Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RĂZVAN GAIŢĂ, SEMA NEW PROJECT:"Primii chiriaşi se pot muta în Sema Office 3 din luna septembrie"

Piaţa Imobiliară /

"Primii chiriaşi se pot muta în Sema Office 3 din luna septembrie"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Lucrările de construcţie la prima clădire de birouri din cadrul "Sema New Project" vor fi încheiate pe 15 septembrie, iar primele firme îşi vor putea lua atunci în primire spaţiile închiriate, ne-a declarat Răzvan Gaiţă, directorul general al proiectului. Domnia sa ne-a precizat că a purtat discuţii cu circa 15 firme interesate de birourile din Sema Office 3 şi speră să anunţe primele contracte semnate în următoarele două luni. Potrivit sursei citate, investiţia în cele două clădiri de birouri Office 3 şi 4 este de aproximativ 18 milioane de euro, iar chiria netă va fi de sub 10 euro/metru pătrat/lună. În plus, Răzvan Gaiţă apreciază că suprafaţa de birouri va fi închiriată în proporţie de cel puţin 80%, la sfârşitul lucrărilor de construcţie.

    Reporter: Care este stadiul de dezvoltare a clădirilor Office 3 şi 4 din "Sema New Project"?

    Răzvan Gaiţă: Lucrările de construcţie la prima clădire de birouri au început efectiv la sfârşitul lunii aprilie. A fost desemnat antreprenorul - Consola Group - care va efectua lucrările de structură şi suntem într-un stadiu avansat cu licitaţiile pentru pachetele de instalaţii şi finisaje. Deşi nu are un volum foarte mare, lucrarea prezintă un grad de complexitate peste medie, datorită îmbinării unei structuri deja existente cu una nouă.

    Nu vom dezvolta, deocamdată, Office 2, pentru că este un proiect scump, şi vom începe cu Office 3 şi 4 - foste hale care au fost demolate. Structura veche a acestor hale a fost curăţată şi vom construi una nouă peste ea.

    Reporter: Când estimaţi că veţi avea primii chiriaşi în blocul Office 3?

    Răzvan Gaiţă: Sperăm să putem anunţa primele contracte semnate în următoarele două luni, astfel încât primii chiriaşi să îşi poată prelua spaţiile de birouri în prima jumătate a lunii septembrie. Clădirea Office 3 are trei module, primul dintre ele urmând să fie finalizat pe 15 septembrie şi va avea 5.000 de metri pătraţi. Clădirea în sine va fi gata, dar toate instalaţiile din interior se fac progresiv. Urmează ca modulele 2 şi 3 să fie adăugate în fiecare lună, primul fiind de 4.000 mp şi al doilea - de 5.000 mp.

    Reporter: Câte cereri de închiriere aţi primit pentru viitoarele spaţii de birouri din cadrul proiectului?

    Răzvan Gaiţă: Până acum am discutat cu 15 firme interesate şi vom concluziona pe măsură ce construcţia va avansa şi vom avea date certe de finalizare. Cei mai mulţi dintre potenţialii chiriaşi aşteaptă să vadă evoluţia construcţiei pentru a lua o decizie. Din acest motiv, credem că, pe măsură ce construcţia va evolua, interesul va creşte proporţional. Chiriaşii merg pe certitudini, nu pe planuri. Este suficient să semnăm primul contract, pentru că vor urma şi ceilalţi chiriaşi cu repeziciune. Nu am făcut o promovare foarte agresivă a proiectului, pentru că am învăţat că nu este bine să te lauzi înainte să realizezi ceva. Marea majoritate a firmelor cu care am discutat privind închirierea birourilor sunt din domeniul IT.

    Reporter: Care este valoarea investiţiei în cele două clădiri de birouri, până în acest moment?

    Răzvan Gaiţă: Valoarea investiţiei pentru ambele clădiri din proiect este estimată la aproximativ 18 milioane de euro.

    Reporter: Care va fi nivelul chiriilor în Office 3 şi 4, după finalizarea lucrărilor de construcţie?

    Răzvan Gaiţă: Chiria de bază pentru cele două clădiri este de 12 euro, cu o chirie netă extrem de atractivă - sub 10 euro, pentru că vom acorda anumite beneficii atunci când chiriaşii îşi amenajează birourile.

    Reporter: Când estimaţi că vor fi ocupate integral spaţiile de birouri din cadrul "Sema New Project"?

    Răzvan Gaiţă: Estimăm că, la sfârşitul construcţiei, vom avea chiriaşi pentru cel puţin 80% din suprafaţa de birouri. Numărul de contacte pe care le-am avut până în prezent cu potenţiali parteneri ne dă încredere că acest obiectiv va fi atins.

    Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa birourilor din Capitală în acest an?

    Răzvan Gaiţă: Evoluţia pieţei birourilor va urma un trend pozitiv. Polurile de interes - Pipera, Barbu Văcărescu şi zona de Vest - vor fi în centrul atenţiei şi dorim să profităm de acest lucru. În general, proiectele de bună calitate, cu acces facil la transportul în comun, mai ales la metrou, şi cu chirii atractive vor fi cele mai solicitate. Sperăm să avem şi un aport mai mare de firme internaţionale care să aleagă ţara noastră pentru dezvoltare, dar acest lucru depinde foarte mult de politicile guvernamentale în ceea ce priveşte infrastructura, predictibilitatea, dimensiunea fiscalităţii şi, în general, condiţii de dezvoltare a business-ului.

    Reporter: Aţi declarat că dezvoltarea birourilor Sema Office 3 şi 4 a început cu fonduri proprii. Intenţionaţi să apelaţi şi la alte mijloace de finanţare, în viitorul apropiat?

    Răzvan Gaiţă: Prima clădire este construită din fonduri proprii, dar următoarele vor beneficia de finanţare. Căutăm cele mai bune soluţii, în condiţiile în care băncile sunt foarte prudente şi solicită, de multe ori, garanţii mult prea mari. Acum plătim tribut perioadei în care se finanţa aproape orice, fără evaluări corespunzătoare referitoare la sustenabilitatea proiectelor. De asemenea, studiem şi varianta de finanţare non-bancară şi suntem în tatonări cu fonduri străine de investiţii.

    Reporter: În ce stadiu se află dezvoltarea acelui "shopping village" cu spaţii comerciale şi leisure şi ce presupune, concret, acest concept? Când va fi încheiată această etapă a proiectului?

    Răzvan Gaiţă: Considerăm că zona de shopping şi leisure trebuie să fie dezvoltată într-un concept complementar celor existente, astfel că ne gândim să integrăm branduri de fashion, restaurante, cafenele, un cinematograf, spaţii de relaxare cu spaţii de birouri şi segmentul rezidenţial, într-un mix atractiv şi, deocamdată, inexistent în ţara noastră. Zona comercială va ocupa parterul şi mezaninul clădirilor, în timp ce etajele superioare vor fi birouri sau apartamente. Această etapă de dezvoltare a proiectului Sema Parc va începe după definitivarea proiectelor Sema Office 3, 4 şi 2.

    Reporter: Când vor fi începute lucrările de construcţie pentru cele 1.200 de apartamente din zona rezidenţială a proiectului?

    Răzvan Gaiţă: Deocamdată, zona rezidenţială a proiectului Sema Parc se află în faza de proiectare. Studiile făcute de noi în legătură cu piaţa rezidenţială ne încurajează să progresăm şi credem că avantajele oferite de infrastructură, zona de birouri şi viitoarea zonă comercială vor fi apreciate de viitorii noştri clienţi.

    De asemenea, sperăm că băncile vor oferi produse de finanţare mai bune, care să ajute la creşterea numărului de achiziţii a unităţilor rezidenţiale.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Grupul Sema Parc, controlat de omul de afaceri Ion Rădulea, a anunţat, anul trecut, lansarea unei noi faze investiţionale, constând în două clădiri de birouri, din proiectul imobiliar dezvoltat pe terenul fostei fabrici Semănătoarea, din zona Grozăveşti din Bucureşti, după o pauză de peste 5 ani.

    Proiectul, anunţat încă din 2006, era prevăzut să fie dezvoltat pe o perioadă de 15 ani şi să cuprindă un parc de afaceri, o zonă rezidenţială cu circa 1.320 de unităţi locative, o zonă comercială de tip "shopping village", un hotel, dar şi clădiri destinate serviciilor sociale - şcoală, spital. Platforma are un teren de 40 de hectare, iar prima fază a fost finalizată în 2007, cuprinzând două clădiri de birouri de 50.000 de metri pătraţi, cumpărată în 2006 de fondul de investiţii Europolis (actualul CA Immo) pentru 90 de milioane de euro. A doua fază a proiectului era compusă iniţial din patru clădiri de birouri şi o parte din spaţii rezidenţiale.

    Investiţia în proiectul Sema Parc era estimată la 1,7 miliarde euro, însă continuarea proiectului a fost oprită din cauza lipsei de finanţare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional