Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TÂRGUL IMOBILIAR NAŢIONAL 2015Dezvoltatorii estimează revigorarea pieţei rezidenţiale, din acest an

Investiţii /

Dezvoltatorii estimează revigorarea pieţei rezidenţiale, din acest an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Hercesa, Shimon Galon şi fostul şef de la Adama, printre cei mai importanţi investitori prezenţi la tIMOn

    Dezvoltatorii străini şi cei locali, prezenţi la ediţia 2015 a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn), şi-au manifestat optimismul cu privire la revigorarea şi relansarea pieţei rezidenţiale locale, după mulţi ani de "secetă".

    Una dintre prezenţele notabile de la târg a fost compania spaniolă Hercesa, reprezentată de Mauricio Mesa, directorul general pentru România şi Bulgaria. În opinia sa, piaţa rezidenţială locală începe să redevină dinamică, motiv pentru care dezvoltatorul spaniol a hotărât să înceapă a treia fază a proiectului Vivenda Residencias din Titan, printr-o investiţie de peste 15 milioane de euro.

    Domnul Mesa ne-a precizat că acest proiect este un nou concept al dezvoltatorului cu privire la compartimentarea locuinţelor: "Avem o experienţă de mai bine de 40 de ani şi suntem prezenţi în 10 ţări, unde avem 20 de proiecte în dezvoltare. Pe plan local, suntem prezenţi de 10 ani, unde am dezvoltat deja 400 de apartamente în Titan, precum şi Hotel Cişmigiu. Acum am venit cu un nou concept, mai eficient în ceea ce priveşte compartimentarea şi desenul exterior, în sensul că vom avea mai multe spaţii verzi".

    Directorul Hercesa ne-a spus că va construi încă 132 de apartamente în faza a treia din Vivenda Titan, iar lucrările încep în luna iulie 2015, urmând să fie încheiate după un an.

    "Vom avea apartamente cu 2, 3 şi 4 camere, iar preţurile pornesc de la 55.000 de euro pentru unităţile cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 47 metri pătraţi", susţine Mauricio Mesa, subliniind că în acest preţ intră boxa şi locul de parcare.

    Reprezentantul dezvoltatorului spaniol ne-a declarat că realizarea infrastructurii zonei din Titan a necesitat o investiţie de 6 milioane de euro: "Am reuşit să vindem 395 din cele 400 de apartamente, în ultimii cinci ani. Mai sunt disponibile 5 duplexuri, care sunt mai scumpe. Nu mai aveam stoc de locuinţe şi aşa ne-am hotărât să continuăm dezvoltarea Vivenda Titan cu cea de-a treia fază. Vom construi două blocuri cu 66 de apartamente fiecare şi sperăm să avem un ritm de vânzări de 70-80 de locuinţe anual".

    Potrivit sursei citate, compania spaniolă Hercesa ar putea începe în acest an construcţia unei clădiri de birouri de circa 5.000 metri pătraţi pe un teren de lângă Tribunalul Bucureşti, pe strada Mircea Vodă, investiţia fiind de 7 milioane de euro, iar lucrările de construcţie s-ar putea întinde pe parcursul a 18 luni.

    Shimon Galon: "Piaţa va avea o creştere de câţiva ani"

    Investitorul israelian Shimon Galon, fostul şef de la GTC şi proprietarul firmei Real Sol, a declarat că piaţa rezidenţială autohtonă va cunoaşte o creştere care va dura câţiva ani: "Suntem optimişti şi observăm o schimbare în bine pe piaţă. Încă mai avem nevoie de multe locuinţe în Bucureşti ca să ajungem la un nivel acceptabil pe plan european".

    După plecarea de la GTC, Shimon Galon a înfiinţat firma Real Sol, prin care va construi proiectul rezidenţial GVi Town din zona Mihai Bravu, în parteneriat cu dezvoltatorul israelian Gindi Group.

    Investiţia va avea o valoare totală de 20 de milioane de euro, iar fondurile pentru dezvoltarea complexului provin din surse proprii ale companiei, potrivit sursei citate. Proiectul va cuprinde 324 de locuinţe, dezvoltate în patru faze, în primă etapă urmând să fie construite 81 de apartamente - studiouri şi apartamente cu 2 camere, pe suprafeţe începând de la 50 metri pătraţi.

    Shimon Galon apreciază că este un moment bun ca dezvoltatorii să reia proiectele începute în ţara noastră înainte de izbucnirea crizei, având în vedere că cererea de locuinţe noi este încă uriaşă, în timp ce "dezvoltările de calitate au fost modeste în ultimii ani".

    Preţurile de vânzare pentru locuinţele din complexul GVi Town încep de la 54.500 de euro. Finalizarea primei etape a proiectului este prevăzută pentru primăvara anului viitor, urmând ca livrarea completă să se realizeze la sfârşitul anului 2017.

    Potrivit lui Shimon Galon, în situaţia economică de astăzi, o familie poate să facă un pas uriaş înainte pentru achiziţia unei locuinţe, având în vedere oportunităţile de tipul "Prima casă". Domnia sa a menţionat că Real Sol are opt proiecte rezidenţiale "pe drum", primul dintre ele, GVI Town, fiind o reîntoarcere pe piaţă.

    Hoshen Holdings dezvoltă proiectul Reveria Pallady43 cu 68 de locuinţe

    În plus, Isaac Hoshen, cofondatorul dezvoltatorului Adama şi proprietarul Hoshen Holdings, apreciază că atmosfera din piaţa rezidenţială este mai bună şi consideră că-i un moment bun pentru oferirea de locuinţe accesibile pentru segmentul de mijloc al populaţiei.

    Astfel, Reveria Pallady43, proiectul dezvoltat de Hoshen Holdings, este primul dintr-o serie de noi proiecte rezidenţiale pe care dezvoltatorul le are în plan pentru piaţa locală, potrivit RealTime, compania de consultanţă imobiliară care asigură serviciile de consultanţă, marketing şi vânzări pentru proiectele Hoshen Holdings din ţara noastră.

    Isaac Hoshen, CEO Hoshen Holdings, a declarat: "Reveria Pallady43 este primul nostru proiect în România, după exit-ul din 2011 din Adama. Între timp, am implementat, împreună cu mai mulţi parteneri, proiecte rezidenţiale în New York, Berlin şi Strasbourg. Intenţionăm să dezvoltăm locuinţe adaptate nevoilor românilor şi avem planuri pentru mai multe proiecte. Credem în potenţialul acestei pieţe şi avem aici planuri pe termen lung".

    Prima fază a proiectului Reveria Pallady43 constă în două blocuri de patru etaje, cu câte 34 de locuinţe studio-uri duble, apartamente cu 2 şi 3 camere. Preţurile de lansare pornesc de la 45.000 plus TVA la studiourile duble şi 66.700 euro plus TVA pentru apartamentele cu 3 camere.

    Potrivit dezvoltatorului, lucrările de construcţie vor începe în luna mai 2015, urmând ca primii locatari să se poată muta, în cel mult 12 luni, în unităţile Reveria Pallady43.

    86 de apartamente în Caisului Residence din Fundeni

    Una dintre noutăţile de la ediţia tIMOn din acest an a fost complexul Caisului Residence din Fundeni, proiectul fiind format din două blocuri de trei etaje, a căror construcţie a început în vara anul trecut.

    Reprezentanţii departamentului de vânzări ne-au declarat: "În total, aici vor fi 86 de apartamente cu două şi trei camere. Primul bloc a fost finalizat deja, într-o zonă mai retrasă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru noi.

    Preţurile locuinţelor încep de la 35.000 de euro plus TVA de 5%, pentru apartamentele de 2 camere, cu suprafeţe utile cuprinse între 56 şi 60 mp.

    Unităţile locative de 3 camere au preţuri care pornesc de la 56.000 de euro, la care se aplică TVA 5%, şi suprafeţe utile de 80 mp".

    Potrivit surselor citate, investiţia totală va fi de aproximativ un milion de euro, proiectul fiind dezvoltat de un grup de antreprenori români. Terenul pe care este amplasat Caisului Residence are o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, dintre care 1.373 mp construiţi.

    91 de locuinţe în RIN Nord Residence Otopeni

    Dezvoltatorul Domus Stil a venit la tIMOn cu proiectul RIN Nord Residence, care cuprinde 91 de locuinţe în Otopeni, după cum ne-a declarat Bogdan Bălaşa, manager de vânzări al companiei.

    Domnia sa ne-a precizat: "Proiectul a fost finalizat anul trecut şi oferă garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere. Regimul de înălţime este parter plus trei etaje, ceea ce reprezintă un avantaj pentru clienţii care caută astfel de locuinţe. Preţul pentru o garsonieră este de 24.600 de euro, iar apartamentele cu două camere costă între 43.300 şi 56.600 de euro. Unităţile cu trei camere pornesc de la 66.900 de euro şi ajung până la 77.000 de euro".

    Potrivit sursei citate, locuinţele beneficiază de facilităţile unui hotel de patru stele, respectiv acces la piscină, la sala de fitness, la restaurant, săli de evenimente, precum şi la parcul acvatic aflat la 200 de metri de Rin Nord Residence.

    Bogdan Bălaşa ne-a declarat că proiectul este vândut în proporţie de 50% şi estimează că toate locuinţele vor fi cumpărate până la începutul anului viitor.

    "Suntem un dezvoltator cu un portofoliu de locuinţe în special în zona de sud şi am dorit să ne extindem şi către zona de nord", ne-a spus domnul Bălaşa, subliniind: "Media de vârstă a locatarilor RIN Nord Residence este undeva între 30 şi 45 de ani, fiind în principal angajaţi în corporaţii. Mai există şi investitorii care cumpără locuinţele cu scopul de a le închiria ulterior".

    Locuinţe noi în Mihai Bravu şi pe lângă staţiile de metrou Nicolae Teclu sau Apărătorii Patriei

    Lista proiectelor noi lansate la tIMOn a continuat cu locuinţele prezentate de agenţia imobiliară ProEst Rezidenţial, printre care menţionăm apartamente în zona Mihai Bravu sau în apropierea staţiilor de metrou Nicolae Teclu şi Apărătorii Patriei.

    Consultanţii companiei ne-au declarat: "Avem blocuri construite atât în zona de sud, cât şi în sectorul 3 al Capitalei. Avem un proiect nou la Mihai Bravu, cu 60 de apartamente, iar construcţia va începe în acest an. În plus, construim un complex amplu de 6.000 de apartamente în zona staţiei de metrou Nicolae Teclu, pe locul fostei fabrici Policolor. De asemenea, avem încă un proiect, la staţia de metrou Apărătorii Patriei".

    Potrivit surselor citate, proiectul Policolor va fi construit pe măsură ce locuinţele vor fi vândute: "Înainte să ridicăm un imobil nou, ne adaptăm în funcţie de preferinţele clienţilor".

    Preţurile pornesc de la 1.300 de euro pe metrul pătrat util pentru locuinţele din Mihai Bravu. La Policolor, preţurile sunt de 900 euro/mp util. Cea mai ieftină locuinţă din portofoliul ProEst Rezidenţial este o garsonieră de 40.500 euro, iar cea mai scumpă unitate locativă este un apartament de 3 camere la Mihai Bravu, la circa 117.000 euro, ne-au precizat consultanţii.

    Aceştia susţin că 40% din locuinţele din proiectul Apărătorii Patriei au fost vândute în primele două luni şi jumătate din acest an.

    51 de vile în Cartierul Tamisa din proiectul Green City

    Cartierul Tamisa este situat în comuna 1 Decembrie din judeţul Ilfov, fiind o parte integrantă a proiectului imobiliar Green City, localizat în partea de sud a Capitalei. Directorul proiectului, Liviu Ureche, ne-a spus că există 51 de vile la vânzare în Cartierul Tamisa, cu suprafeţe de 180 de metri pătraţi şi terenuri utile de 250 mp.

    "Preţurile pornesc de la 85.000 de euro pentru o livrare la cheie", ne-a spus domnul Ureche, precizând că dezvoltatorul belgian al acestui proiect a cumpărat şi alte terenuri în vederea unor noi investiţii: "Vom continua cu alte proiecte în funcţie de vânzările pe care le vom obţine. Estimez că jumătate din casele Cartierului Tamisa vor fi vândute în acest an".

    Ansamblul amintit este amplasat pe teritoriul unui fost domeniu regal şi se întinde pe o suprafaţă de 120 de hectare, dintre care 24 ha sunt reprezentate de suprafaţa verde şi de parcuri. Fiecare casă din Cartierul Tamisa are în proprietate un teren total între 200 mp şi 320 mp în funcţie de localizarea în cadrul cartierului.

    100 de locuinţe din containere maritime

    O premieră pe piaţa rezidenţială de la noi a fost anunţul unei firme din Bulgaria, care susţine că vrea să construiască în Capitală un imobil de 100 de locuinţe sociale, pentru care va folosi containere maritime ieşite din uz.

    Reprezentanţii tIMOn au precizat că este vorba despre un ansamblu social construit din containere, ce va însuma 100 de apartamente de două camere şi va fi structurat pe 5 etaje. Potrivit sursei citate, fiecare unitate locativă are un preţ de 12.000 de euro şi o suprafaţă de 27 de metri pătraţi, întregul ansamblu având o valoare de 1,2 milioane euro. Blocul va avea o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi şi poate găzdui circa 350 de persoane.

    Potrivit organizatorilor tIMOn, la ediţia din acest an au fost lansate 17 proiecte rezidenţiale, care cuprind 2.000 de apartamente şi vile, cele mai multe fiind în zonele semicentrală, centrală şi de nord. Investiţiile dezvoltatorilor pentru aceste proiecte depăşesc 100 de milioane de euro.

    Aceştia au arătat că o garsonieră nouă în zona Militari-Lujerului costă 33.000 de euro, având un preţ egal cu locuinţele similare vechi din zona respectivă. În plus, un apartament cu două camere la Unirea este comercializat cu 67.000 euro, iar unul cu 3 camere are un preţ de 101.000 euro.

    Piaţa rezidenţială autohtonă ar urma să intre într-o nouă eră, de maturizare, iar cumpărătorii vor avea numai de câştigat de pe urma concurenţei care va apărea între dezvoltatori, după cum a declarat Ion Cătuţoiu, country manager al Volumetric România.

    Totodată, Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, a declarat că ediţia din 2015 a fost un adevărat târg al revenirilor spectaculoase pe piaţa rezidenţială. Domnia sa a menţionat că toate zonele din Bucureşti au fost bine reprezentate în acest an, iar investitorii rezidenţiali au început să reapară pe piaţa bucureşteană. "Unii au reluat proiecte începute în criză, dar stopate în aşteptarea unor vremuri mai bune, alţii văd acum un moment bun pentru astfel de investiţii şi încep proiecte noi", a subliniat domnul Vlăsceanu.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional