Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Baia Mare are 95 milioane lei pentru investiţiile din 2015

Investiţii /

Primăria Baia Mare are 95 milioane lei pentru investiţiile din 2015
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Municipiul Baia Mare va beneficia, în acest an, de un buget total de investiţii de 94,9 milioane de lei, potrivit primarului Cătălin Cherecheş, care ne-a declarat că investiţiile noi din 2015 au o valoare de 44,3 milioane lei.

    Printre proiectele Primăriei Baia Mare din 2015 se află realizarea unui sistem de monitorizare video în municipiu, construirea unei noi grădiniţe în cartierul V. Alecsandri, reabilitarea Colegiilor "Vasile Lucaciu" şi "Gheorghe Şincai". În plus, alte patru unităţi de învăţământ din oraş vor fi modernizate şi extinse. Edilul ne-a spus că urmează să construiască un Skate Park, să reabilteze Piaţa Revoluţiei şi să modernizeze stadionul Municipal Viorel Mateianu.

    Pe lista de investiţii a municipalităţii se mai află complexul de locuinţe sociale din strada Arieşului, reabilitarea blocurilor de locuinţe, precum şi refacerea podului peste râul Săsar. În ceea ce priveşte asfaltarea străzilor, primăria a alocat 20 de milioane de lei, iar pentru lucrările la reţeaua de apă şi canalizare sunt disponibile 220 milioane lei. Sursele de finanţare ale Primăriei Baia Mare pentru investiţiile din acest an sunt bugetul local, bugetul naţional şi fondurile europene.

    Primarul Cătălin Cherecheş ne-a declarat că Municipiul Baia Mare îşi propune să reducă emisiile de carbon cu 21%, până în 2020, inclusiv prin eficientizarea energetică a clădirilor publice şi a celor private (blocuri de locuinţe): "Având în vedere că Strategia Europa 2020 îşi propune creşterea eficienţei energetice a patrimoniului construit cu minim 20%, alături de creşterea ponderii energiilor regenerabile din totalul consumurilor de energie în scopul conservării resurselor naturale neregenerabile, acest deziderat a fost preluat în documentele de planificare strategică a României. Municipiul Baia Mare este semnatar al Convenţiei Primarilor din anul 2009, iar în 2010 a fost elaborat şi aprobat de către Comisia Europeană Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Baia Mare".

    Domnia sa ne-a precizat că sursele de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe sunt asigurate, în acest moment, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Contribuţia Municipiului Baia Mare este de 30%, contribuţia asociaţiilor de proprietari este de 10%, iar din fondurile europene există un disponibil de 60% cheltuieli nerambursabile, conform Ghidului Solicitantului.

    Investiţii de 248 milioane euro, desfăşurate cu fonduri europene

    Primarul Cătălin Cherecheş apreciază că opt blocuri de locuinţe din Baia Mare vor fi reabilitate termic, în acest an. În opinia sa, cota de cofinanţare a administraţiei publice locale şi a asociaţiilor de proprietari este una ridicată, în condiţiile în care costurile iniţiale de realizare a investiţiilor se amortizează pe termen lung: "Patrimoniul construit este ridicat în raport cu sumele alocate acestor reabilitări".

    Investiţiile în infrastructură desfăşurate de municipalitate din fonduri europene au o valoare de 28 de milioane de lei, prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, şi de 220 de milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (reţeaua de apă şi canalizare).

    Cele mai importante investiţii aflate acum în derulare sunt amenajarea Parcului Public Central, reabilitarea Pieţei Cetăţii, modernizarea străzilor Oborului şi Electrolizei, dezvoltarea eco-reţelei urbane şi a infrastructurii de agrement urban în cartierul V. Alecsandri, precum şi reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi apă uzată în municipiul Baia Mare.

    Primarul Cătălin Cherecheş ne-a mai spus că are în vedere să realizeze o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană 2020-2030, care să confere sustenabilitate şi stabilitate pentru atragerea de noi investitori, inclusiv facilităţi fiscale şi investiţii în infrastructura publică şi de afaceri pentru zonele cu potenţial ridicat de regenerare urbană şi industrială.

    5,3 milioane lei pentru reabilitarea termică a şase blocuri de locuinţe

    "Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Baia Mare" este un proiect depus de municipalitate pentru finanţarea prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, conform datelor de pe site-ul instituţiei.

    Valoarea totală a proiectului este de 5,3 milioane lei, contribuţia primăriei fiind de 2,4 milioane lei. Conform criteriilor de eligibilitate, şase blocuri din Baia Mare s-au încadrat ca rată de cofinanţare a autorităţii publice locale şi a asociaţiilor de proprietari, fiecare dintre cele două entităţi având o contribuţie de 20% din totalul investiţiei. Contractul de finanţare a fost semnat pe 23 aprilie, iar durata de implementare a proiectului este de un an, însă a fost solicitată o extindere a perioadei cu 8 luni. Cele şase blocuri aprobate prin contract sunt situate la următoarele adrese: strada Alexandru Odobescu nr.7 (20 apartamente), str. George Enescu nr. 2 (20 apartamente), str. Dr. Victor Babeş 13 scara A şi B (88 apartamente), str. Dr. Victor Babeş nr. 21 Scara A şi B (88 apartamente), str. Victoriei nr. 54 (36 apartamente), respectiv bulevardul Decebal nr. 16 (44 apartamente).

    Amenajarea Parcului Public Central, proiect de 16 milioane lei

    Proiectul de amenajare a Parcului Public Central este o investiţie de 15,9 milioane lei, finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, conform datelor furnizate de Primăria Baia Mare.

    Parcul va cuprinde zona dintre bulevardul Unirii, bulevardul Republicii, strada Aleea Serelor, strada Vasile Alecsandri şi terenurile adiacente libere, pe o suprafaţă de circa 40.000 de metri pătraţi.

    Contractul de finanţare a fost semnat, în 2012, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest Cluj, şi Primăria Municipiului Baia Mare. Valoarea nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este de 10,1 milioane lei, alte 2,2 milioane lei au venit de la bugetul naţional, în timp ce cofinanţarea de la bugetul local Baia Mare a fost de 251.793 lei.

    Investiţia va cuprinde şi crearea unui centru expoziţional, alei pietonale (pentru plimbare şi jogging), un ansamblu de joacă pentru copii, o fântână arteziană, precum şi sisteme de irigare şi luminat, toate echipamentele urmând să fie monitorizate de şapte camere de supraveghere video.

    Skate Park cu peste 400.000 euro

    Primăria susţine că preocuparea tinerilor băimăreni pentru skateboarding este într-o creştere semnificativă începând din anul 2000, astfel că au decis să amenajeze un Skate Park lângă stadionul Municipal de pe Câmpul Tineretului, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei.

    Reprezentanţii municipalităţii au precizat: "Ţinând cont de faptul că în Baia Mare nu există un skate park, un asemenea spaţiu va fi amenajat pe latura nordică a Stadionului Municipal de pe Câmpul Tineretului, delimitat la nord de parcarea de pe strada George B. Shaw, iar la sud de peluza stadionului. Investiţia are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii sportive a tineretului, prin accesul la echipamente de ultimă tehnologie, în condiţii de siguranţă".

    Construcţia parcului are o valoare de 444.300 de euro, iar durata de realizare a proiectului este de cinci luni.

    Modernizarea străzii Grănicerilor - 22,8 milioane lei

    Un alt proiect al Primăriei Baia Mare este "Creşterea accesibilităţii urbane prin modernizarea străzii Grănicerilor", o investiţie de 22,8 milioane lei, finanţată prin Programul Operaţional 2007-2013. Asistenţa financiară nerambursabilă în acest caz este 17,2 milioane lei, proiectul urmând să fie implementat până pe 28 august 2015.

    Reprezentanţii primăriei au declarat: "Prin implementarea proiectului de modernizare a străzii Grănicerilor va fi modernizat spaţiul public urban (stradă, trotuare, parcări), va fi îmbunătăţită accesibilitatea generală în cartier, va creşte valoarea imobiliară a cartierului, cu posibilitatea atragerii investitorilor şi apariţiei unor noi locuri de muncă".

    Lucrările de construcţie cuprind modernizarea carosabilului şi a străzilor laterale pe aproximativ 38.000 de metri pătraţi, amenajarea a patru sensuri giratorii şi opt staţii de autobuz, precum şi înfiinţarea unor parcări în suprafaţă totală de peste 8.000 mp.

    Extinderea reţelei de troleibuz în cartierul V. Alecsandri

    Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Municipiului Baia Mare are opt proiecte în implementare, iar atenţia este concentrată pe zona cea mai defavorizată a oraşului, respectiv cartierul Vasile Alecsandri, a declarat primarul Cătălin Cherecheş, subliniind: "Cetăţenii din acest cartier merită toată atenţia administraţiei publice locale, după ultimii ani în care problemele din această zonă s-au adunat. De aceea, cartierul se află pe lista mea de priorităţi. Datorită Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, vom reuşi să legăm cartierul de alte zone din oraş, prin extinderea liniei de troleibuz. În plus, vom introduce şi noi mijloace de transport".

    Proiectul "Îmbunătăţirea transportului public urban prin extinderea reţelei de troleibuz şi a infrastructurii aferente în Baia Mare - cartierul Vasile Alecsandri" presupune execuţia unei reţele de contact pentru troleibuze, de 5,1 kilometri, cu echipamentele aferente, pe traseul intersecţia bulevardelor Traian şi Republicii - Bulevardul Republicii - Bulevardul Unirii - Strada Jandarmeriei - Strada Grănicerilor - Strada Mihai Eminescu - Piaţa Izvoarele. Acest proiect început în 2011 are o valoare totală de circa 18 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Primăria Baia Mare.

    Reţea de drumuri forestiere cu 6,3 milioane lei

    Înfiinţarea reţelei de drumuri forestiere a municipiului Baia Mare este un proiect finalizat de municipalitate şi constă în circa 10 kilometri de drum compus din două tronsoane, respectiv Sonioca - Valea Roşie (7,96 km) şi Călămar - prelungire (2 km), conform datelor de pe site-ul instituţiei. Lucrările de construcţie au avut o valoare totală de 6,3 milioane lei.

    Modernizarea străzilor Electrolizei şi Oborului

    Pe lista de investiţii a Primăriei Baia Mare se află şi proiecte pentru "creşterea accesibilităţii urbane" prin care municipalitatea şi-a propus să modernizeze străzi precum Electrolizei şi Oborului.

    Oficialii băimăreni consideră că infrastructura de transport reprezintă un factor determinant al creşterii economice, care trebuie privit în strânsă corelaţie cu procesul de dezvoltare competitivă.

    În primul rând, proiectul de modernizare a străzii Electrolizei are o valoare de 10,7 milioane lei, dintre care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 7,9 milioane lei, iar contribuţia primăriei - 792.720 lei.

    Contractul de finanţare a fost semnat la începutul lunii aprilie 2013, iar perioada de implementare este 2 aprilie 2013 - 1 decembrie 2015.

    Potrivit primăriei, obiectivul general al acestui proiect constă în creşterea accesibilităţii cartierului Oraşul Vechi prin îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură publică, cu impact asupra dezvoltării de ansamblu a cartierului şi, implicit, a municipiului Baia Mare.

    În al doilea rând, proiectul de modernizare a străzii Oborului are o valoare de 13,4 milioane lei, dintre care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 10,1 milioane lei, iar contribuţia municipalităţii - 784.145 lei. Contractul de finanţare a fost semnat la jumătatea lunii februarie 2013, iar perioada de implementare este 16 februarie 2013 - 15 decembrie 2015.

    Lucrările de modernizare pentru cele două străzi amintite sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (Axa prioritară 1) "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de dezvoltare urbană".

    Primăria Municipiului Baia Mare a elaborat o strategie de dezvoltare durabilă până în anul 2020, a cărei viziune se fundamentează pe principiile şi orientările pe care Uniunea Europeană le promovează în cadrul politicilor şi strategiilor sale, după cum au arătat reprezentanţii municipalităţii.

    Aceştia au amintit de politicile privind dezvoltarea teritorială, coeziunea economică şi socială, precum şi de dezvoltarea regională şi principiile dezvoltării urbane sustenabile.

    Strategia de Dezvoltare Durabilă - Baia Mare 2020 cuprinde o serie de probleme pe care municipalitatea doreşte să le rezolve. Astfel, reprezentanţii primăriei au declarat că vor să îmbunătăţească infrastructura publică, din punctul de vedere al accesibilităţii, al utilităţilor şi calităţii spaţiilor publice, astfel încât aceşti indicatori să atingă cel puţin valorile medii la nivel european.

    Oficialii au continuat: "Trebuie să ne concentrăm pe investiţiile publice şi private, pe inovare şi tehnologie, pentru creşterea PIB şi reducerea riscurilor conjuncturale ale sistemului economic local. În plus, trebuie să luăm în calcul consecinţele asociate scăderii demografice şi să îmbunătăţim serviciile publice, politicile pentru locuinţe şi sănătate pentru combaterea sărăciei".

    Potrivit surselor citate, Strategia Baia Mare 2020 trebuie să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice, în special prin susţinerea zonelor verzi şi prin diminuarea dispersiei de resurse: "Avem nevoie să ameliorăm eficienţa energetică, prin măsuri de diminuare a emisiilor poluante şi prin utilizarea energiilor alternative".

    Reprezentanţii locali arată că vor susţine proiectele prin care Baia Mare va fi conectată la reţelele regionale, naţionale sau internaţionale de transport rutier, feroviar sau aerian. Aceştia au menţionat modernizarea drumurilor naţionale sau judeţene care leagă Baia Mare de oraşe precum Cluj-Napoca, Zalău, Satu Mare sau Sighetul Marmaţiei, realizarea drumului expres Baia Mare - Vaja (Ungaria) pentru conectarea la reţelele naţionale şi europene de autostrăzi.

    În plus, autorităţile locale au în plan să reabiliteze infrastructura feroviară pe rutele Dej şi Satu Mare, inclusiv modernizarea Gării Baia Mare. Totodată, primăria vizează modernizarea Aeroportului Internaţional Baia Mare, precum şi reabilitarea infrastructurii rutiere a zonei metropolitane.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional