Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sustenabilitate si dezvoltare durabila la Egger

Advertorial Companii /

Sustenabilitate si dezvoltare durabila la Egger

Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial macheaza pentru omenire inceputul unei noi ere: cea industriala. Este o perioada de profunde schimbari la nivel global (social si economic), datorate in principal descoperirilor din domeniul stiintei si dezvoltarii tehnologiei, care au jucat un rol major in aceasta < revolutie >. Dezvoltarea industriala nu ar fi fost insa posibila fara un urias consum de materii prime si energie. Din pacate, intre nevoia crescuta de energie pentru sustinerea activitatilor economice si diminuarea drastica a resurselor neregenerabile (minereuri, petrol, gaze naturale) utilizate pentru producerea acestei energii exista o relatie de cauzalitate, care explica preocuparile active din ultimii 15-20 de ani ale majoritatii statelor si corporatiilor pentru gasirea de solutii si tehnologii inovatoare, nepoluante, menite a limita sau chiar substitui utilizarea acestor resurse, concomitent cu dezvoltarea de sisteme si materiale mai performante.

Lemnul este fara doar si poate una dintre putinele resurse naturale regenerabile, cu rol vital in protejarea eco-sistemelor (flora, fauna) si in mentinerea echilibrului ecologic din natura, datorita incredibilei sale capacitati de captare si retentie a monoxidului de carbon din atmosfera. Padurile sunt adevarate uzine producatoare de oxigen si nu intamplator se spune despre ele ca sunt < plamanii planetei >. Si totusi, daca ne dorim ca acest < organ > sa ramana viu si sanatos, este absolut vital ca padurile sa fie gestionate durabil si exploatate in mod controlat, caci in final lemnul NU este o resursa inepuizabila !

Vorbim asadar de sustenabilitate - un concept complex care implica multe perspective, dar care in esenta se rezuma la obligatia morala a generatiilor de acum de a lasa mostenire celor viitoare un mediu sanatos (nepoluat si nepoluant) si acces la resursele necesare perpetuarii vietii pe Pamant.

Din acest punct de vedere, EGGER este una dintre companiile care a inteles si aplica in mod consecvent principiul < actiunile noastre de azi determina calitatea vietii de maine >. Filozofia EGGER rezida in insasi misiunea asumata: aceea de a crea mai mult din lemn (More From Wood). Asta inseamna ca toate procesele noastre operationale - incepand cu achizitia materialului lemnos si pana la produsele finite livrate clientilor - se desfasoara intr-un ciclu inchis, in care se urmareste utilizarea la maximum a lemnului in fiecare din etapele procesului de productie si diminuarea drastica a emisiilor de dioxid de carbon. Si cum lemnul este principala noastra materie prima, EGGER acorda o atentie deosebita respectarii cu strictete a principiilor silviculturii durabile in toate fabricile sale. Astfel, noi :

-Nu utilizam lemn recoltat ilegal

-Nu utilizam lemn provenit din paduri necertificate ca paduri gestionate durabil

-Nu utilizam lemn provenit din plantatii modificate genetic

-Nu utilizam lemn rezultat din defrisari sau recoltat din paduri conservate

-Nu utilizam lemn provenit din regiuni in care sunt incalcate drepturile traditionale si civile fundamentale

-Preferam (acolo unde este posibil) achizitia de lemn de provenienta certificata potrivit standardelor FSC si PEFC

In scopul protejarii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din activitatile de transport, EGGER prefera achizitia de material lemnos din imediata proximitate a fabricilor sale si opteaza intr-o mare masura pentru transportul feroviar, nepoluant. De asemenea, investim constant si semnificativ in tehnologie si in achizitia de utilaje performante, de ultima generatie, menite a ne eficientiza procesele si de a reduce consumul de energie necesar productiei.

O alta veriga importanta a acestui ciclu il reprezinta utilizarea reziduurilor de lemn reciclat. Aproximativ 20% din cantitatea totala de material lemnos folosita de noi in productia de placi de aschii aglomerate (PAL) provine din reziduuri industriale de lemn reciclat, recuperate de la producatorii de mobila.

Dar poate dovada cea mai elocventa a grijii pe care o acordam protejarii mediului este consecventa cu care investim in constructia de platforme integrate, dotate cu centrale proprii de productie a energiei pe baza de biomasa. Practic, doar lemnul care nu mai poate fi sub nici o forma utilizat in productie (scoarta, praf de lemn, lemn putred, etc) este aici incinerat si transformat in energie electrica si termica necesara proceselor de productie, reducand astfel drastic consumul de gaz metan sau electricitate produsa conventional, prin arderea de combustibili fosili. Procedand astfel, eliberam mediul de aproximativ 700,000 de tone CO2 emise in atmosfera in fiecare an, ceea ce reprezinta echivalentul emisiilor de dioxid de carbon provenite de la 120,000 de locuinte unifamiliale.

EGGER ofera solutii de calitate pentru toate etapele unei constructii: pentru pardoseala, pereti, tavan si acoperis.

Informatii aditionale despre EGGER OSB 3 sunt disponibile pe www.egger.com la sectiunea produse pentru constructii.

T: +40 372 438-215 info-rau@egger.com

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional