Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Primăria Giurgiu pregăteşte investiţii din fonduri nerambursabile şi surse proprii

F.A. Investiţii /

 Primăria Giurgiu pregăteşte investiţii din fonduri nerambursabile şi surse proprii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Un număr de 18 proiecte de investiţii în curs de pregătire pentru perioada următoare se află pe agenda de lucru a edililor Municipiului Giurgiu, ne-a spus domnul Alexandru Vladu, viceprimar al oraşului. Acestea au prevăzute ca surse de finanţare fondurile nerambursabile şi bugetul local.

    Investiţii de peste 100 de milioane de euro vizează în principal infrastructura rutieră, sistemul de apa şi canalizare. Astfel, edilii urmăresc să realizeze:

    - un pasaj denivelat la intersecţia cu calea ferată internaţională Giurgiu Nord - Ruse şi reabilitarea drumului de centură dintre pasaj şi DN 5 Giurgiu - Bucureşti (valoarea totală a proiectului este de peste 20 milioane de euro),

    - drum de trafic greu ramura NV Penitenciar - Şos. Ghizdarului - Şos. Alexandriei - Şos. Sloboziei şi drum P1-P2, din municipiul Giurgiu, variantă modificată (peste 65 milioane euro),

    - reabilitarea şi modernizarea unor reţele de străzi din municipiul Giurgiu (6 milioane euro),

    - extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare pluvială din Municipiul Giurgiu (8 milioane euro),

    - modernizarea gării Giurgiu Oraş ( 242 mii euro).

    O atenţie deosebită vor acorda edilii investiţiilor pentru divertisment. Ei au în plan să realizeze proiectul "Insulele Dunării" (zonă rezidenţială şi de agrement la Giurgiu, valoarea estimativă fiind de 250 milioane de euro), precum şi extinderea zonei de agrement parc "Steaua Dunării Lac Prietenia şi miniparc România" (în valoare de 4,43 milioane euro).

    Un alt sector de investiţii, ce va fi dezvoltat în viitor în judeţul Giurgiu, este cel legat de eficienţa energetică. Responsabilii pregătesc mai multe astfel de proiecte:

    - Panouri solare pentru Centrul de primire în regim de urgenţă a persoanelor defavorizate din municipiul Giurgiu (valoare estimativă de 60.000 euro),

    - Creşterea eficienţei energetice la blocurile de locuinţe construite în perioada 1950 - 1990, din municipiul Giurgiu,

    - Creşterea eficienţei energetice la clădirile publice din municipiul Giurgiu.

    O altă serie de proiecte de investiţii vizează reabilitarea unor obiective:

    - Reabilitarea căminelor C şi D pentru locuinţe sociale, cartier Istru din municipiul Giurgiu (valoare estimativă 600.000 euro),

    - Reabilitarea Colegiului Ion Maiorescu,

    - Reabilitare de şcoli şi grădiniţe în municipiul Giurgiu,

    - Reabilitarea - cămin REPCHIM, zona Istru (finanţare ALN), cămine nefamilişti Dunăreana, Bloc C1 şi C2, cartier Tineretului.

    De asemenea, CJ Giurgiu are în vedere şi extinderea, dezvoltarea şi echiparea centrului de primire în regim de urgenţă a persoanelor defavorizate din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu (proiect în valoare de 900.000 euro).

    Cu fonduri ALN, CJ Giurgiu intenţionează să construiască mai multe imobile de apartamente noi: pe şoseaua Portului (80 de apartamente), Ansamblul Steaua Dunării Bd. M Viteazul (64 apartamente), Bd. M. Viteazu (11 apartamente), Şos. Portului, zona Ferry Boat (80 apartamente), Aleea Cărămidarii Vechi, zona Obor (55 apartamente).

    Centrală solară fotovoltaică realizată în parteneriat

    Viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu, ne-a declarat că municipalitatea este interesată să implementeze prin parteneriat public-privat proiecte de interes major. În acest sens, la finele lunii mai, consiliul local a aprobat realizarea unui contract de asociere în participaţiune cu "Nidici" SRL, pentru realizarea obiectivului de investiţii Centrală solară fotovoltaică în municipiul Giurgiu (proiect estimat la 7 milioane de euro).

    Prin această asociere, Municipiul Giurgiu va pune la dispoziţie terenul, iar asociatul va finanţa, proiecta, executa, exploata şi întreţine centrala solară fotovoltaică. Perioada de execuţie va fi de 20 luni. Asociatul are obligaţia să furnizeze energia electrică necesară iluminatului public pe raza municipiului şi instituţiilor din subordinea Consiliului Local.

    Proiecte în lucru

    Dintre cele mai importante proiecte aflate în lucru, în stadii incipiente, în judeţul Giurgiu, amintim:

    - Îmbunătăţirea condiţiilor de transport rutier pentru creşterea accesibilităţii Euroregiunii Ruse - Giurgiu cu Coridorul 9 paneuropean de transport care vizează reabilitare a 2,4 km drum local în municipiul Giurgiu, realizarea a două sensuri giratorii cuprinse pe traseul drumului reabilitat, elaborarea unui sistem şi a unei baze de date comune privind traficul pe traseul realizat în Giurgiu şi Ruse. Valoarea aferentă investiţiilor în Giurgiu este de 1,26 milioane euro. La jumătatea lunii august, proiectul era în faza de pregătire a documentaţie pentru licitaţia serviciilor de proiectare.

    - Crearea la Giurgiu, în Parcul Mihai Viteazu, a unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică şi dotarea acestuia. Proiectul are o valoare de 629.070 lei, iar cererea pentru finanţarea lui era depusă la Ministerul Dezvoltării şi se află în evaluare tehnică şi financiară.

    - Creşterea eficienţei energetice la blocurile de locuinţe construite în perioada 1950 - 1990 prin reabilitarea termică cu toate componentele (izolare termică exterioară, montaj tocărie tip PVC cu geam termopan, izolarea planşeului peste ultimul etaj, izolarea plăcii peste subsol, înlocuirea ferestrelor şi uşilor din spaţiul comun cu produse eficient energetic). Oficialii CJ Giurgiu spun că acest proiect va fi finanţat prin realocarea de fonduri din POR: 60% - FEDR, 10 -30% buget local, 30 - 10% asociaţiile de locatari. La jumătatea lunii august se făcea mediatizarea programului de finanţare şi colectarea cererilor pentru înscrierea asociaţiilor de locatari în program în vederea realizării studiilor de fezabilitate.

    Giurgiu acordă facilităţi ca să atragă investitorii

    Primăria municipiului Giurgiu este permanent preocupată să atragă investiţii private, subliniază viceprimarul Alexandru Vladu. În acest sens, există un proiect de hotarâre care va fi discutat şi analizat, cu privire la acordarea unor facilităţi investitorilor din municipiului Giurgiu, prin Programul de sprijinire a investitorilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional