Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RADU ZILIŞTEANU:"Programul Noua Casă va influenţa piaţa construcţiilor"

Piaţa Imobiliară /

"Programul Noua Casă va influenţa piaţa construcţiilor"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Programul Noua Casă va influenţa piaţa construcţiilor, întrucât 80% dintre creditele contractate prin Programul Prima Casă erau destinate achiziţionării unei locuinţe vechi, ne-a spus analistul Radu Zilişteanu, doctor în economie.

    Potrivit domniei sale, numărul împrumuturilor prin Programul Prima Casă este redus în raport cu totalul tranzacţiilor din piaţă, dar are un rol psihologic.

    "Programul Prima Casă se va transforma în Noua Casă, care va însemna că cei care vor dori să apeleze la acest program vor fi obligaţi să achiziţioneze o locuinţă nouă. Băncile care nu au intrat în Programul Prima Casă şi cele care deja au ieşit din domeniu şi-au creat produse alternative, în această situaţie aflându-se o serie de instituţii financiare", potrivit domnului Zilişteanu.

    Domnia sa opinează că, printre altele, piaţa de profil va fi influenţată şi de blocajul bancar, activitatea de finanţare fiind redusă. La acest lucru a contribuit şi înăsprirea condiţiilor pentru creditele în valută de către Banca Centrală, conchide analistul imobiliar, estimând că boomul în ceea ce priveşte creditele neperformante încă nu a ajuns la cel mai înalt nivel şi, de aceea, băncile sunt foarte prudente în acordarea unor noi credite imobiliare.

    Cei care vor dori să construiască nu vor face foarte curând acest lucru, întrucât există un stoc destul de mare pe piaţă cu locuinţe finalizate şi nevândute, potrivit domniei sale.

    În luna ianuarie, cea mai mare scădere înregistrată în domeniul construcţiilor a fost în România. În aceste condiţii, pe piaţa construcţiilor nu se întrevede un reviriment major, în acest an, ne-a mai spus Radu Zilişteanu.

    În prezent, firmele de construcţii se axează, în principal, pe reabilitarea termică, "segment în care, în general, lucrările sunt de slabă calitate, întrucât cei mai buni muncitori ori cer bani mulţi, ori sunt plecaţi în străinătate".

    Domeniul birourilor a început să se dezmorţească, dar segmentul cel mai puţin afectat de criză rămâne cel industrial, care a beneficiat de o mână de lucru şi de materiale de construcţii mai ieftine, în timpul perioadei de recesiune, subliniază analistul.

    Zilişteanu: "În criză, speculatorii au dispărut din piaţa imobiliară"

    Pe segmentul rezidenţial, înainte de debutul crizei, 80% dintre tranzacţii erau dedicate locuirii, restul de 20% fiind efectuate de speculatori, care ţineau piaţa sus, susţine Radu Zilişteanu, apreciind că, după ce am intrat în criză, speculatorii au dispărut şi a rămas segmentul celor care cumpără unităţi locative pentru locuire.

    Dinamica anuală a numărului de tranzacţii a fost crescătoare, începând din 2011-2012. "Cei care cumpără locuinţe din necesitate beneficiază de marele avantaj că preţurile au scăzut cu circa 50%, în criză", potrivit economistului.

    Acesta apreciază: "Criza va avea consecinţe asupra comportamentului actorilor de pe piaţă. Apartamentele în faza de proiect nu se vor mai vinde aproape deloc. Ca medie statistică, variaţiile de preţ anuale vor fi mult mai mici decât cele dinaintea crizei (sub 10% faţă de 30%). Acest lucru este şi un efect al stabilităţii cursului valutar leu/euro. Piaţa imobiliară este strâns legată de evenimentele economice, în general. Numărul de tranzacţii în timp şi preţurile medii sunt indicatori ce reacţionează cu întârziere de 6-12 luni la ceea ce se întâmplă în economie. Aşadar, numai după ce economia va creşte la nivel micro, vom vedea şi o revenire a pieţei imobiliare, la un interval de 6-12 luni. Până atunci nu întrevăd un reviriment al sectorului în acest an. Creşterea economică de anul trecut a avut loc pe fondul scăderii consumului".

    ARAI: "Piaţa imobiliară va continua să scadă, cu 3-5% pe an"

    La nivel naţional, întreaga piaţă imobiliară a înregistrat o scădere de circa 5%, cu tendinţe mai accentuate pe segmentul terenurilor din zona periurbană pretabile dezvoltării rezidenţiale şi cu o scădere mai mică a preţurilor apartamentelor, potrivit lui Cristian Clenciu, director general al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

    Domnia sa consideră că piaţa imobiliară îşi va continuă declinul, cu o scădere uşoară de 3-5% pe an.

    Cristian Clenciu mai subliniază că preţul pe metrul pătrat de construcţie a înregistrat acelaşi trend ca piaţa imobiliară, în general, "pe segmentul de rezidenţial nou înregistrându-se o stagnare".

    Oferta este excedentară cererii, aceasta din urmă rămânând scăzută din cauza situaţiei economice din ţară şi din afara ei, iar fragilitatea locului de muncă punându-şi amprenta pe cererea de locuinţe.

    Referitor la preţuri, reprezentantul ARAI ne-a precizat că acestea diferă foarte mult de la un oraş la altul, Capitala fiind lider în acest sector. În clasament, urmează celelalte oraşe mari, în funcţie de populaţia de acolo.

    Pe segmentul locuinţelor noi, preţurile variază între 700 şi 1.200 de euro/mp de suprafaţă utilă, unităţile locative vechi costând între 500 şi 1000 euro/mp.

    "Rămân în atenţia investitorilor proiectele rezidenţiale ce reuşesc să aducă randamente satisfăcătoare şi vor exista schimbări de proprietari pe partea de comercial şi birouri", ne-a declarat domnul Clenciu.

    Domnia sa opinează că, în domeniul închirierilor, "cererea se păstrează la un nivel destul de ridicat cât să susţină un nivel al preţurilor prea mare la nivelul unei economii de talia României".

    Zilişteanu: "Avem probleme cu statisticile din domeniu"

    Radu Zilişteanu consideră că, la noi, există o problemă cu statisticile care indică preţurile de pe piaţa imobiliară: "În materie de statistică, stăm destul de rău. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică sunt absolut inutilizabile, întrucât indică preţuri medii pe metrul pătrat din trimestrul al treilea 2013, la nivel de ţară. De asemenea, toate comunicatele trimise de portalurile imobiliare sunt irelevante, întrucât arată preţurile imobilelor pe care acestea le au în portofoliu. Cea mai bună stabilitate o au datele colectate de la notari şi, de aceea, consider că informaţiile care se află cel mai aproape de adevăr sunt cele transmise de Eurostat".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional