Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Alegeţi antreprenorulRelaţia dintre beneficiar şi constructor se bazează pe comunicare

F.A. Consilier /

Relaţia dintre beneficiar şi constructor se bazează pe comunicare

Contractul de antrepriză trebuie să fie cât mai detaliat

Dacă sunteţi în situaţia în care doriţi să vă construiţi o locuinţă şi deţineţi atât proiectul, cât şi autorizaţia de construire, atunci nu vă rămâne decât să vă alegeţi antreprenorul. Pare un lucru destul de simplu, întrucât piaţa este plină de firme de construcţii şi meşteri în domeniu. Însă, dacă vă veţi gândi mai bine şi veţi consulta mai multe persoane care au avut de-a face cu diverşi "specialişti" în domeniu, vă veţi da seama că, pe lângă constructorii buni, există o serie întreagă de amatori, care, odată contractaţi, vă vor crea o mulţime de probleme.

Înainte să alegeţi antreprenorul, vizualizaţi câteva lucrări din portofoliul lui!

Potrivit lui Sorin Coler, director general al societăţii "Neoconstruct" din Câmpina, "modalităţile prin care un beneficiar îşi selectează specialiştii pentru ridicarea unei case sunt simple, dar în acelaşi timp destul de complexe şi se rezumă la un singur aspect - criteriile de performanţă ale viitorului constructor". Acestea includ analiza atentă a constructorului, pornind de la experienţa lui, oferta de preţ, seriozitatea, portofoliul de lucrări etc. După cum va sfătuieşte şi Dorina Schedan, administrator în cadrul firmei "Alcadol" din Timişoara, este neapărată nevoie să vizualizaţi şi să analizaţi cu atenţie câteva din lucrările realizate de firmele către care v-aţi orientat după ce aţi căutat pe internet ori în reviste sau după ce ele v-au fost recomandate de prieteni ori cunoştinte.

De asemenea, ar trebui să discutaţi cu proprietarii caselor respective, care să vă spună cât de mulţumiţi sunt de investiţia făcută, cât de bine a fost respectat proiectul (eventual, puteţi compara şi dumneavoastră, în măsura în care vă pricepeţi, produsul finit cu proiectul tehnic şi arhitectural), cât de repede sau de curat au lucrat etc.

Contractul de antrepriză trebuie să fie cât mai detaliat

După ce v-aţi hotărât cine doriţi să fie antreprenorul care vă va construi locuinţa, va trebui să stabiliţi o întâlnire directă cu acesta, pentru încheierea contractului de antrepriză. Domnul Coler ne-a precizat că, "în cazul în care constructorul a fost selectat în mod riguros, după criteriile enumerate mai sus, nu ar trebui să apară probleme de colaborare". Important este ca cele două părţi să semneze un contract cât mai bine întocmit, cu clauze clare, care să acopere termenul de execuţie şi condiţiile în care va fi derulată lucrarea, precum şi problemele care pot apărea pe parcursul acesteia. Astfel, va trebui ca beneficiarul să-şi respecte obligaţiile financiare, iar constructorul termenele de finalizare stipulate în contract.

În orice caz, ceea ce contează cel mai mult în relaţia dintre constructor şi beneficiar este comunicarea, astfel încât, orice problemă poate apărea pe parcursul lucrărilor să fie sesizată la timp şi, în măsura în care este posibil, îndreptată în momentul respectiv, altfel poate fi prea târziu. Potrivit specialiştilor, viitorii proprietari trebuie să ştie cum, când şi ce să ceară de la constructor, fără a modifica, însă, proiectul.

Construcţia unei case nu trebuie grăbită

În timpul lucrărilor sau după finalizarea unei locuinţe, mulţi beneficiari se plâng de o serie întreagă de probleme care apar fie din cauza nerespectării termenelor de execuţie (în cazul în care construcţia nu a fost influenţată de condiţiile meteorologice), fie din lipsa de experienţă a constructorului, din nerespectarea proiectului sau din neatenţia beneficiarului, după cum ne-a specificat doamna Schedan. Potrivit domniei sale, pentru a ocoli toate aceste neplăceri, este nevoie ca, pe lângă inginerul de şantier, care trebuie să fie o persoană de mare încredere pentru dumneavoastră, să supravegheaţi personal lucrările, îndeaproape şi pe tot parcursul procesului de construcţie. Astfel, va fi nevoie să fiţi atent dacă proiectul este respectat întocmai, atât din punct de vedere tehnic, cât şi arhitectural (materiale, culori, dimensiuni etc). În baza clauzelor contractuale, pentru orice problemă care ţine de constructor, acesta poate fi dat în judecată.

Un lucru foarte important pentru ca pereţii să nu crape în timp şi să nu apară igrasia este ca, după ce casa este realizată în stadiul "la roşu", să faceţi pauză circa un an până la finisarea ei, "timp în care materialele vor lucra, iar pereţii se vor aşeza", potrivit reprezentantului "Alcadol", care a adăugat că procesul de edificare a unei case nu trebuie grăbit.

Legat de problemele ce pot apărea la construirea unui edificiu, Sorin Coler ne-a specificat că acestea sunt de trei feluri: "În primul rând este vorba despre problemele normale, ce ţin de faptul că orice construcţie nouă se aşază în timp şi generează mici crăpături la partea de finisaje interioare, iar acestea, de regulă, sunt rezolvate în perioada de garanţie pe care trebuie să o ofere constructorul. Proasta alegere a constructorului, care, fie din economie de material, fie din lipsa forţei de muncă specializate, poate produce o serie de probleme mai mult sau mai puţin grave, unele dintre acestea putând fi remediate, altele nu. A treia categorie de probleme ţine de beneficiar (prin ignoranţa faţă de propriul bun), acesta neconsultând cartea tehnică a imobilului şi, implicit, recomandările producătorului pentru un anumit material care intră în construcţia casei. Spre exemplu, producătorul de geam termopan recomandă aerisirea încăperilor de două ori pe zi câte 15 minute, lucru nerespectat de toţi deţinătorii de astfel de produse. În acest caz, se produce igrasia.

Specialiştii vă recomandă: "Construiţi cu firmă, nu în regie proprie!"

Preţul mediu al construcţiei unei case la cheie pe structură de lemn ajunge la circa 500 de euro/mp, în timp ce edificarea unei case de zidărie costă aproximativ 700 de euro/mp. Pentru construcţia la roşu, în ambele situaţii, preţul se cifrează undeva la jumătate din valoarea calculată pentru stadiul "la cheie", apreciază reprezentantul "Neoconstruct".

Referindu-se doar la manoperă, Dorina Schedan ne-a spus că un metru pătrat construit costă, la roşu, circa 50-60 de euro, în timp ce, pentru ridicarea unei case la cheie, constructorul solicită aproximativ 120-150 de euro/mp.

Dacă vă întrebaţi care este diferenţa de preţ între o construcţie realizată cu firmă şi una ridicată în regie proprie, sursele citate susţin că aceasta este foarte mică sau chiar inexistentă, în multe cazuri fiind clar avantajoasă în favoarea firmei: "Cei care construiesc în regie proprie vor întâmpina probleme tot timpul, angajând fără contract persoane fără experienţă sau necalificate, care iau banii şi dispar, ori schimbă materialele de construcţie. De asemenea, acestea nu pot fi achiziţionate la valoarea cu discount de care poate beneficia o firmă de construcţie, lucrul cel mai important fiind că nimeni dintre cei care construiesc în regie proprie nu cuantifică în bani stresul şi efortul fizic şi psihic generat de organizarea şi asigurarea bunei desfăşurări a activităţii de pe un şantier, pornind de la aprovizionarea cu materiale şi terminând cu numeroasele probleme care apar pe parcursul lucrării". Totodată, pe lângă faptul că nu veţi beneficia de garanţie pentru noua locuinţă şi nici nu vă puteţi asigura casa. Dacă veţi constata apariţia unor probleme după finalizarea investiţiei, nu veţi putea acţiona pe nimeni în judecată, întrucât nu există un contract legal încheiat între dumneavoastră şi meşterii angajaţi.

Beneficiarii adoptă tot ceea ce este "la modă"

Dacă doriţi ca locuinţa dumneavoastră să fie realizată la cheie, veţi avea nevoie de două - trei luni, în cazul în care casa este structurată pe lemn şi de circa patru-cinci luni pentru o construcţie cu structură de zidărie.

În prezent, cele mai solicitate construcţii au regimul de înălţime parter şi mansardă şi suprafeţe cuprinse între 100 şi 250 de metri pătraţi desfăşuraţi. Specialiştii susţin că, deocamdată, cele mai multe cereri sunt tot pentru casele din zidărie portantă.

Referitor la materialele de construcţie, beneficiarii optează întotdeauna pentru ceea ce este nou pe piaţă. Astfel, pentru finisaje, culorile de verde şi albastru nu mai sunt la modă, majoritatea solicitărilor îndreptându-se către roşu, roz, orange, galben, portocaliu. De cele mai multe ori, proprietarii de case doresc să-şi zugrăvească pereţii dintr-o cameră în culori diferite.

De regulă, numărul specialiştilor care lucrează la o casă este în jurul a 20 de persoane, aici fiind incluşi zidarii, inginerii, fierar - betoniştii, dulgherii, electricienii, instalatorii, finisorii, şeful de şantier. Aceştia lucrează pe etape.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional