Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TVA retroactivStatul pierde procesele în cazul aplicării retroactive a TVA pentru tranzacţiile imobiliare

F.A. Legea /

Statul pierde procesele în cazul aplicării retroactive a TVA pentru tranzacţiile imobiliare

Continuă litigiul dintre autorităţile fiscale şi persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare şi cărora li se solicită plata retroactivă a TVA. Până la jumătatea lunii august, la nivelul ţării au fost ridicate în instanţă în jur de 400 de sechestre asiguratorii asupra persoanelor luate în vizorul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), susţine domnul Garbis Kehaiyan, preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF). Domnia sa ne-a declarat: "Procesele pe ridicarea sechestrului asiguratoriu sunt câştigate 100%. S-a câştigat pe fond la Craiova, Iaşi, Alba-Iulia, Sibiu. S-au câştigat definitiv în jur de 20-25 de procese".

Potrivit domniei sale, la Craiova, instanţa a decis că TVA va trebui plătită doar începând cu 1 ianuarie 2008 şi nu 2006, aşa cum au susţinut autorităţile fiscale. La Alba Iulia, s-a decis asupra datei de 1 ianuarie 2010. În celelalte instanţe s-a susţinut că plata TVA pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de persoanele fizice trebuia stipulată în Codul Comercial, aşa cum a prevăzut preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, în 2006. Acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, relatează domnul Kehaiyan.

Persoanele fizice care au vândut zeci şi sute de imobile au putut angaja avocaţi buni, care să câştige procesele, însă majoritatea celor vizaţi de măsurile ANAF au efectuat doar câteva tranzacţii, cu valoare mică. Aceştia nu îşi pot permite un avocat bun şi de multe ori nu se încadrează în termenul de contestaţie, acesta fiind singurul motiv pentru care ANAF poate câştiga un proces. Până la urmă unii dintre aceştia au cedat şi au plătit TVA, deoarece onorariul avocatului era mai mare decât suma cerută de stat sub forma de TVA şi penalităţi. APAF nu poate să intenteze proces în numele lor deoarece nu este parte vătămată, dar poate ajuta membrii la întrunirile lunare cu sfaturi pe care să le poată folosi în instanţă, explică preşedintele APAF.

O altă problemă semnalată de reprezentantul APAF este că termenele date la procese sunt foarte lungi, mai ales în Bucureşti, fapt extrem de neplăcut dacă ai sechestru pe bunuri. "Autorităţile ştiau că vor pierde procesele. Practic, cereau un împrumut pe termen scurt. Este, totuşi, îmbucurător că judecătorii nu dau decizii politice", subliniază domnul Garbis Kehaiyan.

În opinia domniei sale, ANAF a început să mai dea înapoi, deoarece riscă să suporte plângeri penale intentate inspectorilor fiscali, iar implicaţiile sunt foarte mari. "Ce a încasat statul este nesemnificativ comparativ cu sumele cheltuite pentru cei 4.000 de inspectori fiscali implicaţi", susţine domnul Kehaiyan.

APAF a prezentat cazul aplicării de TVA retroactiv şi Curţii Europene de Justiţie, care a acceptat dosarul, însă fără a da un termen pentru soluţionare. Totuşi, oficialii Curţii au afirmat că statul român nu a transpus corect directiva europeană 112 referitoare la TVA şi va trebui să răspundă pentru aceasta.

În plus, mediul de afaceri local se confruntă cu o nouă lovitură din partea statului, prin majorarea generalizată a TVA cu 5%. "Această măsură va duce implicit la o reducere cu cel puţin 5% a consumului, mai ales având în vedere că România este o ţară de consumatori. Românii câştigă în medie 700-800 lei lunar. În ultimii 2 ani foarte puţini români şi-au constituit economii, majoritatea banilor câştigaţi fiind cheltuiţi pe bunuri de consum şi, în special, alimente. Majorarea implicită a preţurilor, fără a fi însoţită de o creştere corespunzătoare a veniturilor, duce la scăderea consumului. Guvernul invocă faptul că şi alte state au majorat TVA, însă omite că acest lucru a ocolit, de exemplu, alimentele, deoarece creşterea de preţ se resimte cel mai puternic asupra consumatorului", argumentează domnul Garbis Kehaiyan, preşedintele APAF.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional