Principala problemă în realizarea regionalizării aşa cum s-a discutat ea în mass-media este legată de investiţiile finanţate din surse europene, atrage atenţia doamna Lokodi Edita Emoke, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.
Contractele privind lucrările de infrastructură la nivel judeţean au surse de finanţare din bugetul Consiliului Judeţean, precum şi din fonduri europene nerambursabile. "Investiţiile finanţate din surse europene au termene de execuţie fixe şi nu văd cum ar putea fi transferate obligaţiile asumate prin contractele de finanţare unei alte persoane juridice din moment ce acestea nu sunt parte din contract", subliniază doamna Lokodi. Domnia sa avertizează: "Nu ştiu cum cred guvernanţii actuali că structurile de conducere ale Uniunii Europene acceptă schimbarea beneficiarului, din moment ce nu există o structură creată cu un executiv care să îndeplinească obligaţiile contractuale."
Executarea contractelor ar avea de suferit. În momentul de faţă nu poate fi apreciat efectul acestor schimbări în mod exact. "Pot doar să spun că dacă se înfiinţează noi regiuni, judeţele trebuie să rămână în aceeaşi structuri şi compoziţie", subliniază doamna Lokodi.
De altfel, în Uniunea Europeană, ex Germania Spania, deşi există landuri, regiuni istorice, forma judeţelor se păstrează în continuare. Doar treptat se poate trece la reîmpărţirea competenţelor.
Doamna Lokodi pledează pentru păstrarea şi întărirea rolului judeţelor având convingerea că în actuala situaţie socio - economică a ţării este nevoie de sporirea rolului judeţelor, mai apropiate de cetăţean decât nivelul regional. În acest sens, domnia sa propune sporirea funcţiilor administrative şi a serviciilor furnizate de autorităţile publice judeţene.
La reorganizarea teritorială trebuie luate în considerare şi costurile sociale ale serviciilor furnizate de autorităţi. "Am convingerea că dacă cetăţeanul este îndepărtat din ce în ce mai mult de nivelul judeţean în rezolvarea problemelor curente, costurile acestor servicii vor creşte semnificativ", subliniază doamna Lokodi.
Din acest motiv, într-un stat modern serviciile furnizate de autorităţi ar trebui aduse cât mai aproape de cetăţean în loc să fie îndepărtate.
Cele mai importante lucrări de construcţii şi infrastructură din judeţul Mureş, recent demarate sau care urmează să fie demarate în viitorul apropiat:
- Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 142 C, în valoare de 24 milioane lei;
- Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 135 Măgherani - Sărăţeni, în valoare de 56,58 milioane lei.
Schimbarea administraţiei ar putea afecta mai multe planuri de investiţii din judeţul Mureş:
- Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Mureş, în valoare de 110.875.966 euro;
- Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Mureş, în valoare de 45.200.612 euro;
- Parc auto pentru sporturi cu motor în valoare de peste 58 milioane lei;
- Lucrări de modernizare Aeroport Transilvania.