Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PREVIZIUNILE CONSULTANŢILOR IMOBILIARI:"Cererea de birouri continuă creşterea, dar chiriile rămân stabile"

Piaţa Imobiliară /

"Cererea de birouri continuă creşterea, dar chiriile rămân stabile"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Mădălina Cojocaru, DTZ: "Şapte clădiri noi aşteptate la livrare în acest an"

    Andrei Drosu, JLL: "Volumul tranzacţiilor cu clădiri de birouri, asemănător cu cel din 2014"

    Alexandru Petrescu, ESOP: "Cererea cea mai mare, asigurată tot de companiile IT&C"

    Piaţa birourilor va înregistra şi în acest an un trend ascendent în ceea ce priveşte cererea de noi spaţii, apreciază consultanţii imobiliari, care consideră că nivelul chiriilor va rămâne stabil, cu mici variaţii de preţ. Totodată, ei consideră că rata de neocupare a spaţiilor de birouri va continua să scadă.

    Mădălina Cojocaru, şeful Departamentului Birouri din cadrul DTZ Echinox, ne-a declarat că Bucureştiul continuă să fie atractiv pentru investitori, la nivelul Europei Centrale şi de Est, din punctul de vedere al costurilor totale de ocupare şi al productivităţii forţei de muncă. Totodată, doamna Cojocaru apreciază că o parte semnificativă din activitatea de tranzacţionare din acest an va fi reprezentată de cererea de noi spaţii de birouri.

    Mădălina Cojocaru ne-a precizat: "Chiriile pentru spaţiile de birouri vor rămâne stabile, având în vedere şi noile livrări din zonele centrale şi semicentrale. Astfel, chiriile din aceste zone «prime» fluctuează între 15 şi 18,5 euro/mp/lună, cele din zonele semicentrale - între 15-17 euro/mp/lună, iar chiriile din zone periferice cu acces la metrou sunt între 12-13 euro/ mp/lună".

    Reprezentantul DTZ Echinox apreciază că principalii proprietari de clădiri de birouri din Capitală, în funcţie de mărimea portofoliului, sunt Immofinanz, Globalworth, CA Immo, Genesis Development şi NEPI.

    Stocul total de spaţii de birouri clasa A şi B este de 2,16 milioane de metri pătraţi, susţine Mădălina Cojocaru, care ne-a mai spus că în 2015 au fost anunţate pentru livrare şapte clădiri de birouri.

    Domnia sa a precizat: "Cele mai mari proiecte aflate în execuţie la finele lunii februarie sunt Bucharest One, AFI Business Park 4 şi 5, faza a doua din Hermes Business Campus, Landmark, Metroffices (Immofinanz) şi City Offices. În acest an, cele mai mari proiecte demarate sunt Oregon Park, Orhideea Towers, Globalworth Campus".

    Consultantul DTZ Echinox susţine că rata de neocupare a spaţiilor de birouri va continua să scadă, atât timp cât cererea nouă (extinderi, relocări din clasa C în stoc modern, companii noi intrate în piaţă) va reprezenta un procent semnificativ din totalul cererii de spaţii de birouri.

    Andreea Păun, Colliers: "În 2015, vor fi livraţi încă 160.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri"

    Şi Andreea Păun, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International România, estimează că trendul ascendent al cererii de spaţii de birouri va continua în 2015, având în vedere interesul crescut al companiilor de outsourcing de a intra sau a se extinde în ţara noastră, precum şi posibilităţile de creştere ale companiilor mari existente deja pe piaţă.

    "Chiriile nu vor înregistra modificări semnificative în acest an", ne-a declarat doamna Păun, subliniind: "Clădirile de birouri care au fost anunţate în Piaţa Victoriei ar putea să ceară chirii mai mari, având în vedere că, în zonă, stocul existent este destul de vechi şi nu au mai fost livrări în ultimii ani".

    În 2015, vor fi livraţi încă 160.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, după cum ne-a spus Andreea Păun.

    În plus, Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting, consideră că sunt şanse ca 2015 să fie mai bun decât anul trecut în ceea ce priveşte nivelul tranzacţiilor de închiriere cu spaţii de birouri. Domnia sa ne-a declarat: "Cererea cea mai mare va veni în continuare din partea companiilor de IT&C. Chiriile vor păstra aceeaşi linie ca în 2014, cu mici ajustări în sus sau jos, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă pe anumite zone".

    Potrivit sursei menţionate, chiriile pentru spaţii de clasă A vor fi între 16 şi 18 euro/mp/lună, pentru zona centrală, între 13 şi 15 euro/mp/lună pentru clădiri de clasă B sau A din zone mai îndepărtate de centru şi între 10 şi 13 euro/mp/lună la clădirile de clasă A şi B din zonele unde se construieşte masiv, precum Grozăveşti, Dimitrie Pompeiu, Semănătoarea.

    Alexandru Petrescu a adăugat: "Investitorii care şi-au anuntat intenţiile pentru dezvoltarea de noi proiecte sunt, de regulă, oameni cu experienţă pe piaţa de birouri din România, investitori locali sau străini - austrieci, greci, israelieni".

    Domnia sa ne-a spus că investitorii caută terenuri pe lângă staţii de metrou şi cu posibilităţi de dezvoltare. "Terenurile de acest tip sunt, însă, rare şi preţul diferă foarte mult, în funcţie de zonă şi potenţialul de valorificare", a explicat Alexandru Petrescu, subliniind că ESOP Consulting are în portofoliu un teren de vânzare de 10.000 mp, în zona Politehnicii, preţul fiind de aproximativ 800 euro/mp.

    Andrei Drosu, JLL: "Cererea de spaţii de birouri, nivel record anul trecut"

    Cererea totală de spaţii de birouri în 2014 a atins un nivel record de 295.000 de metri pătraţi, cu puţin peste valoarea înregistrată în 2013, după cum ne-a spus Andrei Drosu, research consultant JLL, care ne-a declarat: "În 2015 ne aşteptăm să avem o cerere totală de spaţii asemănătoare cu cea din 2014, însă cu un număr mai mare de preînchirieri. Sectorul IT&C, cel mai activ din ultimii ani, va fi cel mai probabil, în continuare, vedeta pieţei, în timp ce sectorul financiar are şanse mari să surprindă pozitiv în 2015".

    Chiriile contractuale "prime" (pentru spaţii de birouri în cele mai bune clădiri din centru) au rămas neschimbate în ultimii 2 ani şi jumătate, la 18,5 euro/mp/lună şi, cel mai probabil, acestea vor fi constante şi în 2015, consideră Andrei Drosu.

    Domnia sa susţine că principalele zone de interes sunt, în acest moment, sub-pieţele din nordul Bucureştiului - coridorul Floreasca -Barbu Văcărescu şi Dimitrie Pompeiu, dar şi zona de Centru Vest: "Aici, chiriile vor rămâne, cel mai probabil, neschimbate, ţinând cont de suprafaţa scăzută de spaţii de birouri ce va fi inaugurată în aceste zone, în 2015".

    Consultantul JLL se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor ce implică parcuri de birouri să fie la un nivel asemănător cu cel înregistrat în 2014, în acest moment fiind mai multe clădiri în proces de vânzare.

    Andrei Drosu ne-a precizat: "Stocul actual de spaţii de birouri este de aproximativ 2,2 milioane de metri pătraţi. În 2015, aproximativ 122.000 mp vor fi finalizaţi în nouă proiecte. Cele mai mari proiecte de birouri aflate în execuţie sunt Green Court Building B, AFI Park 4&5 şi Bucharest One. Printre proiectele majore demarate recent se numără noua fază a Sema Parc, The Landmark, Globalworth Campus, Hermes Business Campus 2, Metrofice, Vastint Timpuri Noi şi Victoriei Offices".

    După ce, la finalul anului trecut, rata medie de neocupare a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani - 13,3%, Andrei Drosu estimează că aceasta îşi va continua trendul descendent şi în 2015, atunci când suprafaţa nou livrată va fi cel mai probabil depăşită de cererea nouă.

    De asemenea, consultantul JLL ne-a declarat că interesul investitorilor pentru dezvoltarea de spaţii de birouri este în creştere, 2014 fiind un an foarte efervescent, în care un număr mare de proiecte noi au fost anunţate.

    Conform sursei amintite, suprafaţa estimată pentru livrare în 2016 este de aproximativ 240.000 metri pătraţi, principalii investitori fiind din Grecia, Suedia, Austria, Israel, România şi Belgia.

    Principalele zone ce dispun de terenuri pretabile pentru clădiri noi de birouri sunt Floreasca-Barbu Văcărescu şi Centru Vest, a conchis Andrei Drosu.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional