Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Vanzarile de tigla metalica au scazut in 2013

A.D. Companii /

Andrei Sulyok, director general Lindab Romania

Andrei Sulyok, director general Lindab Romania

Piata autohtona de tigla metalica s-a contractat in 2013 fata de anul precedent, in contextul in care numarul autorizatiilor de constructie a fluctuat de la o luna la alta. Cu toate acestea, producatorul Lindab a inregistrat un flux de numerar pozitiv pe parcursul anului 2013, ne-a precizat Andrei Sulyok, director general Lindab Romania.

In opinia sa, contractia pietei s-a datorat pe de o parte retinerii consumatorilor romani de a investi in bunuri de folosinta indelungata si, pe de alta parte, proiectelor de investitii nebancabile, blocate din cauza lipsei cofinantarii.

De asemenea, pe parcursul anului 2013 au intrat in incapacitate de plata multi constructori care au lucrat cu statul, indeosebi cei care au derulat lucrari cu primariile. Acest lucru se intampla intrucat veniturile din taxele locale ale multor primarii nu acopera cheltuielile si investitiile de decontat pentru lucrarile deja executate catre constructori. 2013 este si anul in care primariile pot sa isi declare insoventa, iar acest fapt afecteaza indirect si distribuitorii, dar si producatorii sau importatorii de materiale de constructii.

Mai mult decat atat, in ceea ce priveste standardele pentru tigla metalica, nici legislatia nu este una foarte clara si nu este facuta astfel incat sa protejeze interesele cumparatorului. "Practic in Romania poti sa vinzi orice tigla metalica, indiferent de grosimea tablei si a stratului de zinc daca ai Agrement Tehnic, chiar daca nu corespunde Normei Europene, de altfel adoptata si cu putere de lege in Romania. De aici pana la o lupta surda a preturilor in disperarea producatorilor de a vinde, drumul a fost unul foarte scurt si astfel se explica de ce gasim pe piata tigla metalica incepand de la 17 la 43 lei. Clientul final nu stie ce cumpara", atrage atentia directorul general Lindab Romania.

Reprezentantul Lindab nu intrevede schimbari majore pe piata in 2014. "2014 nu ar trebui sa fie un an mai dificil decat 2013; provocarile sunt aceleasi, contextul economic la fel. Singura noutate majora este ca 2014 va fi an electoral, ceea ce va transforma institutiile statului in investitori mai generosi", considera Andrei Sulyok.

O strategie esentiala utilizata de Lindab in 2013 si care va continua si in anul urmator este orientarea spre vanzarea consultativa. De asemenea, in 2014 compania va prioritiza completarea portofoliului de produse cu repere care in acest moment lipsesc, a mai precizat directorul general al companiei.

Potrivit Eurostat, din punct de vedere statistic, piata de constructii din Romania la modul general a iesit oficial din recesiune la finele lunii septembrie 2013, ca urmare a faptului ca s-au evidentiat doua trimestre consecutive in care volumul lucrarilor s-a majorat pe baze secventiale. Cu toate acestea, se continua trendul descrescator din ultimii 5 ani, potrivit ARACO si APMCR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional