Ministerul Dezvoltarii Regionale, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, va construi in perioada 2013-2014 un numar de 400 de apartamente pentru medicii rezidenti. Lucrarile ar urma sa inceapa in martie-aprilie anul viitor, a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului.
Cele 400 de apartamente, majoritatea cu doua camere, vor fi realizate in cadrul Programului de constructie a locuintelor pentru tineri, destinate închirierii. Unitatile vor fi repartizate in principalele centre universitare ale tarii: 150 in Bucuresti si cate 50 in Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures si Craiova.
In acest scop, in bugetul ANL pentru 2013 vor fi alocate in jur de 80 milioane de lei.
"Intentia noastra este de a crea mecanismele prin care medicii rezidenti sa beneficieze de toate facilitatile si, pe de alta parte, sa ii determinam sa ramana sa isi faca rezidentiatul in Romania si sa reprezinte un beneficiu pentru societatea romaneasca", a declarat Eduard Hellvig.
Dupa finalizarea constructiei, apartamentele vor fi predate in administrarea Ministerului Sanatatii.
La randul sau, ministrul sanatatii, Raed Arafat a precizat ca necesarul de locuinte pentru medicii rezidenti este foarte mare, avand in vedere ca in fiecare an intra in sistem 2.000-3.000 de rezidenti. "Fata de numarul rezidentilor, numarul (n.r. locuintelor) este mic, dar este un inceput. De multe ori rezidentii cer transferuri de la un centru la altul tocmai din cauza locuintei", subliniaza domnul Arafat.
In perspectiva, avand in vedere limitarile bugetare, investitiile ANL se vor axa spre locuinte pentru tineri, cercetatori si medici. In intervalul 2001-2011 au fost construite doar 400 de locuinte pentru medici, insa in urmatorii doi ani numarul lor se va dubla, a dat asigurari ministrul dezvoltarii.
In paralel, in aprilie-mai anul viitor ar urma sa devina operational si programul cu finantare europeana pentru reabilitare termica a spitalelor, a mai anuntat domnul Hellvig.
Valoarea programului se va situa in jurul a 100 milioane de euro.
Ministerul Sanatatii a pregatit o lista cu 53 de spitale strategice din randul carora vor fi selectate cele care necesita interventii prioritate si care functioneaza intr-un numar restrans de cladiri. Interventiile presupun aplicarea anvelopei termoizolante, refacerea acoperisului, inlocuirea tamplariei (acolo unde este cazul), precum si reabilitarea sistemelor de incalzire - climatizare si iluminat.