Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ÎN PRIMUL AN DE FUNCŢIONARE A BAZEI GESTIONATĂ DE ANEVARGaranţii imobiliare de 22,5 miliarde euro, pentru credite

Consilier /

Garanţii imobiliare de 22,5 miliarde euro, pentru credite
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), gestionată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) prin IROVAL - Cercetări în Evaluare a colectat peste 128.000 de rapoarte de evaluare efectuate în cadrul procesului de creditare, în perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016. Valoarea de piaţă a garanţiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizaţi în primul an de funcţionare a BIG se ridică la peste 22,5 miliarde euro.

    Preşedintele ANEVAR, Daniel Manaţe a anunţat, recent: "După primul an de la lansarea Bazei Imobiliare de Garanţii, am strâns suficiente date încât să putem lansa Indicele imobiliar ANEVAR, un indice bazat pe valorile de piaţă estimate de evaluatorii autorizaţi în cadrul procesului de creditare. Indicele imobiliar ANEVAR este un instrument extrem de util pentru toţi actorii din piaţa imobiliară, pentru că el reflectă cu mare acurateţe evoluţia şi fluctuaţiile pieţei imobiliare".

    Începând cu luna iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obligaţia, conform Standardelor de evaluare, să raporteze în BIG cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

    Cele mai multe credite, acordate pentru proprietăţi rezidenţiale

    Cele mai multe credite au fost acordate pentru proprietăţi rezidenţiale, după cum reiese din BIG.

    "Nu este o surpriză faptul că cele mai multe proprietăţi evaluate pentru creditele acordate în primul an de la lansarea BIG sunt de departe cele rezidenţiale, dar, valoric, cea mai mare pondere în totalul proprietăţilor evaluate pentru creditare au avut-o cele comerciale", a menţionat preşedintele ANEVAR.

    În perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, au fost realizate aproximativ 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietăţi rezidenţiale, reprezentând circa 75% din totalul numeric, cu o valoare de piaţă totală estimată la 6,5 miliarde euro. Acestea au fost urmate la mare distanţă de cele aproximativ 12.000 de rapoarte de evaluare pentru terenuri, cu o valoare de piaţă cumulată de peste 2,1 miliarde euro şi 11.000 de rapoarte pentru proprietăţi comerciale, cu o valoare totală mai mare de 6,6 miliarde euro.

    Dintre proprietăţile rezidenţiale evaluate în anul analizat, cele mai multe au fost apartamente în bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentând circa 75% din total. Valoarea de piaţă însumată a acestora a fost de peste 3,4 miliarde euro. Casele cu teren evaluate (peste 20.000 de proprietăţi) au reprezentat aproximativ 22% din total, având o valoare totală care depăşeşte 2 miliarde euro.

    Proprietăţile comerciale, industriale şi terenurile evaluate în primul an de BIG - 6,6 miliarde euro

    Proprietăţile comerciale evaluate pentru creditare în perioada iulie 2015 - iunie 2016 s-au ridicat la o valoare de piaţă totală estimată de peste 6,6 miliarde de euro, conform ANEVAR. Peste 41% din această valoare, respectiv 2,7 miliarde euro, este aferentă spaţiilor comerciale aflate în clădiri independente, pentru care au fost efectuate aproximativ 4.000 de rapoarte de evaluare, cărora li se alătură 4.200 de rapoarte pentru spaţii comerciale parte dintr-o clădire, cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 641 de milioane de Euro. Valoarea de piaţă a spaţiilor de birouri amplasate în clădiri independente, evaluate pentru creditare în acest interval de timp, s-a ridicat la puţin peste 2 miliarde euro (circa 31% din total).

    Proprietăţile industriale, pentru care în anul de referinţă au fost efectuate rapoarte de evaluare în contextul creditării, în perioada analizată, au o valoare de piaţă cumulată de 4,8 miliarde de euro, rezultată dintr-un număr de aproximativ 7.000 de rapoarte de evaluare.

    Peste 12.300 de rapoarte de evaluare s-au realizat în perioada iulie 2015 - iunie 2016 pentru terenuri. Dintre acestea, aproape jumătate (în jur de 5.800 de rapoarte) au fost terenuri intravilane pentru construcţii, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro, urmate de terenurile intravilane arabile (circa 2.400 de rapoarte), în valoare de aproximativ 292 de milioane euro.

