Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TUDOR MARC, WELT IMOBILIARE CLUJ-NAPOCA:"Dobânzile mici la depozite au reactivat puternic sectorul investiţional din Cluj"

Piaţa Imobiliară /

"Dobânzile mici la depozite au reactivat puternic sectorul investiţional din Cluj"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Tudor Marc: "Creşterea însemnată a preţurilor din imobiliare nu se datorează unei evoluţii sănătoase şi sustenabile a pieţei, ci unui nivel foarte ridicat al cererii"

    Interesul investitorilor pentru Municipiul Cluj-Napoca este foarte ridicat, ca urmare a unei dezvoltări importante a oraşului, ne-a spus Tudor Marc, senior broker în cadrul Welt Imobiliare.

    Domnia sa ne-a precizat că proiectele noi de investiţii se regăsesc în domenii precum IT, outsourcing, contabilitate internaţională, inginerie electrică, automotive, acestea atrăgând forţă de muncă foarte bine plătită. Aceşti salariaţi cu un nivel ridicat de remuneraţie devin clienţi ai pieţei imobiliare, plătind chirie sau achiziţionând imobile, reliefează domnul Tudor Marc.

    Totodată, cei care lucrează în sistemul bancar au salarii foarte bune, acesta fiind un alt domeniu care aduce clienţi în piaţa imobiliară, a adăugat reprezentantul Welt, adăugând: "Oamenii care au depozite şi economii în bănci sunt dezavantajaţi de dobânzile extrem de scăzute. Acest fapt a reactivat puternic sectorul investiţional, oamenii cumpărând multe imobile ca să le închirieze. De exemplu, o chirie pentru un apartament cu o cameră poate ajunge şi la 250 de euro, lunar. În plus, dacă achiziţionezi un apartament pentru investiţie, mai poţi prinde o urcare de preţ şi atunci există posibilitatea de a câştiga până la 30-35%. La acestea se adaugă şi faptul că, din acest an, nu se mai plăteşte nici impozit pe venitul din tranzacţiile imobiliare cu locuinţe, pentru valorile de sub 100.000 de euro. Pentru celelalte sume, impozitul de 3% se aplică la diferenţă".

    Printre clienţii importanţi ai pieţei imobiliare clujene se remarcă şi studenţii, care aduc foarte mulţi bani în Cluj, închiriind şi cumpărând locuinţe.

    În acest context, nivelul solicitărilor de pe piaţa imobiliară din Cluj este foarte mare şi, din păcate, oferta încă nu a ajuns la nivelul cererii, evidenţiază Tudor Marc, adăugând că, din această cauză, creşte şi preţul locuinţelor.

    Specialistul ne-a precizat: "Preţurile din piaţa imobiliară clujeană nu se datorează unei creşteri sănătoase, sustenabile, motivul acestor creşteri de preţ fiind nivelul foarte ridicat al cererii".

    Acesta arată că împrumuturile sunt foarte avantajoase şi este mult mai convenabil să cumperi un apartament în Cluj decât să închiriezi, întrucât chiria este mult mai mare decât rata la bancă. Creditele la care apelează clienţii pieţei imobiliare sunt doar în lei, dobânda aferentă acestui tip de împrumuturi fiind mai mică decât cea pe care o aveau în 2008 creditele în euro.

    "Domeniul financiar-bancar s-a mai maturizat, este mai precaut", susţine reprezentantul Welt, apreciind că, în piaţă, sunt atât investitori care construiesc cu credite de la bănci, cât şi dezvoltatori care lucrează cu bani cash.

    Tudor Marc: "Piaţa imobiliară din Cluj a înregistrat o creştere constantă a preţurilor, în ultimii ani"

    Începând cu perioada 2013-2014, piaţa imobiliară din Cluj a înregistrat o creştere constantă a preţurilor, de circa 10% anual, potrivit domnului Tudor Marc, care subliniază că preţurile sunt cu 30-35% mai mari decât în 2014. Cel mai mult au crescut preţurile apartamentelor cu o cameră, celelalte suportând evoluţii mai mici de preţ. Domnul Tudor Marc ne-a menţionat: "Un imobil cu o cameră situat în apropierea Iulius Mall care costa vara trecută 1.200 de euro pe metrul pătrat util, costă, în prezent, 1.450 de euro, plus TVA. În zona respectivă, un apartament cu o cameră are între 36 şi 44 de metri pătraţi utili, în timp ce unul cu două camere are 48-62 mp, fiind vândut cu 1.400 de euro pe mp util, iar o locuinţă cu trei camere, de 72-86 mp, costă 1.350 de euro/mp".

    Zona Iulius Mall este în plină dezvoltare, potrivit reprezentantului Welt Imobiliare, care a evidenţiat că, în această zonă, se construieşte destul de mult: "Se construiesc imobile înalte, cu 5 până la 12 niveluri. Sunt unii dezvoltatori care construiesc 1-2 imobile, alţii care fac un ansamblu cu mai multe scări sau cu mai multe corpuri şi alţii care construiesc complexuri cu câte şapte imobile".

    Viva City un ansamblu rezidenţial alcătuit din şapte imobile, dintre care trei au fost deja construite, altele patru urmând să fie realizate. Cele trei imobile au câte 11 etaje finalizate, următoarele patru, care vor fi conectate la primele, fiind prevăzute cu 7-8 etaje, ne-a spus Tudor Marc.

    Situat în cartierul Gheorgheni, în apropierea Iulius Mall, ansamblul dispune de săli de petrecere, terenuri de squash, sala de fitness, teren de baschet, ping-pong, biliard, darts, fotbal de masa, locuri de joacă pentru copii, cac în curtea interioară a condominiului, zone pietonale fără acces auto.

    Peste tot se construieşte în Cluj, chiar şi în zona centrală sau în cea semicentrală, pe arterele principale de acces în oraş şi la periferie, mai puţin în câteva cartiere mai vechi, cum ar fi Grigorescu sau Mănăştur, a adăugat domnul Tudor Marc, evidenţiind că, în Cluj, există apartamente pentru toate cerinţele.

    Preţurile pentru apartamentele noi din Cluj-Napoca pornesc de la 950 de euro pe metrul pătrat util şi ajung şi la 1.700 euro, existând şi oferte la 2.000 de euro pe mp util.

    Platinia - un nou concept imobiliar în Cluj

    În Municipiul Cluj-Napoca, se construieşte şi pe segmentele de birouri şi comercial, ne-a spus Tudor Marc, menţionând că a fost realizată o galerie comercială (Platinia), care este prevăzută şi cu trei imobile turn.

    Galeria comercială Platinia se întinde pe aproximativ 13.000 mp şi este desfăşurată pe două niveluri, la parterul şi mezaninul ansamblului rezidenţial. Potrivit informaţiilor de pe site-ul proiectului, galeria este prevăzută cu peste 40 de magazine, supermarket , restaurante şi cafenele, sală de fitness, farmacie, bancă, agenţie de turism şi multe alte servicii. "În locul zonei de foodcourt specifică mall-urilor, Platinia a optat pentru cinci restaurante cu specific diferit (japonez, libanez, italian, international etc.), restaurante care vor avea atât terase exterioare într-o piaţetă pietonală, cât şi terase interioare", arată datele citate.

    Parcările sunt situate în cele două niveluri de subteran, însumând 535 de locuri de parcare distribuite separat pentru zonele de rezidenţial şi comercial. Parkingul dedicat zonei comerciale va fi la alt nivel şi va avea acces separat de cel dedicat zonei rezidenţiale.

    Proiectele Platinia aduc un concept imobiliar nou în Cluj-Napoca. Formate din ansambluri rezidenţiale şi clădiri de birouri clasa A, proiectele sunt amplasate în cele mai centrale locaţii.

    Platinia pune la dispoziţie 187 de apartamente cu două şi trei camere, fiecare dintre acestea dispunând de minim un balcon sau o terasă. Avansul perceput la semnarea antecontractului este de 90.000 lei pentru apartamentele cu două camere şi, respectiv, 135.000 lei pentru apartamentele cu trei camere.

    Platinia Lounge Residence este un ansamblu format din două corpuri cu funcţiuni diferite, în corpul amplasat pe strada Dorobanţilor - o clădire placată cu piatră naturală şi sticlă.

    Informaţiile de pe site-ul proiectului menţionează: "Retras de la zgomotul şi traficul străzii Dorobanţilor, pe strada Navodari este amplasat corpul de clădire rezidentială care beneficiază de două accese şi de două noduri de circulaţie verticală cu scări şi lifturi. Forma distinctă a acestui corp de clădire ne-a permis să creăm trei curţi interioare pentru o iluminare naturală optimă a apartamentelor; două dintre aceste curţi se deschid spre interiorul ansamblului, iar cea din mijloc se deschide spre strada Năvodari, realizându-se, astfel, o prelungire a spaţiului urban în interiorul ansamblului şi o izolare fonică a spaţiului de locuit de traficul rutier".

    Un alt proiect similar este Platinia Elite Residence - ansamblu format din două zone cu funcţiuni diferite şi trei corpuri de clădire, conform informaţiilor existente pe site. Acestea arată: "La intersecţia străzilor Constanţa cu Ploieşti este amplasată clădirea de birouri, o clădire impunătoare cu parter, şase etaje şi un etaj retras, placată cu piatră naturală şi sticlă, dotată după ultimele standarde din domeniu, pentru a oferi un mediu de lucru cât mai confortabil şi mai plăcut. De o parte şi de alta a clădirii de birouri se află amplasate cele două corpuri rezidenţiale, parter plus patru etaje şi două etaje retrase, unul pe strada Constanţa, iar cel de-al doilea pe strada Poieşti, înconjurate, în partea din spate, de o curte interioară cu spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii. Retragerile de la ultimele două etaje au permis arhitecţilor să creeze pentru apartamentele de la ultimele niveluri o serie de terase şi spaţii exterioare deosebite. La subsolul întregului ansamblu este amplasat parking-ul subteran, completat de zonele de parcare supraterane amenajate în curtea interioară. Accesul auto în cadrul ansamblului se face de pe strada Ploieşti, iar accesul pietonal din străzile Constanţa şi Ploieşti.

    Combinaţia între liniile drepte şi cele curbe accentuează frumuseţea clădirilor şi dau o notă cosmopolită ansamblului, iar amplasarea acestuia îl transformă într-un punct de interes urban".

    Potrivit specialistului citat, urmează să mai fie construit un mall şi o clădire de birouri, plus apartamente în zona semicentrală, pe locul unde a funcţionat abatorul. În prezent, proiectul este în faza de documentaţie, investitorii fiind privaţi.

    Cei mai mulţi dezvoltatori, în această piaţă, sunt autohtoni, foarte puţini străini fiind interesaţi să construiască în Cluj (1-2 fonduri de investiţii şi câteva companii româneşti cu acţionariat străin), ne-a mai spus domnul Tudor Marc.

    Conform domniei sale, pe partea de utilităţi, preţurile s-au menţinut constante, o creştere fiind observată mai degrabă în sectorul alimentar.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional