Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TIBERIU ANDRIOAIEI, PSC:"2015 va fi un an capricios pentru constructori"

Perspective /

"Este posibil să avem un an mai bun decât 2014, pentru că există dorinţa autorităţilor să finalizăm în termen proiectele finanţate din fonduri europene, cum la fel de posibil este să avem un an complicat, dacă aceste finanţări nu sunt cheltuite", potrivit lui Tiberiu Andrioaiei.

"Este posibil să avem un an mai bun decât 2014, pentru că există dorinţa autorităţilor să finalizăm în termen proiectele finanţate din fonduri europene, cum la fel de posibil este să avem un an complicat, dacă aceste finanţări nu sunt cheltuite", potrivit lui Tiberiu Andrioaiei.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Acest an va fi capricios pentru constructori, întrucât este ultimul în care pot fi făcute decontările fondurilor europene alocate ţării noastre în perioada 2007-2013, ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC).

    Domnia sa ne-a precizat: "Există un anumit blocaj, ce pune sub mare risc finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene şi cheltuirea ultimilor bani ce ne-au fost alocaţi în perioada 2007-2013. Există licitaţii câştigate anul trecut şi care nu au fost, încă, încredinţate constructorilor. Acum este foarte probabil ca aceste lucrări să fie refuzate de constructori, pentru că nu mai pot fi finalizate în termen".

    Un alt risc vine din partea proiectelor de construcţii aflate în derulare şi care trenează pentru că sunt contestate, de regulă nejustificat, întrucât legislaţia din domeniu este stufoasă, susţine domnul Andrioaiei.

    Reprezentantul PSC a concluzionat: "Aceşti doi factori de risc nu ne permit să facem prognoze pentru 2015. Este posibil să avem un an mai bun decât 2014, pentru că există dorinţa autorităţilor să finalizăm în termen proiectele finanţate din fonduri europene, cum la fel de posibil este să avem un an complicat, dacă aceste finanţări nu sunt cheltuite".

    Nici statisticile care indică anumite creşteri de la un trimestru la altul sau de la o lună la alta nu îi ajută pe constructori să facă prognoze, întrucât sunt strict conjuncturale, mai spune Tiberiu Andrioaiei, subliniind: "Piaţa de construcţii este influenţată sistemic de economie, la modul general. Nu vom putea vorbi de creşteri sustenabile şi măsurabile sau măcar relevante pentru sectorul rezidenţial dacă nu porneşte economia şi nu sunt demarate marile proiecte de infrastructură. Ciclul normal al dezvoltării este acela de start al investiţiilor mari de infrastructură, care au impact social, pentru că aduc multe noi locuri de muncă şi au efect multiplicator în economie. Investiţiile impulsionează sectorul construcţiilor, iar investitorii privaţi se interconectează cu aceste planuri mari, dezvoltând activităţi de producţie, cu influenţe pozitive pe cererea de birouri, de spaţii comerciale şi, ulterior, rezidenţiale. Dar pornirea marilor investiţii în infrastructură depinde de stat şi de voinţa politică".

    Secretarul general al PSC a ţinut să ne precizeze că sectorul rezidenţial are un potenţial enorm de dezvoltare, dar mulţi cumpărători nu se califică la accesarea de credite pentru achiziţia de locuinţe. "Este insuficient să vedem doar mici ajustări în domeniu sau scăderi de dobânzi bancare pentru că nu rezolvă problema, ci doar o influenţează minor".

    În aceste condiţii, conducerea PSC estimează că şi în 2015 piaţa materialelor de construcţii se va "hrăni" mai mult din renovarea fondului locativ existent, iar antreprenorii vor avea de lucru mai mult din proiectele locale, conjuncturale, întrucât marile investiţii încă nu au fost începute, iar creşterea economică este fragilă.

    2015 - critic pentru lansarea lucrărilor din următorii 2-3 ani

    Potrivit domnului Andrioaiei, 2015 este, în acelaşi timp, un an critic pentru lansarea comenzilor din construcţii pe următorii 2-3 ani, în cadrul programelor finanţate din fonduri europene în perioada 2014-2020. Ghidurile de accesare a fondurilor trebuie lansate în acest an, pentru ca în 2016 să poată fi contractate lucrările, susţine domnia sa.

    Oficialul PSC atrage atenţia că sectorul construcţiilor este grav sistemic după opt ani de criză: "S-au învăţat multe lecţii, dar s-au decapitalizat mult companiile din punct de vedere financiar şi al resurselor umane, iar capitalul uman este crucial pentru construcţii. În plus, producţia autohtonă de materiale de construcţii este utilizată la jumătate din capacitate şi este greu să porneşti un asemenea ansamblu sofisticat în termen scurt, ca să faci faţă lucrărilor mari".

    În cadrul licitaţiilor, societăţile autohtone sunt afectate de un element care nu influenţează companiile străine. Tiberiu Andrioaiei ne-a spus că este vorba de expertiza similară, ce trebuie dovedită la licitaţiile pentru lucrări mari: "Pentru că în ultimii ani nu s-au făcut investiţii semnificative în ţara noastră, când acestea vor apărea va fi greu să găseşti companii autohtone eligibile la licitaţii. Companiile străine nu sunt afectate de acest aspect, pentru că sunt jucători globali, care au executat proiecte mari pe terţe pieţe".

    În acest context, PSC doreşte să discute cu autorităţile contractante modalităţi de salvare a căpitalului de competenţă autohton, astfel încât acesta să fie capabil să lucreze cu companiile străine. "Nu suntem împotriva companiilor străine, ci vrem şanse egale în cadrul licitaţiilor", a subliniat domnul Andrioaiei.

    Legislaţia achiziţiilor publice, în continuare o mare problemă

    Un alt punct de discuţie între patronat şi autorităţi vizează regulile de achiziţii publice. Domnul Andrioaiei ne-a menţionat: "De exemplu, ca să dovedească experienţa similară, o companie străină aduce un certificat validat de un notar. Dar notarul validează traducerea, nu şi conţinutul. În schimb, pentru constructorii autohtoni, conţinutul dovezii privind experienţa similară este verificat cu mare atenţie. Aceasta este o situaţie de inegalitate, ce va trebui îndreptată cât de curând".

    Agenda PSC din acest an cuprinde ca direcţii majore de acţiune stimularea investiţiilor şi simplificarea legislaţiei achiziţiilor publice.

    Despre noul Cod Fiscal, pus în dezbatere publică la jumătatea lunii februarie, Tiberiu Andrioaiei susţine că dă speranţe mediului de afaceri, dar trebuie făcute analize atente asupra raportului cost-beneficiu. "PSC încurajează simplificarea birocraţiei şi susţine antreprenoriatul. Este binevenit orice demers în acest sens, dar Codul trebuie echilibrat cu întoarcerea valorilor de contribuţii către stat şi utilizarea acestor fonduri pentru investiţii noi, într-o manieră echilibrată", ne-a mai declarat domnia sa.

    Rata de absorbţie a fondurilor europene, insuficientă pentru nevoile economiei

    Rata de absorbţie a fondurilor europene, de circa 50% la începutul lunii februarie, nu se reflectă în piaţa construcţiilor, ne-a spus reprezentantul PSC.

    Domnia sa ne-a explicat: "Dacă în primii ani absorbţia a fost mică, orice accelerare ni se pare importantă. Dar nivelul absorbţiei, la nivelul economiei, este insuficient, mai ales că a reprezentat aproape unica sursă de finanţare a investiţiilor. Ce nu se vede este costul real al unei legislaţii încă rigide. Există bani, dar şi antreprenori angajaţi în multe proiecte blocate. Blocajul intervine pe procedurile de licitaţie, contestaţii şi evaluarea proiectelor europene. Din acest motiv susţinem că legislaţia trebuie făcută în favoarea finalizării cu succes a proiectelor, ca să vedem efectele în economie şi, implicit, în piaţa construcţiilor".

    Este nevoie de voinţă politică pentru aplicarea Master Planului de Transport

    Despre Master Planul de Transport, aflat în analiza Guvernului la finele lunii februarie, secretarul general al PSC susţine că este un proiect de calitate, dar că ţara noastră are nevoie de consens şi voinţă politică pentru punerea sa în aplicare.

    Tiberiu Andrioaiei apreciază: "Cred că experţii din Ministerul Transporturilor au avut planuri de calitate pentru dezvoltarea infrastructurii. Dar acestea au rămas nişte frumoase declaraţii politice, fără să fie vreodată implementate. Master Planul cuprinde proiecte complexe şi costisitoare şi pentru implementare este nevoie de voinţă politică. Fondurile există şi nu trebuie decât să le cheltuim".

    Domnia sa susţine că ţara noastră are neapărată nevoie de un plan de dezvoltare economică pe termen lung, care să depăşească ciclurile electorale şi să se orienteze pe interesul naţional: "Dacă se pune în aplicare Master Planul, atunci putem spune că va reporni şi piaţa construcţiilor şi vom avea efecte pozitive imediate în economie. După opt ani de criză, când piaţa construcţiilor a pierdut peste 50% din volum, orice creştere reflectată statistic o tratăm cu atenţie şi considerăm că este conjuncturală, în contextul în care nu avem un proiect naţional de dezvoltare economică. Nu putem lucra cu piese mici".

    Până la aplicarea Master Planului, piaţa construcţiilor "va supravieţui" limitând cheltuielile, investiţiile, în baza lucrărilor comandate de administraţiile locale, dar care nu au impact de amploare.

    Până când grosul fonduruilor europene va ajunge la constructori, în 2017, este nevoie, în opinia domnului Andrioaiei, de simplificarea legislaţiei în achiziţiile publice şi voinţă politică pentru deblocarea marilor lucrări de infrastructură.

    Potrivit PSC, 2015 rămâne un an bazat tot pe lucrări de reparaţii, modernizări şi reabilitări, precum şi pe proiectele noi imobiliare, care apar timid.

    Ţara noastră trebuie să reabiliteze termic circa 5 milioane de locuinţe pentru a respecta cerinţele impuse de legislaţia europeană privind eficienţa energetică. PSC evaluează un necesar de 7 miliarde de euro pentru reabilitarea fondului construit existent, iar fondurile europene alocate programelor de eficienţă energetică sunt de circa 1,7 miliarde de euro, ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei.

    Domnia sa consideră că putem atrage uşor banii pentru reabilitări termice, în condiţiile în care ţara noastră dispune de expertiza necesară, forţa de muncă şi avem şi o producţie consistentă de materiale termoizolante.

    Oficialul PSC crede că eficienţa energetică a locuinţelor nu va rămâne o poveste frumoasă în contextul geopolitic actual, întrucât sectorul rezidenţial are cel mai mare potenţial de reducere a consumului de resurse energetice.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional