Agenţia Naţională pentru Locuinţe41 de şantiere în lucru
Prioritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru următorii ani, este să finalizeze şantierele începute. Dumitru Nancu, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) şi preşedintele Consiliului de Administraţie, ne-a declarat că, în cadrul programului de locuinţe pentru tineri, ANL avea în lucru, în luna octombrie, 41 de şantiere, totalizând peste 2100 de locuinţe. Lucrările pe aceste şantiere au fost stopate până la 1 septembrie din lipsă de finanţare. Deblocarea lor a fost posibilă doar în urma alocării de fonduri suplimentare la rectificarea bugetară din luna august.
"Prioritar pentru ANL este să închidă şantierele începute, până să deschidem altele noi. Nu se justifică începerea de şantiere în toată ţara, pentru ca apoi Agenţia să suporte costuri suplimentare de conservare şi pază", argumentează domnul Nancu.
În funcţie de buget şi de ritmul vânzărilor de locuinţe, ANL va demara, anul viitor, lucrările pe alte zece şantiere, însumând 325 de unităţi locative. Prin urmare, în 2014 ANL va avea în derulare lucrări pe mai mult de 50 de şantiere. Închiderea acestor şantiere presupune investiţii de aproximativ 180 de milioane de lei.
"Construcţia de locuinţe ANL nu doar că rezolvă o problemă socială, respectiv accesul tinerilor la o locuinţă, ci reprezintă şi una dintre soluţiile pentru revigorarea economiei româneşti, prin efectul multiplicator: crearea de locuri de muncă, dezvoltarea pieţei de materiale de construcţii etc.", subliniază domnul Nancu.
Apartamentele ANL vor fi vândute către chiriaşi
Pentru a reduce presiunile asupra bugetului, Guvernul a dispus ca ANL să îşi asigure fondurile necesare programelor de investiţii prin vânzarea stocului existent de locuinţe pentru tineri. Sumele astfel obţinute vor fi utilizate exclusiv pentru construirea de noi locuinţe ANL. Acest demers a fost facilitat de decizia Executivului de a aloca, în cadrul Programului Prima Casă, un plafon de garanţii în valoare de 500 milioane de lei, destinat achiziţiei de locuinţe ANL. Dacă plafonul nu va fi cheltuit în totalitate anul acesta, sumele se vor reporta pe anul viitor. Locuinţele vor putea fi achiziţionate doar de chiriaşii care au ocupat respectivele apartamente pentru minimum un an.
Efectele noului Program Prima Casă s-au resimţit imediat. Astfel, începând cu 1 septembrie (data intrării în vigoare a noului subprogram pentru locuinţe ANL) şi până la sfârşitul lunii, Agenţia a vândut peste 200 de locuinţe, ne-a precizat domnul Nancu.
În primă fază, ANL a înştiinţat 10.000 de familii (dintre cele 31.000 care locuiesc cu chirie în locuinţe ANL) că au posibilitatea să îşi achiziţioneze locuinţele pe care le ocupă. La scurt timp de la debutul campaniei de informare, şi-au exprimat interesul aproape 3.000 de potenţiali cumpărători, subliniază directorul general al ANL.
Vânzarea se efectuează la preţul de înlocuire a construcţiei, stabilit prin hotărâre de guvern în cuantumul a 326 de euro pe metru pătrat construit la nivel naţional.
Directorul General al ANL speră ca, până la sfârşitul anului curent, să fie vândute până la 3.000 de locuinţe ANL. La un preţ mediu de vânzare de 20.000 de euro, aceste venituri suplimentare s-ar traduce printr-o sumă de 60 de milioane de euro, putând asigura bugetul Agenţiei pentru construcţia de noi locuinţe anul viitor, fără a mai apela la fonduri de la bugetul de stat. Deoarece alocările bugetare din ultimii ani au fost foarte mici, ANL nu a mai scos la licitaţie şi nu a mai deschis şantiere noi din anul 2010.
Celelalte apartamente, până la 31.000, vor fi scoase la vânzare treptat, pe măsură ce autorităţile publice locale (care administrează stocul de apartamente ANL pentru tineri) parcurg circuitul birocratic pentru a face posibilă vânzarea unităţilor locative. Procedura prevede trecerea locuinţelor din domeniul public al consiliilor locale în domeniul public al statului (prin hotărâre a consiliului local). Apoi, prin hotărâre de guvern, imobilele sunt transferate din domeniul public al statului în domeniul privat al statului. Ulterior, primăriile întocmesc cărţile funciare, realizează intabularea şi dezmembrarea imobilelor, pentru ca acestea să poată fi vândute, explică domnul Nancu.
Chiriaşii nu au obligaţia să cumpere apartamentele ANL în care locuiesc, însă trebuie să ţină cont că, în perspectivă, nivelul chiriei va creşte. Tinerii care locuiesc acum în apartamentele ANL beneficiază de chirii preferenţiale până la împlinirea vârstei de 35 de ani, după care trebuie să achite o chirie stabilită de Consiliul Local. În situaţia în care consiliile locale nu vor creşte nivelul chiriei, atunci nu va exista nici interesul chiriaşilor să îşi cumpere apartamentele, remarcă reprezentantul ANL.
Pentru a stimula primăriile să aplice chirii la nivelul pieţei, încurajând, astfel, vânzarea locuinţelor, Agenţia nu va mai demara şantiere noi decât în localităţile în care s-au vândut locuinţele din stocul anterior şi doar pentru înlocuirea acestora.
"Astfel, dăm şansa unor chiriaşi să devină proprietari şi şansa altor tineri să devină chiriaşi", explică Dumitru Nancu.
În concordanţă cu strategia de vânzare a locuinţelor pentru tineri, toate unităţile pe care ANL le va construi de acum înainte prin acest program vor avea cel puţin două sau trei camere, deoarece interesul familiilor pentru achiziţionarea de garsoniere este scăzut, argumentează domnul Nancu.
(Pe site-ul Agenţiei funcţionează un simulator de credite pentru achiziţionarea de locuinţe ANL pentru tineri prin Programul Prima Casă.)
Sunt în contractare peste 600 de locuinţe prin credit ipotecar
În paralel, ANL are în contractare patru cartiere care vor fi construite prin programul de credit ipotecar: 78 de apartamente în Braşov, 14 locuinţe individuale în Alba Iulia, 21 de locuinţe individuale în Ploieşti şi aproximativ 500 de apartamente în Timişoara.
ANL a solicitat tuturor primăriilor reşedinţă de judeţ să sprijine construcţia de locuinţe prin credit ipotecar. De exemplu, acolo unde primăriile au două terenuri disponibile, unul să fie folosit pentru locuinţe destinate închirierii, iar celălalt să fie cedat pentru construcţia de locuinţe prin credit ipotecar. De pildă, Agenţia intenţionează să construiască locuinţe cu credit ipotecar în staţiunile turistice, menţionează domnul Nancu.
Dacă realizarea locuinţelor pentru tineri este subordonată unei politici sociale a statului, în cazul programului pentru construcţia de locuinţe prin credit ipotecar, ANL acţionează într-o manieră similară unui dezvoltator imobiliar privat. Preţul de vânzare nu mai este fix, ci se reglează în funcţie de raportul cerere-ofertă. În plus, programul nu implică utilizarea de bani publici, explică domnul Nancu.
(Pe site-ul oficial ANL este disponibilă o bază de date conţinând toate apartamentele ANL prin credit ipotecar scoase la vânzare la nivel naţional. Formularele de înscriere pentru achiziţionarea de astfel de locuinţe ANL pot fi depuse şi online, nu numai prin poştă, aşa cum s-a procedat până acum.)
Construcţia de locuinţe pentru medici şi cadre militare ar putea fi reluată
Subprogramele ANL vizând construcţia de locuinţe pentru medici şi cadre militare ar putea fi, de asemenea, reluate în funcţie de resursele bugetare de anul viitor. Terenurile necesare au fost puse la dispoziţie de ministerele de resort pentru construcţia de locuinţe, însă acordurile expiră în acest an. Prin urmare, termenul va fi prelungit, explică reprezentantul ANL.
Ansamblurile ANL din Fabrica de Glucoză şi Ghencea aşteaptă finanţare
Derularea proiectelor ANL din strada Fabrica de Glucoză (1.400 de apartamente) şi Ghencea (10.000 de locuinţe) din Capitală este dependentă, deopotrivă, de existenţa surselor de finanţare. Necesarul investiţional este de 187 de milioane de lei doar pentru ansamblul din Fabrica de Glucoză, deci mai mult decât valoarea tuturor investiţiilor aflate în prezent în derulare, justifică domnul Nancu amânarea pe moment a lucrărilor.
Investitorii privaţi nu sunt interesaţi să construiască locuinţe pentru tineri
Construcţia de ansambluri ANL în parteneriat cu antreprenori privaţi este dificil de realizat, deoarece este improbabil ca un investitor să accepte să concesioneze un serviciu al statului pe o durată îndelungată, de 20-25 de ani, consideră directorul general al ANL.
Începând cu anul 2002 şi până în prezent, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a construit aproape 31.000 de unităţi locative prin programul de locuinţe pentru tineri şi încă aproximativ 3.200 de unităţi locative prin programul de locuinţe cu credit ipotecar.
Anul acesta, ANL a finalizat ansambluri de locuinţe pentru tineri în Târgu Jiu (160 de apartamente), Slatina (100 de apartamente) şi Lupeni (49 de apartamente).