    Daniel Manaţe a precizat: "Ne propunem ca, pe viitor, pe măsură ce vom strânge tot mai multe informaţii relevante statistic, să extindem acest indice. Momentan, el ne arată evoluţia apartamentelor de bloc pentru judeţele unde au avut loc suficiente tranzacţii, dar în curând ne propunem să îl extindem la mai multe judeţe şi, de asemenea, să lansăm şi indici pentru case şi terenuri. Pentru profesioniştii din această industrie, putem extrage şi furniza, la cerere, informaţii detaliate şi pentru alte tipuri de proprietăţi".

    Valori de piaţă pe metru pătrat mai mari în Cluj-Napoca decât în Bucureşti

    Cluj-Napoca a detronat Bucureştiul în materie de valori de piaţă pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc, evidenţiază ANEVAR. Astfel, în Cluj-Napoca, valoarea de piaţă pentru acest tip de locuinţe s-a ridicat la 1.048 euro/mp, în perioada analizată, în timp ce în Bucureşti această valoare a fost de 1.018 euro/mp. Topul valorilor de piaţă pentru apartamentele în bloc este urmat de Timişoara, cu 933 euro/ mp, Constanţa, cu 897 euro/ mp şi Iaşi, cu 887 euro/ mp.

    Din analiza pe cele şase sectoare ale Bucureştiului, reiese că cele mai valoroase proprietăţi de tipul apartamentelor în bloc sunt cele din sectorul 1, unde valoarea de piaţă pe metru pătrat se ridică la 1.246 de euro, urmat de sectorul 3, cu 1.070 euro şi sectorul 2, cu 1.023 euro.

    DANIEL MANAŢE, ANEVAR:

    "Cele mai multe imobile sunt evaluate în vederea creditării"

    Cele mai multe imobile sunt evaluate în vederea creditării, după cum ne-a spus Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

    Domnia sa ne-a precizat că anul 2017 a început în forţă în domeniul formării profesionale a membrilor ANEVAR, subliniind: "Anul trecut am avut cea mai mare serie de stagiari, numărul celor care s-au prezentat la examenul de acces în profesie ridicându-se la circa 700, iar cei care au promovat examenul totalizând aproximativ 500 de persoane. Dintre aceştia, cei mai mulţi au optat să devină evaluatori de proprietăţi imobiliare. Derulăm simultan aceste cursuri de formare profesională în domeniul bunurilor imobile în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Timişoara şi Iaşi".

    Cele mai multe imobile sunt evaluate în vederea creditării, ne-a mai spus domnul Manaţe, pe locul al doilea aflându-se evaluările pentru determinarea valorii de impozitare a clădirilor, unde beneficiarii sunt unităţile administrativ teritoriale ale autorităţilor publice. Astfel, evaluarea imobiliară este specializarea unde regăsim cele mai multe comenzi de rapoarte de evaluare.

    -------------

    De la primul trimestru 2016 la cel de-al doilea, în 38 de localităţi reşedinţă de judeţ (inclusiv Bucureşti), valorile de piaţă unitare pentru apartamentele în bloc au crescut şi doar în trei oraşe reşedinţă de judeţ aceste valori au scăzut, potrivit ANEVAR. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Miercurea-Ciuc (10,1%), Focşani (9,37%) şi Deva (8,86%), iar scăderi au fost doar în Alexandria (-1,56%), Reşiţa (-1,04%) şi Târgu Mureş (-0,75%). Cu toate acestea, cele trei oraşe au înregistrat creşteri în trimestrul imediat anterior.

    În marile oraşe, preţurile au fost în general stabile de la un trimestru la altul. În Bucureşti, de exemplu, creşterea a fost de 1,42% de la trimestrul întâi la cel de-al doilea, cel mai mare avânt al valorilor avându-l sectorul 6 (2,36%), în timp ce apartamentele la bloc din sectorul 5 par să fi pierdut uşor din valoare (-0,43%).

    În Braşov, creşterea a fost de 0,51%, în Constanţa de 1,55%, iar o creştere mai semnificativă s-a înregistrat în Cluj-Napoca: 3,97%.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional