"Codul construcţiilor", elaborat de Guvernul României, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, este primul proiect de acest gen din România şi ar putea intra în vigoare în vara acestui an.
Deocamdată, "Codul" este numai un proiect, aflat în dezbatere publică, din a cărui cea mai recentă variantă vă prezentăm mai jos câteva fragmente vizând recepţia lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente.
Art. 84 - Prezentul titlu reglementează modul de exercitare a activităţii de proiectare a lucrărilor de construcţii.
Art. 85 - (1) Activitatea în domeniul proiectării lucrărilor de construcţii este un act de cultură de interes public, cu implicaţii economice, sociale şi ecologice, care trebuie să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul inconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar.
(2) Potrivit dispoziţiilor prezentului cod, construcţiile de orice fel se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, în baza reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, autorizaţiile fiind eliberate pe baza documentaţiilor de urbanism aprobate legal şi în vigoare la data solicitării.
Art. 86 - (1) Activitatea în domeniul proiectării lucrărilor de construcţii se materializează prin elaborare de studii de fundamentare tehnico-economică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice de execuţie şi detalii de execuţie, caiete de sarcini ce cuprind reglementări tehnologice de execuţie şi de exploatare a construcţiilor rapoarte tehnice de verificare şi expertizare-tehnică.
(2) Conţinutul cadru al documentaţiilor precizate la alin. (1) este precizat în Anexa nr. 15 la prezentul cod.
Art. 87 - În conformitate cu prevederile prezentului cod, este interzisă realizarea construcţiilor precizate la art. 7 lit h), i) şi j) fără proiect tehnic de execuţie şi detalii de execuţie care se vor întocmi corespunzător cerinţelor esenţiale de calitate pentru construcţii prevăzute la art. 7 lit.k)
Art. 88 - (1) Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, res-ponsabilul tehnic cu execuţia autorizat, dirigintele de şantier autorizat, expertul tehnic atestat, conform competenţelor, pe specializări, răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia finală a lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei.
(2) Proiectanţii proiectului tehnic de execuţie, în solidar cu specialiştii verificatori de proiecte atestaţi şi experţii tehnici atestaţi, şi după caz cu fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, cu executantul, cu responsabilul tehnic cu execuţia autorizat şi cu dirigintele de şantier autorizat, răspund civil sau penal pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) şi art. 87, în conformitate cu prevederile codului civil sau penal.
(3) Pentru construcţiile precizate la art. 7 lit. h), răspunderea civilă se poate aplica şi rudelor de grad 1 ai proiectanţilor componentelor proiectului tehnic de execuţie corespunzător competenţelor prevăzute la art. 91, ai specialiştilor verificatori de proiecte şi ai experţilor tehnici şi după caz ai executantului.
Art. 89 - Poartă titlul de arhitect în domeniul arhitectură, de urbanist în domeniul urbanism şi de inginer în construcţii cu diverse specializări pentru domeniile inginerie civilă şi ingineria instalaţiilor absolventul cu diplomă în sis-tem integrat de licenţă şi master, sau cu alt document similar care respectă condiţiile de echivalenţă stabilite prin acte normative specifice, eliberat de instituţiile de învăţământ superior recunoscute de statul român pentru domeniile menţionate.
Art. 90 - (1) În conformitate cu reglementările sectoriale din cadrul Uniunii Europene, se stabilesc condiţiile în care se asigură recunoaşterea calificărilor prevăzute la art. 89 pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene.
(2) Recunoaşterea calificărilor prevăzute la art. 89 precum şi procedura necesară pentru cetăţenii statelor din afara Uniunii Europene se face pe bază de reciprocitate în conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale în domeniu.
Art. 91 - (1) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, studiile de fezabilitate, proiectele tehnice de execuţie, detaliile de execuţie, precum şi caietele de sarcini ce cuprind reglementări tehnologice de execuţie şi de exploatare a construcţiilor, se elaborează de colective tehnice de specialitate, se însuşesc şi se semnează de cadre tehnice cu pregătire superioară reglementată legal, astfel:
- proiectarea părţii de arhitectură pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţă a construcţiilor supraterane şi a celor subterane, de către arhitect cu diplomă recunoscută de statul român în conformitate cu prevederile art. 89 şi art. 90;
- proiectarea părţilor de inginerie în domeniile specifice, pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţă a construcţiilor supraterane şi subterane, precum şi a instalaţiilor aferente acestora, de către inginer în construcţii cu diverse specializări, pentru domeniile de inginerie civilă sau instalaţii, cu diplomă recunoscută de statul român în conformitate cu prevederile art. 89 şi art. 90;
- proiectarea părţii de arhitectură pentru obiective de investiţii şi elemente structurale de importanţă redusă şi aflate în afara zonelor protejate stabilite prin Planul urbanistic general de către conductor arhitect şi/sau urbanist, absolvent de studii superioare, cu diplomă de licenţă, sau cu alt document similar care respectă condiţiile de echivalenţă stabilite prin acte normative, specifice, eliberat de instituţiile de învăţământ superior recunoscute de statul român în conformitate cu prevederile art. 89 şi art. 90;
- proiectarea părţilor de inginerie în domeniile specifice, pentru obiective de investiţii şi elemente structurale de importanţă redusă şi aflate în afara zonelor protejate stabilite prin Planul urbanistic general, de către inginer colegiu sau subinginer în construcţii cu diverse specializări, pentru domeniile de inginerie civilă sau instalaţii, absolvent de studii superioare, cu diplomă de licenţă, sau cu alt document similar care respectă condiţiile de echivalenţă stabilite prin acte normative specifice, eliberat de instituţiile de învăţământ superior recunoscute de statul român, în conformitate cu prevederile art. 89 şi art. 90;
- proiectarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţă a construcţiilor supraterane şi a celor subterane, de către urbanist cu diplomă recunoscută de statul român în conformitate cu prevederile art. 89. şi art. 90;
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi pentru proiectele de autorizare a executării lucrărilor de construcţii (construire sau desfiinţare), precum şi pentru documentaţiile tehnice elaborate pentru obţinerea avizelor şi acordurilor stabilite în lista avizelor şi acordurilor necesare precizate în certificatul de urbanism.
(3) Documentaţiile tehnice prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt obligatoriu verificate de către specialişti verificatori de proiect atestaţi. Dovada verificării se va face prin aplicarea pe fiecare componentă a documentaţiei prevăzută la art. 111 alin. (1) a ştampilei personalizate a specialistului verificator, cores-punzător competenţelor atestate.
(4) Semnarea documentaţiilor de către persoanele prevăzute la alin. (1) şi (3) angajează răspunderea acestora în condiţiile prezentului cod.
Obligaţii şi răspunderi ale proiectanţilor şi ale specialiştilor atestaţi
Art. 92 - (1) Obligaţiile şi răspunderile privind realizarea cerinţelor esenţiale revin factorilor implicaţi în proiectarea, verificarea proiectelor şi expertizarea tehnică de calitate a construcţiilor, potrivit responsabilităţilor fiecăruia, stabilite de prezentul cod.
(2) Factorii prevăzuţi la alin. (1) sunt proiectanţii precizaţi în cuprinsul capitolului III al prezentului titlu şi specialiştii atestaţi, potrivit legii, pentru exercitarea unor profesii reglementate prin dispoziţiile prezentului cod.
(3) În înţelesul prezentului cod, profesiile reglementate care pot fi exercitate de către specialiştii atestaţi, în acest scop sunt:
- verificator de proiect;
- expert tehnic de calitate;
- auditor energetic.
(4) Procedurile şi criteriile pentru atestare, precum şi atribuţiile şi competenţele specialiştilor prevăzuţi la alin. (3) se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
(5) Exercitarea profesiilor reglementate se face ca persoană fizică independentă sau ca angajat al unei persoane juridice cu activitate în construcţii, acreditată potrivit legislaţiei în vigoare şi care are capabilitatea asiguratorie pentru acoperirea eventualelor daune produse de exercitarea în mod defectuos a obligaţiilor ce îi revin.
(6) Specialiştii atestaţi precizaţi la alin. (3) răspund în mod solidar cu proiectantul în ceea ce priveşte asigurarea nivelului de calitate, corespunzător cerinţelor esenţiale reglementate de prezentul cod.
Art. 93 - (1) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului coordonează şi organizează activitatea de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în construcţii.
(2) Prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului se vor constitui comisii pentru:
- atestarea specialiştilor verificatori de proiecte;
- atestarea experţilor tehnici de calitate;
- atestarea auditorilor energetici.
(3) Comisiile prevăzute la alin. (2) vor fi formate din specialişti în domeniile pentru care se efectuează atestarea.
(4) Activitatea comisiilor, care se suportă de către partea interesată, se va desfăşura la solicitarea celor interesaţi, pe baza unui program stabilit de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
(5) Membrii comisiilor de atestare tehnico-profesională beneficiază de o indemnizaţie stabilită în condiţiile legale.
(6) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turis-mului are obligaţia de a asigura fondurile necesare prevederilor alin. (5)
Art. 94 - (1) Certificatul de atestare a specialistului ates-tat se eliberează de Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului, potrivit modelului prevăzut prin ordinul ministrului.
(2) Ştampilele specialiştilor atestaţi sunt conform modelelor prevăzute în anexa la ordinul ministrului Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
(3) Certificatul, legitimaţia şi ştampila de atestare a unui specialist au înscrise: numele, prenumele, profesia, specialitatea şi gradul pentru care a fost atestat, cu iniţialele acesteia.
(4) Certificatul de specialist atestat are o durată de valabilitate de 5 ani.
(5) Pentru prelungirea valabilităţii legimitaţiei specialiştii atestaţi vor prezenta din 5 în 5 ani registrul de evidenţă a activităţii desfăşurate în domeniu, comisiei de examinare, care va analiza prin sondaj modul de efectuare a activităţii de specialist atestat şi nivelul de cunoaştere a prescripţiilor tehnice şi a legislaţiei în domeniu.
(6) Comisia de examinare va elibera o dovadă care să ateste prelungirea valabilităţii certificatului de specialist ates-tat, pe baza căreia Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va prelungi valabilitatea certificatului de specialist atestat conform competenţelor.
Art. 95 - (1) Certificatul unui specialist atestat poate fi supendat pe o perioa-dă de 3-12 luni sau anulat numai prin ordin al ministrului transportului, construcţiilor şi turismului.
(2) Decizia de supendare are la bază:
a) raportul de constatare întocmit în acest sens de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.
(3) Decizia de anulare are la bază:
a) raportul de constatare întocmit în acest sens de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.
b) referatul unui grup de trei experţi tehnici de calitate atestaţi în domeniu, care analizează raportul şi confirmă propunerea privind anularea. Grupul de trei experţi este constituit din: un expert tehnic de calitate atestat, numit de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, unul recomandat de o asociaţie profesională cu activitate în domeniu, iar al treilea propus de cel nominalizat pentru sancţionare.
Art. 96 - Pe durata suspendării certificatului de atestare tehnico-profesională, persoana fizică nu mai poate îndeplini activităţile pentru care a fost ates-tată. Suspendarea se anulează tot de către autoritatea care a eliberat certificatul de atestare tehnico-profesională, în baza următoarelor documente:
- o cerere întocmită de persoana căreia i s-a suspendat certificatul;
- actul organului administrativ de control care a întocmit procesul-verbal de constatare a abaterilor, prin care se certifică îndeplinirea măsurilor înscrise în procesul-verbal de constatare.
Proiectarea lucrărilor de construcţii
Art. 97 - (1) Suspendarea certificatului de atestare se face când specialiştii atestaţi nu respectă obligaţii ce le revin, precizate în prezentul cod.
(2) Anularea certificatului de atestare se face în următoarele cazuri:
- când se produc accidente tehnice în construcţii din cauza nerespectării cerinţelor de calitate în proiecte şi execuţie nesesizate de către verificatorul de proiecte atestat şi de către expertul tehnic atestat;
- când se întrunesc condiţii pentru a treia suspendare a certificatului de ates-tare tehnico-profesională, într-o perioadă de maximum 5 ani.
(2) Certificatul de atestare tehnico- profesională, legimitaţia şi ştampila se vor depude de către deţinător la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de care aparţine, în termen de 72 de ore de la data primirii ordinului ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turis-mului.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (2) atrage sancţionarea penală a celui vinovat.
Art. 98 - (1) În cazul în care abaterile pentru care s-a suspendat sau s-a anulat certificatul de atestare tehnico-profesională constituie infracţiune sau contravenţie la prevederile legale privind calitatea în construcţii, în afara sancţiunilor menţionate mai sus se vor aplica şi sancţiunile prevăzute de prezentul cod.
(2) Persoana căreia i s-a anulat certificatul de atestare tehnico-profesională nu se mai poate prezenta din nou la comisia de atestare pentru obţinerea unui nou certificat de atestare tehnico-profesională.
Art. 99 - (1) Contestaţia la decizia de suspendare sau de anulare a certificatului de atestare tehnico-profesională se depune de către persoana în cauză la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în termen de 7 zile de la data când a luat la cunoştinţă de raportul scris al organelor de control.
(2) În cazul în care contestaţia nu este fondată, cheltuielile generate de rezolvarea ei vor fi suportate de către persoana care a făcut contestaţia.
(3) Soluţionarea contestaţiei se face de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Decizia este definitivă şi poate fi atacată în justiţie.
Art. 100 - Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va publica trimestrial în publicaţii de specialitate lista specialiştilor atestaţi, suspendările şi anulările certificatelor de atestare din cursul ultimului trimestru, iar anual, lista tuturor specialiştilor ates-taţi, în activitate la 31 decembrie, cu precizarea domeniilor şi a specialităţilor în care au fost atestaţi.