Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Acoperiş betonDurabilitate în timp, siguranţa în exploatare, etanşeitate

F.A. Materiale /

Durabilitate în timp, siguranţa în exploatare, etanşeitate

Răspunzând nevoii de adăpost, siguranţă şi protecţie, acoperişul a devenit şi un simbol ce conturează arhitectural şi estetic imaginea întregii case.

Învelitorile din beton reprezintă un material cu incontestabile calităţi privind durabilitatea în timp, siguranţa în exploatare, etanşeitate. Sunt soluţia ideală la necesitatea omului de a avea un acoperiş durabil, un acoperiş care să-i ofere protecţie, un acoperiş pe care se pot baza mai multe generaţii. Un acoperiş din beton va avea întodeauna confortul dorit: vara răcoare şi iarna căldură.

Cele două tipuri de ţiglă realizate de Elpreco - Skandia şi Arcadia - sunt perfect adaptabile oricăror forme de acoperiş cu panta minim 14 grade, afirmă specialiştii de la "Elpreco". Învelitorile din beton de la Elpreco sunt garantate 50 de ani pentru rezistenţa lor la fenomenul de îngheţ - dezgheţ, la fenomenul de impermeabilitate, precum şi la păstrarea pe toată durata garanţiei a rezistenţei ţiglei. Trebuie spus că durata de viaţă a produselor din beton poate depăşi şi 100 de ani.

O calitate a învelitorilor din beton este adaptabilitatea la toate zonele climatice din România, fie ca este vorba de litoral sau casele de la munte. Caracterul modular al elementelor componente ale sistemului le face să poată fi montate pe orice formă de acoperiş indiferent de numărul de pante, mai susţin cei de la "Elpreco".

Ţiglele din mortar de ciment de la "Bramac" sunt făcute dintr-un amestec de materii prime naturale, precum: nisip de cuarţ, ciment, pigmenţi anorganici şi apă.

Potrivit producătorilor de la "Bramac" un prim atribut al ţiglelor din mortar de ciment ar fi rezistenţa la căderi de zăpadă, vânt, căderi de grindină. Aceasta se află în strânsă legătură cu absorbţia de apă a materialului. Cu cât absorbţia este mai mare, cu atât scade rezistenţa acoperişului la îngheţ. Absorbţia apei este mică, ceea ce influenţează pozitiv durata de viaţă a materialului. După turnare, ţiglele din mortar de ciment se află într-un proces continuu de întărire, care durează aproximativ 80 de ani. "Viaţa" ţiglelor din mortar de ciment depăşeşte, de obicei, 100 de ani.

Conform testelor efectuate, s-a dovedit că acoperişurile de acest tip rezistă la încercări din vânt cu viteze de până la 180 km/ora, precum şi la variaţii foarte mari de temperatură, susţin cei de la "Bramac".

Ţiglele de ciment au un grad maxim de impermeabilitate, fiind rezistente la încărcări de zăpadă şi gheaţă cu greutăţi de până la 650 de kilograme /metru pătrat.

O altă calitate este capacitatea de izolare termică şi fonică a acestuia. Precizia dimensională a ţiglelor de mortar din ciment este o altă calitate recunoscută. În procesul de producţie ţiglele din mortar de ciment nu se deformează, ceea ce permite suprapunerea perfectă a falţurilor.

Sistem complet de acoperiş

Sistemul de acoperiş oferit de "Elpreco" este alcătuit din: ţiglele şi accesoriile din beton (ţigle 1/1, ţigle 2, coame, aerisiri, parazăpezi, ţigle laterale); accesorii metalice şi nemetalice pentru o soluţie profesionistă de montaj a sistemului de învelitoare (sistem uscat montare coame, sistem dolie, sistem ventilare, folii anticondens, sistem racordare); sistem pluvial: jgheaburi şi burlane.

În afara ţiglelor, sistemul "Bramac" mai cuprinde peste 50 de accesorii destinate ventilaţiei, străpungerilor, siguranţei accesului pe acoperiş, iluminatului, distribuirii uniforme a încărcării de zăpadă şi împiedicarea alunecării acesteia, precum şi un sistem de jgheaburi şi burlane din PVC - Stabicor. Începând cu 2008, "Bramac" a lansat pe piaţă din România şi panourile solare.

Numai ţiglele sau întregul sistem de învelitoare ?

Pentru a putea avea un acoperiş func-ţional, un acoperiş care să ofere confort şi siguranţă pe toată durata de viaţă a construcţiei este absolut necesară livrarea tuturor elementelor angrenate în realizarea acoperişului în condiţii de deplină siguranţă. Din acest punct de vedere, "Elpreco" consideră ca o "datorie" să ofere aceste elemente, chiar dacă sunt "doar" producători de betoane. Toate elementele complementare sistemului de învelitoare sunt rezultatul colaborării cu firme de prestigiu din Germania, Austria, Polonia, mai susţin reprezentanţii "Elpreco".

Din perspectiva "Bramac", abordarea învelitorii ca sistem presupune preocuparea continuă pentru studierea solicitărilor şi cerinţelor legate de acoperişuri, concomitent cu realizarea pieselor şi accesoriilor care să asigure creşterea gradului de funcţionalitate al învelitorii, precum şi sporirea siguranţei acesteia din punct de vedere al impermeabilităţii şi stabilităţii.

Preţul mediu al unui metru pătrat de învelitoare "Elpreco" în sistem complet aferent acestei perioade este de 17 euro/mp fără TVA.

Firma "Bramac" comercializează şapte tipuri de ţiglă, cu preţuri de la 22 la 68 lei (fără TVA)/mp.

Reprezentanţii "Elpreco" estimează o creştere cu 10% a pieţei de profil în anul curent. În acest context, managementul "Elpreco" îşi propune creşterea cifrei de afaceri cu 15% - 20%.

2008 poate fi considerat anul sistemelor de învelitori - piaţa şi potenţialul acesteia au crescut semnificativ şi promit să se menţină la un nivel ridicat, afirmă reprezentanţii "Bramac". Alături de acestea creşte importanţa alegerii produselor potrivite şi astfel dorinţa de a investi în calitate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional