Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Prefab si-a majorat cifra de afaceri in 2013

A.D. Companii /

Marian Petre Milut, presedintele Prefab

Marian Petre Milut, presedintele Prefab

Evolutia in 2013 pe piata materialelor de constructii a inregistrat o scadere de aproximativ 10 - 15%. Diminuarea costurilor generale in activitatea companiilor precum si lupta permanenta pentru cresterea predictibilitatii si a calitatii produselor a condus la pastrarea pietelor companiei Prefab, insa in detrimentul profitului. "Investitiile care au fost finalizate in aceasta perioada ne-au asigurat o crestere a cifrei de afaceri, dar cheltuielile neprevazute cu taxele si combustibilii au dus la scaderea rentabilitatii generale a companiilor", ne-a declarat Marian Petre Milut, presedintele Prefab, producatorul de prefabricate din beton si BCA.

Declinul pietei materialelor de constructii in 2013 s-a datorat stoparii anumitor investitii in zona infrastructurii, dar si a investitiilor in constructia de locuinte. Lipsa capitalului investitional s-a resimtit si mai acut in conditiile in care taxele si impozitele au continuat sa creasca in mod imprevizbil. Din punct de vedere al sprijinului financiar al bancilor, s-au constatat o restrangere si o birocratizare excesiva cu costuri suplimentare, ceea ce a impovarat si mai mult activitatea companiilor, in special a celor mici si mijlocii. De asemenea, a crescut riscul, atat in afacerile intre companiile private, cat mai ales in proiectele ce au ca finantator statul. Cresterea exporturilor precum si anul bun agricol nu s-au putut rasfrange si asupra pietei interne, din cauza beneficiilor reduse, considera domnul Milut.

"Din pacate, se constata o atitudine potrivnica in mediul de afaceri, desi declarativ, toata lumea ar parea preocupata de sprijinirea si dezvoltarea companiilor private. In realitate, birocratia si legislatia imprevizibila si uneori potrivnica capitalului autohton au dus la decapitalizarea si disparitia multor companii. In general, capitalul autohton a fost profund afectat in ultimii 5 ani si cu predilectie in ultimii 2 ani, existand riscul unui colaps generalizat in anii ce urmeaza", atrage atentia domnul Milut.

Deoarece 2014 va fi si un an electoral, investitiile ar putea fi puse in asteptare, sporind numarul companiilor intrate in incapacitate de plata si in faliment. O economie care se bazeaza numai pe exportul unor companii straine, care oricand se pot reloca daca se modifica accentuat conditiile interne, sau pe o agricultura care nu are o infrastructura adecvata si care este dependenta de precipitatii, nu poate asigura sustenabilitatea unei economii dezechilibrate. Intoarcerea spre exploatarea materiilor prime ale subsolului sau pe taierea nejustificata a fondului forestier poate aduce Romania pe un drum gresit cu diminuarea potentialului de tara. Anul care urmeaza poate sa fie decisiv din punct de vedere al atragerii fondurilor europene dar numai in cazul in care vor iesi din aria de control total al statului, care s-a dovedit corupt si ineficient, sustine Marian Petre Milut.

Cu toate acestea, Prefab a finalizat in 2013 o investitie co-finantata cu fonduri europene vizand realizarea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta. "Nu ne-am putut lua fondurile angajate prin contractul cu statul pe motive care tin de ineficienta structurii care le gestioneaza", reclama presedintele Prefab.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional