ADVERTORIALReducerea TVA duce la creşterea pieţei materialelor de construcţii
Materiale / 05 mai 2015
CELCO, cel mai mare producător de materiale de construcţii din sud-estul României, a încheiat primul trimestru al anului 2015 cu o creştere de 2% a cifrei de afaceri, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Anul 2015 a început cu o revigorare în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii de construire eliberate. Conform datelor INSSE, pentru lunile ianuarie şi februarie, s-a înregistrat o creştere de 4,3% faţă de perioada similară din 2014. Un rol important l-au jucat condiţiile meteorologice care au favorizat lucrările de construcţii, dar şi reducerea preţului combustibilului, ce a rezultat în costuri de transport mai mici în această perioadă, fapt care a încurajat activitatea economică, în general, şi industria materialelor de construcţii, în special.
În aceste condiţii CELCO a reuşit să menţină în primul trimestru din 2015 volumul de livrări de BCA şi adezivi la nivelul primului trimestrul din 2014. Livrările de var au înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere de până la 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, observând un interes crescut pentru varul măcinat special pentru producţia de BCA şi pentru varul bulgări, utilizat cu precădere în siderurgie şi metalurgie şi pentru producerea de var pastă.
"La începutul anului 2014 inauguram cel de-al doilea cuptor de var destinat exclusiv producerii varului măcinat pentru fabricarea blocurilor de BCA. Am înţeles din timp necesitatea unui cuptor destinat exclusiv acestui tip de var, cererea fiind în continuă creştere. Mai mult, spre deosebire de 2014, s-au deblocat lucrările de infrastructură, rezultând o creştere directă pentru produsele Fabricii de Var CELCO", a declarat Niculae Duşu, Preşedinte CELCO SA, adăugând: "În ceea ce priveşte consumul de BCA şi adezivi, sunt în continuare solicitate variantele de achiziţie în sistem (la pachet). Am putut observa un interes din ce în ce mai mare pentru blocurile de BCA cu grosimi mai mari, de 300 - 350 mm, ce oferă o mai bună izolare termică a construcţiei, fără a fi necesar un sistem suplimentar de termoizolaţie".
Deşi rezultatele financiare ale primului trimestru din 2015 nu sunt finalizate, din datele disponibile pentru perioada ianuarie - martie 2015, CELCO înregistrează un plus în cifra de afaceri de aproximativ 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Trimestrul II vine cu noutăţi legislative privind taxa pe valoare adăugată la alimente care, printr-o reducere a cotei, poate influenţa pozitiv decizia de a investi în noi proiecte imobiliare şi, în consecinţă, decizia de achiziţie a materialelor de construcţii.
Pe fondul unei concurenţe din ce în ce mai acerbe, datorită existenţei unor supraproducţii de materiale de zidărie, pentru anul 2015 CELCO previzionează o creştere a interesului producătorilor pentru modernizarea şi inovarea în tehnologiile de fabricaţie, măsuri esenţiale pentru a face faţă pieţei construcţiilor, aflată într-o continuă schimbare.
Producătorii de materiale de zidărie trebuie să se alinieze la solicitările Uniunii Europene şi politicile internaţionale "verzi". Această presiune îi determină să fabrice produse din ce în ce mai eficiente, cu densităţi reduse, precizii dimensionale şi cu multiple domenii de utilizare (construcţii comerciale, rezidenţiale sau industriale). Cel mai recent raport al BPIE (Buildings Performance Institute Europe) propune completarea cerinţelor privind performanţa energetică a clădirii cu recomandări pentru calitatea aerului, lumina naturală şi confort termic. Clădirile trebuie să fie concepute pentru a asigura aceste condiţii. Necesitatea de a atenua schimbările climatice şi de a reduce dependenţa de importuri de energie oferă provocări noi pentru concepţia şi funcţionarea clădirilor, conducând la o reducere importantă a consumului de energie şi a emisiilor asociate cu clădirile.
"Astfel, previzionăm o creştere a cererii pentru materialul de zidărie BCA în detrimentul altor soluţii constructive, fiind un material sustenabil, perfect echipat să răspundă cerinţelor şi standardelor impuse. Pentru anul 2015 ne propunem în primul rând consolidarea poziţiei noastre pe pieţele noi. Pe piaţa naturală previzionăm o deblocare a lucrărilor de construcţii rezidenţiale, dar şi de infrastructură, ceea ce va influenţa cererea de materiale de construcţii, astfel încât la finalul anului să putem înregistra o creştere de 3-5%. În acest sens, avem în plan lansarea unor noi produse, am programat deja câteva investiţii pentru eficientizarea proceselor de producţie şi vom accentua campaniile noastre de comunicare, atât către utilizatorii finali, cât şi către liderii de opinie din acest domeniu: arhitecţi, proiectanţi, constructori", a adăugat Niculae Duşu.