Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Scădere pe segmentul sobelor şi şemineelor pe lemn, creştere pentru şemineele pe bază de peleţi

Amenajări /

Scădere pe segmentul sobelor şi şemineelor pe lemn, creştere pentru şemineele pe bază de peleţi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pe segmentul sobelor şi şemineelor pe lemn se observă o uşoară scădere, în timp ce segmentul şemineelor pe bază de peleţi înregis­trează o creştere, ne-a spus Mathieu Bauduin, CEO Leroy Merlin România. Pe măsură ce reţeaua de gaz se extinde la nivel naţional, din ce în ce mai puţine locuinţe vor apela de soluţiile de încălzire pe bază de combustibil solid, subliniază acesta, într-un interviu. Mathieu Bauduin arată că piaţa şemineelor decorative are un potenţial de dezvoltare, deoarece, pe lângă funcţionalitatea lor în încălzirea locuinţelor, acestea au şi un rol estetic important în decorarea interioară a locuinţelor.

    (Interviu cu Mathieu Bauduin, CEO Leroy Merlin România)

    Reporter: Care este evoluţia pieţei de bricolaj şi a materialelor de construcţii şi ce perspective au acestea?

    Mathieu Bauduin: Pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare pentru populaţie şi a creşterii preţurilor materialelor de construcţii din ultimul an, piaţa dezvoltărilor imobiliare din România şi-a încetinit ritmul de creştere. Acest lucru s-a resimţit imediat şi în industria bricolajului, în special pe segmentul materialelor de construcţii.

    Întrucât piaţa de renovare are o pondere semnificativă în industria bricolajului, în contextul actual al creşterii preţurilor din energie, suntem încrezători că piaţa de renovare va înregistra o creştere accelerată în următorii ani, pe măsură ce eficienţa energetică devine din ce în ce mai crucială.

    Reporter: Cum au evoluat preţurile din domeniu?

    Mathieu Bauduin: În 2022, pe fondul creşterii preţurilor materiilor prime la nivel global, preţurile de vânzare în domeniul bricolajului au crescut, în medie, cu aproximativ 15%. Acest lucru s-a reflectat imediat în puterea de cumpărare a clienţilor noştri, precum şi în volumele achiziţionate.

    Însă, în 2023, ritmul de creştere a preţurilor a încetinit, iar în unele categorii importante de produse, preţurile de vânzare au revenit la nivelul la care erau în 2021.

    Însă, pe toată această perioadă, Leroy Merlin a menţinut preţuri mici de fiecare dată, indiferent de situaţia costurilor materiilor prime. Prin strategia noastră de Everyday Low Price monitorizam constant preţurile şi acolo unde este cazul le ajustam, pentru a asigura preţuri mici, în fiecare zi, pentru toate proiectele clienţilor noştri.

    Reporter: Ce produse noi aveţi în ofertă?

    Mathieu Bauduin: În ultima perioadă am inclus în oferta noastră mai multe produse noi, inclusiv termoizolaţii cu un coeficient de transfer termic scăzut, ferestre la comandă, potrivite pe dimensiunile clienţilor, riflaje decorative, uşi de interior cu accente moderne corelate cu o nouă gamă de mânere, dar şi unelte electrice pentru profesionişti. De asemenea, am introdus şi o serie de soluţii pentru încălzire, precum termostate smart, care permit economii semnificative la cheltuielile de încălzire; o soluţie completă de încălzire în pardoseală, ce oferă o eficienţă cu până la 30% mai mare decât încălzirea cu radiatoare; boilere cu pompă de căldură pentru producţia de apă caldă menajeră, dar şi un proiect complet (inclusiv montaj) pentru producţia de energie prin utilizarea panourilor fotovoltaice.

    Ca obiectiv pe termen mediu şi lung, continuăm să ne concentrăm pe dezvoltarea de produse eficiente energetic şi pe soluţii de economisire a energiei.

    Reporter: Ce produse de sezon comercializaţi în acest moment?

    Mathieu Bauduin: Deoarece o mare parte a gospodăriilor din România utilizează lemn, brichete şi peleţi ca surse de încălzire, punem la dispoziţia clienţilor noştri o gamă completă de produse, inclusiv sobe de tablă, sobe de teracotă, sobe de gătit, şeminee şi centrale pe lemn şi peleţi. Iar pentru clienţii care caută soluţii rapide şi eficiente de încălzire, oferim opţiuni plug-and-play atât electrice, cum ar fi aeroterme, convectoare şi radiatoare pe ulei, cât şi pe gaz, cum ar fi sobe şi tunuri de căldură.

    Nu în ultimul rând, venim în ajutorul clienţilor cu stocuri suficiente şi preţuri mici pentru toate variantele de combustibil solid, inclusiv lemn de foc paletizat, peleţi, brichete şi cărbuni.

    Reporter: Care sunt tendinţele pe segmentul sobelor şi şemineelor? Din ce zone vin cele mai multe cereri pe acest segment?

    Mathieu Bauduin: Pe segmentul sobelor şi şemineelor pe lemn se observă o uşoară scădere, în timp ce segmentul şemineelor pe bază de peleţi înregistrează o creştere. Pe măsură ce reţeaua de gaz se extinde la nivel naţional, din ce în ce mai puţine locuinţe vor apela de soluţiile de încălzire pe bază de combustibil solid. În acelaşi timp, piaţa şemineelor decorative are un potenţial de dezvoltare, deoarece, pe lângă funcţionalitatea lor în încălzirea locuinţelor, acestea au şi un rol estetic important în decorarea interioară a locuinţelor.

    Reporter: Cum a evoluat preţul pe acest segment de piaţă?

    Mathieu Bauduin: În 2022, pe fondul creşterii accentuate a preţurilor materiilor prime, cum ar fi tabla şi fierul, preţurile de vânzare au înregistrat creşteri de aproximativ 15-20%.

    În 2023, piaţa s-a stabilizat şi am reuşit să reducem preţurile de vânzare pentru clienţii noştri cu până la 15%. Tendinţa este favorabilă pentru a continua să scădem preţurile de vânzare, dar acest lucru depinde în mare măsură de evoluţia preţurilor materiilor prime.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi avut în primele nouă luni ale anului şi ce estimări aveţi pentru întregul 2023?

    Mathieu Bauduin: În primele nouă luni ale acestui an, am înregis­trat o uşoară creştere a cifrei de afaceri, peste media pieţei de bricolaj din România. Iar ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că am reuşit să obţinem o creştere importantă a numărului de clienţi, datorită fidelizării celor existenţi şi atragerii clienţilor noi. Strategia noastră care ne diferenţiază, aceea de a avea preţuri mici zi de zi, a fost de real folos clienţilor, cu atât mai mult în această perioadă marcată de dificultăţi economice.

    Estimăm că vom menţine această creştere până la finalul anului 2023, scopul nostru fiind acela de a rămâne magazinul preferat pentru clienţii noştri actuali, iar prin eforturile noastre de comunicare sperăm să convingem tot mai mulţi clienţi să ne viziteze magazinele.

    Reporter: Cum apreciaţi piaţa rezidenţială?

    Mathieu Bauduin: Piaţa rezidenţială din România rămâne dependentă de accesibilitatea creditării şi de evoluţia preţurilor materialelor de construcţii. Această piaţă poate fi împărţită în două mari segmente: locuinţe noi, unde anticipăm că ritmul de creştere va continua să încetinească până la reluarea creditării; şi locuinţe vechi, unde necesitatea de renovare energetică va continua să crească într-un ritm accelerat în următorii ani.

    Dat fiind că majoritatea locuinţelor din România au între 15 şi 55 de ani vechime şi un grad scăzut de eficienţă energetică, soluţiile de renovare energetică vor reprezenta, cu siguranţă, o prioritate în următorii câţiva ani.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional