Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TRANZACŢIILE IMOBILIARE ÎŞI CONTINUĂ TRENDUL ASCENDENTAdrian Crivii, Darian: "Multe achiziţii sunt făcute cu cash"

Piaţa Imobiliară /

Adrian Crivii, Darian: "Multe achiziţii sunt făcute cu cash"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primele şapte luni ale acestui an confirmă tendinţa de creştere a tranzacţiilor imobiliare de pe piaţa noastră care se manifestă încă din 2013. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în perioada menţionată, au fost peste 400.000 de tranzacţii imobiliare la nivel naţional, cu 18.607 mai mult faţă de primele şapte luni din 2013.

    Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate, în perioada ianuarie-iulie 2014, în Bucureşti - 36.055, Ilfov - 28.072 şi Timiş - 25.765. La polul opus, se află judeţele Teleorman - 3.607, Bistriţa-Năsăud - 4.062 şi Covasna - 4.680, conform statisticilor ANCPI.

    Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă şi evaluare Darian, ne-a declarat că o parte importantă din aceste tranzacţii în creştere se încheie cu cash: "Tranzacţiile au crescut, dar mai mult pe cash în prima parte a anului, ca reacţie la inflaţia în creştere cu care ne vom confrunta în perioada următoare. Nu este vorba de neîncrederea în bănci ca mod de plasare a economiilor, ci de faptul că mulţi investitori sau persoane fizice consideră că Europa nu poate ieşi din actuala criză decât cu o infuzie de cash în piaţă din partea băncii centrale".

    Domnia sa ne-a menţionat că analiza realizată de Darian pentru primul semestru al anului indică o stagnare a preţurilor proprietăţilor imobiliare: "Preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional (luând în calcul toate cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ), a fost , în primul semestru, de 644 euro/mp, marcând o scădere de sub 1%. Pentru apartamentele nou construite, preţurile din prima jumătate a anului au stagnat, media la nivel naţional fiind de 757 euro/mp.

    Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor şi terenurilor au cunoscut o scădere uşoară, de aproximativ 1%, la nivel naţional".

    În Bucureşti, preţurile s-au menţinut relativ constante, atât pe segmentul apartamentelor vechi, cât şi pe cel al apartamentelor noi, însă a existat o creştere a chiriilor aferente locuinţelor. Închirierea este o opţiune atunci când nu este posibilă achiziţia unei locuinţe şi permite o mai mare flexibilitate, fiind o variantă dezvoltată în ţările vest-europene, a comentat Adrian Crivii.

    Ultimile 18 luni au adus semnale încurajatoare cu privire la situaţia economică, iar scăderea pieţei imobiliare s-a temperat, fiind posibil ca pe viitor să asistăm la creşteri ale preţurilor în imobiliare, ne-a mai spus domnia sa.

    Totuşi, în ciuda trendului pozitiv înregistrat în ultima perioadă, piaţa noastră imobiliară rămâne în continuare una fragilă mai ales că, în situaţia nefericită a unui nou crash imobiliar global (vehiculat tot mai mult în ultima perioadă), datorită ponderii mari a băncilor străine în cadrul sistemului financiar naţional, România nu ar putea fi ferită în totalitate de efectele ce decurg din acesta, consideră directorul general al Darian.

    "O veste bună ar fi, totuşi, că expunerea pieţei imobiliare autohtone nu este la fel de mare ca în 2008, ca urmare a scăderii masive a preţurilor în decursul celor 6 ani de criză", a completat domnul Crivii.

    Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel naţional, arată analiza Darian asupra evoluţiei pieţei din primul semestru. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Capitală, unde, de altfel, s-a simţit cel mai puternic şi boom-ul imobiliar.

    La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere din primul semestru 2014 comparativ cu semestrul II 2013, a fost înregistrată în Arad şi Piteşti (-3,2%), urmată de Cluj (-2,3%), Iaşi şi Craiova (-2,2%).

    Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 33%. În decursul ultimelor 12 luni, scăderea a fost de doar 0,7%, preţul mediu unitar la nivel naţional în semestrul I 2014 situându-se la nivelul de 757 euro/mp, arată studiul Darian. În prima jumătate a acestui an, a fost înregistrată o tendinta de uşoară apreciere a preţurilor, deşi această creştere a fost prea puţin simţită de participanţii pe piaţa rezidenţială, conform sursei citate.

    În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare, primul semestru al anului a marcat preţuri cuprinse între 738 euro/mp şi 1.137 euro/mp, rezultând astfel o medie la nivelul polilor de 902 euro/mp, în stagnare faţă de perioada similară a anului trecut şi în creştere cu 0,4% faţă de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei, scăderea înregistrată este de 32%.

    Prima parte a anului a adus puţine tranzacţii cu terenuri pentru dezvoltări imobiliare. În schimb la mare căutare au fost suprafeţele agricole. Astfel, terenurile agricole au fost foarte căutate în ciuda faptului că de la începutul anului 2012 acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare, notează Darian în analiza de piaţă.

    Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat, în primul semestru, terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta a constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat de către companii care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale.

    Deşi în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (aproximativ 4%), faţă de începutul crizei (jumătatea lui 2008), la nivel naţional, terenurile s-au depreciat cu aproximativ 63%, potrivit studiului Darian.

    În ultima perioadă, specialiştii Darian au constatat că preţurile terenurilor pentru dezvoltare se apropie de stabilizare, existând de asemenea şi situaţii în care sunt creşteri de preţ (Sibiu), previziunile pentru perioada următoare, la nivel de medie naţională, fiind de stabilizare a pieţei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional