Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ANCA PINTILIE, BAVARIA ECO SYSTEM:"Soluţiile din surse regenerabile, insuficient sprijinite de autorităţi"

Companii /

"Soluţiile din surse regenerabile, insuficient sprijinite de autorităţi"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bavaria Eco System oferă consultanţă, soluţii şi sisteme complete în domeniul energiei regenerabile şi a construcţiilor ecologice durabile. Firma este prezentă pe piaţa noastră din anul 2009 şi este reprezentanţa pentru România a Econtech Theiss GmbH Germania.

    Anca Pintilie, marketing manager în cadrul companiei, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că societatea s-a orientat pe conceperea, dezvoltarea şi implementarea sistemelor de instalaţii bazate pe surse de energie regenerabile, precum şi a sistemelor de izolaţii provenite din materiale naturale sau reciclate, completate cu membrane cu proprietăţi adaptative.

    Reporter: Ce soluţii pentru construirea caselor ecologice şi eficiente din punct de vedere energetic oferiţi?

    Anca Pintilie: Mai întâi am dori să facem o distincţie, în sensul în care o casă ecologică nu este neapărat şi eficientă energetic, la fel cum putem construi cu performanţe energetice ridicate fără a atinge neapărat dimensiunea ecologică a procesului.

    Compania noastră s-a orientat încă de la început pe conceperea, dezvoltarea şi implementarea sistemelor axate pe două mari direcţii. Una dintre acestea este reprezentată de sistemele de instalaţii bazate pe surse de energie regenerabile şi de echipamentele auxiliare aferente acestora. Acestea ar fi, pe scurt, sisteme complete de încălzire pe biomasă (lemn tocat, peleţi, lemn întreg); sisteme de încălzire şi răcire - pompe de căldură; sisteme solare - panouri solare, stocator în straturi pentru agentul termic, modul de preparare instant apă caldă menajeră; sisteme de ventilaţie, dezumidificare cu recuperare de căldură; sisteme radiante de încălzire/răcire încorporate în elementele construcţiei. La acestea se adaugă sistemul de automatizare HLC, care este complet programabil şi potrivit pentru a gestiona toată gama de servicii şi funcţiuni auxiliare ale unei construcţii, de la managementul integrat al sistemului energetic până la umbrirea faţadei şi controlul iluminatului.

    A doua direcţie este reprezentată de sisteme de izolaţii provenite din materiale naturale sau reciclate şi completate cu membrane cu proprietăţi adaptative.

    Ne-am concentrat încă de la început pe o abordare care să ofere utilizatorului reduceri financiare importante în exploatare, fără a compromite confortul şi calitatea locuirii, păstrând, totodată, o atitudine prietenoasă faţă de mediu - amprentă redusă de carbon, economie de resurse, sisteme reversibile/reciclabile.

    Reporter: Aceste sisteme pot fi încorporate în orice stadiu al construcţiei sau doar de la începutul realizării clădirii vizate?

    Anca Pintilie: Soluţiile pe care le oferim sunt foarte versatile, ele putând fi încorporate în orice fază a unui şantier, dar este de preferat să se lucreze încă de la început cu ele, ca parte a unui sistem integrat de proiectare.

    Timpul de montaj variază în funcţie de complexitatea sistemului şi de amploarea construcţiei. El poate fi accelerat, dar noi suntem împotriva evitării unor etape pe care le considerăm importante şi care, uneori, sunt omise în faza de execuţie (de exemplu - măsurători şi teste în timpul construcţiei, succesiunea firească a unor procese etc).

    Reporter: Cum a evoluat piaţa acestor tipuri de sisteme?

    Anca Pintilie: În România nu putem constata o evoluţie uşor de cuantificat, dat fiind faptul că, pe de o parte, soluţiile clasice sunt încă foarte ieftine şi preţul energiei din surse convenţionale este redus, iar, pe de altă parte, consumatorul final şi uneori chiar proiectanţii nu sunt suficient de informaţi sau pregătiţi să accepte posibilităţi alternative de acţionare.

    Reporter: Cum a evoluat educaţia consumatorilor din acest domeniu, în ultimul timp?

    Anca Pintilie: Din fericire, faţă de anul în care am intrat pe piaţa din România, se constată o creştere a numărului de persoane interesate şi mai ales informate în ceea ce priveşte lucrul cu acest tip de sisteme, dar suntem încă la început în comparaţie cu ţările din vestul, nordul şi chiar centrul Europei. Progrese notabile nu pot fi constatate în ceea ce priveşte acţiunile autorităţilor în sprijinirea coerentă şi eficace a unor măsuri europene menite să stabilizeze acest domeniu. Spre exemplu, nu avem definit încă standardul de construcţie "nearly -zero energy building", care va deveni obligatoriu începând cu anul 2020.

    Reporter: Ce estimari aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?

    Anca Pintilie: Ne păstrăm optimismul pentru un trend ascendent al interesului clienţilor pentru sistemele noastre, în anul acesta şi în general pe viitor, urmând ca, odată cu liberalizarea preţului energiei electrice şi gazelor naturale, acesta să crească şi mai mult, după cum estimăm noi.

    Reporter: Care este raportul cerere/ofertă în domeniul în care activaţi?

    Anca Pintilie: Oferta prezentă pe piaţă este variată şi răspunde, în general, la toate tipurile de solicitări, de la sisteme simple destinate utilizatorului casnic, până la sisteme complexe pentru industrie, ansambluri rezidenţiale sau mici localităţi. Cererea nu este direct proporţională cu oferta, ea fiind încă guvernată de politica preţului mic, a imposibilităţii de a compara între sisteme echivalente complete, specifice unei pieţe mature şi a lipsei de cunoştinţe a montatorilor, care sunt, de multe ori, reticienţi la utilizarea produselor alternative.

    Reporter: Ce tipuri de sisteme sunt cele mai solicitate?

    Anca Pintilie: Solicitările sunt diferite în funcţie de zona din care provin. Astfel, în partea de sud a ţării, sunt la mare căutare sistemele solare (panouri solare, rezervoare de stocare în straturi a energiei termice, pompe de căldură), în Ardeal au fost solicitate mult pompele de căldură, ventilaţia cu recuperare de căldură şi sistemele radiante, iar în partea Moldovei şi în nordul ţării sunt căutate sistemele de încălzire pe bază de biomasă şi sistemele solare complete.

    Odată cu trecerea timpului, am primit multe solicitări din partea proiectanţilor de birouri sau clădiri industriale, preocupaţi de reducerea consumului de utilităţi şi cărora le-am oferit sisteme mai complexe de ventilaţie, climatizare cu recuperare de căldură şi sisteme radiante de încălzire şi răcire în pardoseală/pereţi/tavane.

    Reporter: Cât costă, în medie un astfel de sistem?

    Anca Pintilie: Este relativ complicat să spun un preţ, pentru că noi nu vindem produse, ci conformăm soluţii personalizate pentru fiecare proiect în parte. Astfel, în partea de început a discuţiei, realizăm o strategie de implementare în funcţie de datele pe care le solicităm clientului şi facem estimări în ceea ce priveşte fezabilitatea sau rentabilizarea în timp a investiţiei. De asemenea, sistemul nostru de ofertare este unul modular şi porneşte de la o unitate de bază la care pot fi adăugate elemente suplimentare sub forma unor pachete de opţiuni.

    Reporter: Ce noutăţi au apărut în piaţă în ultima vreme şi care sunt cele mai solicitate?

    Anca Pintilie: Industria bazată pe resurse regenerabile de energie este una foarte dinamică, astfel încât în permanenţă apar noutăţi, în special în ceea ce priveşte optimizarea parametrilor şi creşterea performanţelor. Inovaţiile spectaculoase sau echipamentele cu o componentă inovatoare radicală sunt, totuşi, destul de rare, dar am putea preciza ca noutăţi în domeniu sistemele solare fotovoltaice bazate pe nanotehnologii sau sistemele solare utilizate pentru răcirea clădirilor.

    Reporter: Întorcându-ne la companie, ce cifră de afaceri a realizat Bavaria Eco System, anul trecut faţă de 2012?

    Anca Pintilie: Anul trecut comparativ cu 2012, societatea a avut o cifră de afaceri mai mare cu 250%.

    Reporter: Ce cifră de afaceri v-aţi propus pentru anul în curs?

    Anca Pintilie: Ţinta pentru anul acesta ar fi o cifră de afaceri mai mare cu 20% faţă de cea de anul trecut.

    Reporter: Ce strategie a abordat compania pentru a trece peste criză?

    Anca Pintilie: Fiind o firmă mică, ce lucrează, aşa cum am menţionat, cu soluţii personalizate şi având o oarecare experienţă pe piaţa europeană de profil, am reuşit să ne dezvoltăm şi să creştem constant pe parcursul crizei, orientându-ne către zona locuinţelor individuale cu standard mai ridicat de dotări şi către zona industrială care caută să-şi optimizeze permanent consumurile.

    Reporter: Ce planuri de investitii aveţi pentru acest an si ce buget aţi alocat în acest sens?

    Anca Pintilie: În 2014, bugetul merge către promovare, marketing, căutare de contacte în domeniul proiectanţilor şi a montatorilor.

    Reporter: Sunteti parte în echipa care dezvoltă, la noi, Casa e4 - prima locuinţă din Europa de Est cu consum de energie aproape de zero. Care sunt criteriile ce v-au recomandat pentru acest proiect?

    Anca Pintilie: În ceea ce priveşte participarea la proiectul E4, considerăm că au contat mult experienţa pe care o avem, atât pe piaţa din Austria şi Germania, cât şi în România, precum şi gama variată şi flexibilă de soluţii. Un cuvânt important de spus l-au avut portofoliul de lucrări pe care îl deţinem şi feedback-ul favorabil al unor clienţi importanţi din trecut.

    Nu în ultimul rând, una din soluţiile cu care am venit în întâmpinarea temei de proiectare este automatizarea care are module de monitorizare şi analiză a datelor, cu posibilitate de vizualizare on-line a parametrilor şi performanţelor sistemului. Este foarte fiabilă pentru a dezvolta scenarii personalizate de utilizare, care sunt testate prin simulări în timp real, poate arhiva informaţiile şi permite controlul de la distanţă prin diverse modalităţi.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ţara noastră trebuie să transpună în legislaţia autohtonă Directiva privind eficienţa energetică, în prezent aflându-se în procedura de implementare Directiva ce reglementează reabilitarea termică a imobilelor. Noua Directivă obligă la realizarea unui plan naţional de acţiune, care include şi o componentă privind reabilitarea clădirilor publice.

    Astfel, statele membre UE sunt obligate să înceapă încă din acest an lucrările de izolare termică a instituţiilor publice, unde s-a constatat că există cea mai mare pierdere de energie, 40% din pierderi provenind de la clădiri. Un raport preliminar recent al Uniunii Europene arată că reducerea consumului de energie a fost realizată doar în proproţie de 15-16% şi că ţinta de 20% impusă pentru 2020 este foarte greu de atins.

    În aceste condiţii, pentru a accelera măsurile pe care statele membre trebuie să le ia, UE a adoptat noua Directivă privind eficienţa energetică.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional