaţiu de relaxare, iar ultimii sunt axaţi pe grădina agricolă şi pe întreţinerea grădinii, mai puţin pe spaţiu de relaxare.

    Specialiştii de la Praktiker ne-au declarat că cele mai solicitate produse de mobilier sunt seturile de grădină cu 4, respectiv 6 scaune şi masă tip "dinning". Pentru relaxare, sunt căutate balansoarele şi seturile cu măsuţă de cafea, canapea şi fotolii. Ca material, este în creştere cererea pe ratan artificial, conform sursei citate. "Deşi în scădere, încă se vinde şi mobilierul din lemn, deoarece oferă o mai mare rezistenţă precum şi o durată de viaţă mai lungă. Pentru clienţii care doresc soluţii rapide şi mai puţin costisitoare, există mobilierul din plastic şi metal", afirmă reprezentanţii Praktiker.

    Bugetul pentru amenajări, între 600 de lei şi 2.500 de lei

    Ei au precizat că bugetul alocat pentru amenajarea grădinii depinde de stadiul în care se află aceasta: "De pildă, pentru o grădină medie (200 - 300 mp), nouă, tânără, ce are nevoie de o amenajare amplă, putem vorbi de un buget începând de la 2.500 lei în care intră atât zona floristică, de relaxare, cât şi spaţiul de joacă pentru copii şi o zonă pentru cultivarea legumelor. Dacă vorbim de o grădină matură, deja amenajată, atunci bugetul este în jur de 600-800 lei şi cuprinde doar o completare sau reînnoire unelte şi scule de grădinărit, tratamente, îngrăşământ şi eventual flori, jardiniere".

    Oficialii Praktiker ne-au menţionat că există o permanentă presiune asupra preţului produselor de amenajare a grădinilor de la producători, prin creşterea tarifelor materiei prime, costurilor de transport, deprecierea cursului în raport cu euro/dolar etc. "Chiar şi în aceste condiţii, putem vorbi de o stagnare a preţurilor de vânzare în raport cu 2013. Căutăm în permanenţă soluţii mai puţin costisitoare pentru clienţi, însă putem spune că mobilierul din ratan şi cel din lemn şi-au menţinut preţurile la nivelul anului 2013", ne-au mai spus aceştia, menţionând că soluţiile mai ieftine, fără a face rabat la calitatea produselor, ar fi seturile de mobilier de dimensiuni mai mici sau îmbinarea plasticului cu metalul.

    Piaţa de grădinărit, uşoară tendinţă de creştere

    Reprezentanţii Praktiker ne-au declarat că, în primii ani de criză, piaţa de grădinărit a fost şi ea afectată odată cu căderea sectorului imobiliar, însă, începând cu 2011, a apărut o uşoară tendinţă de creştere. "Clienţii au început cu paşi mici să-şi amenajeze grădinile, astfel că şi pentru 2014 estimăm o uşoară creştere a vânzărilor, dar nu mai mare decât cea înregistrată în ultimii ani", estimează sursa citată.

    În această primăvară, Praktiker merge pe aceleaşi game de produse pe care le-a avut şi în anii anteriori, dar a adus noi modele, astfel încât cumpărătorii să poată beneficia de noile tendinţe în materie de amenajări (de exemplu seturi mobilier tip dinning din PE ratan negru cu blat de sticlă, jardiniere etajate pentru partea de floristică).

    Oficialii Praktiker au adăugat: "Ca preocupare principală, căutăm soluţii să menţinem preţurile la acelaşi nivel, fără a afecta calitatea produselor, cum ar fi seturile de mobilier de dimensiuni mai mici şi mai încercăm totodată să lărgim paleta de culori. Este important pentru clienţi să aibă posibilitatea de a alege dintr-o paletă mai bogată de culori".

    Omer Susli, noul proprietar al Praktiker: "Intenţionăm să atragem doamnele la Praktiker"

    Omul de afaceri turc, Omer Susli, a preluat, în acest an, afacerea lanţului de magazine de bricolaj Praktiker din ţara noastră. Domnia sa a acceptat să vorbească, pentru ziarul BURSA, despre planurile pe care le are în vedere la Praktiker.

    Omer Susli a declarat: "Eu am încredere 100% în mediul de afaceri românesc. Toată lumea zice că e criză, dar în ultimii doi ani, România a început să crească, iar pentru o ţară ca România un procent de 2,5-3% eu zic că este foarte sănătos. Noi am văzut în România şi creşteri de 8-9-10% şi s-a dovedit ca nu era sănătos, aşa că, decât să fie o creştere de 8% timp de trei ani şi după aceea o scădere în alţi doi ani, mai bine să avem în fiecare an creşteri de 2,5 - 3 - 3,5, maximum 4%".

    Omul de afaceri a mai spus că de la Praktiker nu vrea 30-40 de milioane euro profit, cum era pe vremuri, ci că doreşte să investească constant în lanţul de magazine: "Vom diversifica gama de produse. Intenţionăm să atragem doamnele la Praktiker. E foarte important pentru noi, pentru că ele sunt cele care decid referitor la amenajarea locuintei. Bărbaţii vin în magazin să cumpere un bec, iau becul şi pleacă acasă. Pe când doamnele vin să cumpere un bec şi cumpără şi alte produse".

    Sfaturi pentru amenajarea grădinilor

    Specialiştii Praktiker ne-au spus că, în primul rând, înainte de a stabili scopul şi tipologia grădinii, este foarte important ca proprietarii de locuinţe să se gândească la timpul pe care îl au şi pe care îl pot aloca pentru a sta în grădină, dar şi timpul alocat întreţinerii grădinii. Pasul doi ar fi alocarea bugetului pe proiect luând în calcul că îl poate cheltui în cel puţin două tranşe: primăvara - mai mult pe întreţinere prin achiziţia de unelte/scule de grădinărit, sisteme de irigaţii, dar şi pe amenajarea grădinii prin plantarea de flori, seminţe, bulbi, pomi fructiferi sau achiziţie dale, borduri, garduri, pietriş, vopsea; vara - mai mult pe partea de decorare şi relaxare prin achiziţia de mobilier de grădină, barbeque, piscină, decoraţiuni.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional