Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

1.500 de apartamente vor fi construite de GIT în centrul Timişoarei

F.A. Locuinţe /

Proiect cartier "Noua Timişoară"

Proiect cartier "Noua Timişoară"

Grupul Imobiliar Trustee (GIT) a demarat, anul trecut, execuţia primelor 200 de apartamente din Cartierul "Noua Timişoară", care va fi cea mai mare dezvoltare rezidenţială din oraşul de pe Bega. Pornind dinspre Piaţa Badea Cârţan, pe malul drept al canalului Bega, fosta zonă a Industriei Lânii se va trans-forma într-un cartier select, cu 1.500 de apartamente, parcări subterane, spaţii verzi şi de agrement, spaţii comerciale, sportive dar şi un business center cu 45 de etaje, săli de congrese şi conferinţe. Blocurile de locuinţe au un regim de înălţime între patru şi 17 etaje.

Dan Manolache, preşedintele GIT, ne-a declarat că valoarea totală a proiectului depăşeşte 200 milioane de euro. "Primele 200 de apartamente, care sunt în execuţie, au fost deja vândute. Mai avem cerere reală pentru circa 400 de apartamente, a căror construcţie sperăm să o începem în acest an", ne-a spus domnia sa.

Anul trecut, preţul de vânzare al locuinţelor "la cheie" a fost de 1.200 de euro/mp. În acest an, locuinţele se vând cu 1.350 - 1.500 de euro/mp.

"Noua Timişoară" se va defini, în principal, ca un cartier pietonal, unde spaţiile verzi şi de agrement au un rol important. Centrul de afaceri de 50.000 mp suprafaţă închiriabilă, hotelul de cinci stele şi spaţiile pentru congrese şi conferinţe vor completa armonios această dezvoltare rezidenţială.

Finalizarea întregului proiect este programată pentru perioada 2009 - 2010.

Turn de birouri de 200 metri înălţime

Dan Manolache ne-a precizat că, tot la bulevardul Take Ionescu, se va naşte cea mai importantă zonă de afaceri a oraşului. Elementul major va fi turnul de birouri de 45 de etaje, cu o înălţime de aproximativ 200 de metri, care va fi amplasat în NV cartierului. Acesta va deveni un simbol al centrului oraşului atât prin siluetă, cât şi prin funcţiunile ce vor gravita în jurul lui - hotelul de cinci stele, parcări şi alte funcţiuni comerciale.

Centrul de birouri este în faza de autorizare a proiectului tehnic, Planul Urbanistic Zonal (PUZ), fiind deja aprobat. La finele anului trecut, au fost demarate şi lucrările de amenajare a şantierului.

Domnul Manolache ne-a precizat că proiectarea a fost asigurată de o echipă mixtă, formată din şapte arhitecţi timişoreni şi doi din Germania. Inginerul structurist este din Timişoara, iar cei care au proiectat faţada sunt tot germani. Turnul de birouri va fi realizat pe structură metalică, dar cu un nucleu din beton şi şaibă din beton.

Delimitarea zonei centrale de zona de locuinţe dinspre Bega şi zona de birouri clasa A dinspre Take Ionescu se va face prin străzi dedicate pietonalului, amenajate cu pomi, suprafeţe înverzite, spaţii pentru petrecerea timpului liber, oglinzi de apă, fântâni arteziene. Vor fi create şi multe spaţii de joacă pentru copii.

Parcările vor fi introduse tot în subsol în totalitatea lor, iar numărul lor va fi suficient şi pentru vizitatori.

Tipuri de locuinţe

Blocurile "Teodor" aduc o noutate în ceea ce priveşte oferta de locuinţe de pe piaţa timişoreană, susţine preşedintele GIT. Domnia sa a subliniat că nu există apartamente standard pentru că fiecare dintre ele va fi personalizat, la nivelul real al unei locuinţe moderne şi de calitate. "Mă refer la arhitectură, spaţii, volumetrie şi design interior", a adăugat Dan Manolache.

Astfel, blocurile din apropierea râului Bega vor avea unităţi locative cu înălţimea încăperilor de 2,9 metri, cu terase şi balcoane spaţioase, parcări subterane pentru fiecare apartament. Alte elemente deosebite sunt flexibilitatea compartimentărilor interioare şi calitatea su-perioară a finisajelor.

Construcţia este alcătuită din trei tronsoane de clădire în formă de "T". Un bloc tip "Teodor" este dispus pe parter, patru etaje şi penthouse. Toate imobilele sunt orientate spre Bega, dând posibilitatea tuturor apartamentelor să aibă accesul vizual către zona naturală. Blocul are un subsol general, cu funcţia de parcare. Casa scării este prevăzută cu două lifturi panoramice şi o scară cu foarte multă lumină naturală. Retras înspre interior, pentru a se distinge de restul clădirii, apartamentul de tip pent-house beneficiază de vitraje generoase ale spaţiilor de locuit şi terase deschise spre Bega.

Blocul "Victoria" aduce o ofertă variată de apartamente, deschise spre exterior prin terase cu o privelişte atrăgătoare. Linia imobilului se integrează în aspectul zonei, printr-un regim ridicat de înălţime, având parter şi unsprezece etaje, dar oferind un confort sporit. Un plus de funcţionalitate şi siguranţă este dat de parcarea subterană care deserveşte construcţia.

Blocul este amplasat pe latura sudică a bulevardului Take Ionescu, într-o pozitie extrem de avantajoasă. Cele 44 de apartamente din imobil au suprafeţe generoase şi dispun de finisaje şi dotări ultramoderne.

Sistem constructiv

Structura imobilelor este din beton armat şi planşeu tip dală în vederea facilitării compartimentării după necesităţile viitorilor locatari. Închiderile şi compartimentările sunt realizate, în parte, din diafragme structurale din beton, completate de pereţi turnaţi precum şi de pereţi de cărămidă.

Terasele sunt circulabile, prevăzute cu hidroizolaţii şi termoizolaţii. Acestea vor fi finisate cu placări ceramice sau cu granit antiderapant.

Încălzirea va fi realizată cu centrale termice individuale, cu calorifere din aluminiu sau metalice. Aerul condiţionat este prevăzut în camera de zi şi locul de servit masa. Ventilaţia pentru bucătării şi băi se face prin intermediul conductelor individuale.

Finisaje

În zonele umede, pardoselile vor fi din gresie, respectiv faianţă pentru pereţi. Constructorul va folosi parchet triplustratificat pentru camerele de zi şi dormitoare, precum şi pentru zonele de tranzit. Băile vor avea obiecte sanitare moderne, iar bucătăriile vor fi complet echipate, în aceeaşi linie de design modernă. Bucătăriile mai dispun de bar şi loc de luat masa.

Exteriorul imobilelor va fi placat cu cărămidă aparentă sau alte fome de ceramică din gama acesteia în zonele fără expunere de transfer termic. În rest, exteriorul se completea-ză cu o placare şi izolare termică tip termosistem.

Grădinile exterioare sunt completate, în marea majoritate, cu fântâni arteziene în zonele dintre blocuri.

Sistematizare urbanistică deosebită

Într-o zonificare majoră, la malul Begăi, vor fi funcţiunile de locuire şi petrecere a timpului liber, pentru a profita de prezenţa apei. La mijlocul ansamblului, GIT va realiza o zonă de locuire, unde parterul blocurilor va fi destinat spaţiilor comerciale. Înspre bulevardul Take Ionescu, va fi construită o zonă de birouri şi comerţ.

Către Bega, GIT va crea un sistem de locuire nou şi expresiv, în care locuinţa este integrată spaţiilor verzi, elementului acvatic, locurilor de joacă şi grădinilor. Regimul de înălţime va fi de parter, patru etaje şi mansardă. Toate apartamentele vor avea spaţii pentru parcare în subsol, la nivelul parterului parcările fiind în cadru cât mai restrâns.

În centrul dezvoltării, se va naşte o zonă de locuire cu blocuri pe parter şi şapte etaje, care va fi integrată cu scuaruri verzi şi mulţi arbori, ce vor crea "plămânul interior" al cartierului. La nivelul parterului sunt spaţii comunitare în zona dinspre Bega, iar în zona dinspre Take Ionescu - spaţiile comerciale şi servicii.

Grupul Imobiliar Trustee (GIT) a finalizat, în urmă cu circa un an, un proiect de blocuri de apartamente noi în strada Felix din Timişoara. Cartierul beneficiază de prima mare parcare subterană asistată. Dan Manolache, preşedintele GIT, susţine că grupul deţine deja circa 1.000 de hectare în apropierea Timişoarei, în partea de vest a oraşului. Aici pot fi dezvoltate circa 20.000 de locuinţe individuale. Compania va demara acest proiect după anul 2008.

În Hunedoara, GIT va demara construirea unui ansamblu cu 94 de apartamente şi va începe planificarea unui proiect similar în Deva. Aceste locuinţe vor fi vândute la un preţ de circa 5-600 euro/mp suprafaţă construită. GIT intenţionează să intre cu proiecte similare şi pe piaţa din Lugoj şi alte oraşe mici din ţară.

În Bucureşti, compania dezvoltă un cartier de 300 de apartamente pe strada Coralilor şi speră să demareze, tot în acest an, încă un proiect în zona Chitila.

GIT vrea să intre puternic şi pe piaţa parkingurilor în parteneriat public-privat cu administraţiile locale.

Grupul Imobiliar Trustee mai are în dezvoltare un cartier de lux cu 46 de vile în Barcelona, la 500 de metri de plajă, în cea mai aristocratică zonă a oraşului - S"Agaro. Aici sunt cele mai aristocratice castele catalane din Spania, unde peisajul este extraordinar de pitoresc. Preţul de vânzare a vilelor este de 3.500 de euro/mp suprafaţă construită. O astfel de locuinţă are aria construită între 250 şi 350 mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional