Domeniile de utilizare: construcţia şi reabilitarea de drumuri, căi ferate, peisagistică, depozite ecologice de deşeuri
Secumat este o reţea tridimensională de control erozional formată dintr-un miez de monofilamente extrudate de polimer stabilizat UV, dispuse sub forma unei structuri labirintice, foarte poroase, cu rolul de a reţine particulele de pământ.
Cu ajutorul Secumat poate fi controlată eroziunea de suprafaţă şi se poate accelera procesul de vegetalizare a unor suprafeţe. Saltelele antierozionale pot fi folosite pentru protecţia zonelor plane sau aflate în pantă, în domenii precum construcţia şi reabilitarea de drumuri şi căi ferate, peisagistică, depozite ecologice de deşeuri.
De asemenea, este folosit cu succes pentru vegetalizarea malurilor şi umpluturilor în construcţii hidrotehnice. Secumat previne antrenarea particulelor de pământ şi facilitează creşterea rapidă a vegetaţiei. În timpul ploilor torenţiale, Secumat oferă vegetaţiei un suport fără de care ar fi fost spălată şi ajută la reducerea vitezelor de scurgere a apei pe versanţi, favorizând infiltrarea apei în sol. În cazul în care este folosit pe malurile râurilor acesta previne erodare lor sub acţiunea valurilor şi a curgerii apei.
Materialul este rezistent la acţiunea factorilor chimici sau biologici cu care este posibil să vină în contact în pământ şi este, de asemenea, rezistent la radiaţii UV.
Compania "Naue România" SRL cu sediul în Bucureşti, comercializează mai multe variante sortimentale ale acestui produs, însă varianta standard, denumită Secumat ES 601 G4 este compusă dintr-un miez de monofilamente de 600 g/mp pe spatele căruia este sudată o ţesătură de 30g/mp, cu rol de a conferi mai multă rezistenţă la întindere a materialului.
"Rolul materialului Secumat este acela de a preveni antrenarea particulelor fine de pământ de pe versanţii cu pante accentuate, de către apele meteorice şi de a asigura un strat suport pentru stratul vegetal instalat pe pante, până când aceasta formează rădăcini", ne-a declarat domnul Bogdan Tronac, director general al companiei "Naue România".
Georeţeaua este livrată sub formă de role de doi metri lăţime şi cu o lungime de 25 metri (materialul desfăşurat). O rolă are aproximativ 0,8 m în diametru şi o masă de circa 32 kg. Materialul poate fi uşor manevrat de unu - doi muncitori, fără mijloace mecanizate.
Instalare
Secumat este foarte simplu de instalat, fiind nevoie doar de desfăşurarea de pe rolă şi fixarea cu ţăruşi sau agrafe.
"Instalarea se face prin desfăşurare de pe rolă, urmată de pozarea pe stratul care urmează a fi protejat, fixare, încărcare cu pământ şi însămânţare. Fixarea pe stratul suport poate fi făcută fie cu ţăruşi din lemn, fie cu scoabe sau agrafe confecţionate din fier beton cu diametrul de 6 - 8 mm. Specialiştii companiei noastre vă recomandă folosirea a trei - patru prinderi pe fiecare metru pătrat de material, în funcţie de înclinarea pantei. Ţăruşii, agrafele sau scoabele vor avea minimum 30 - 35 cm lungime", ne-a declarat directorul companiei.
Încărcarea cu pământ şi însămânţarea
Încărcarea cu pământ se face prin împrăştiere manuală, cu lopata. Stratul de pământ cu care este încărcat Secumat poate avea între 5 şi 10 cm grosime. Cu cât panta este mai accentuată, cu atât stratul de pământ trebuie să fie mai subţire. Specialiştii societăţii vă sfătuiesc să folosiţi un pământ coeziv, mai ales dacă optaţi pentru o grosime mai mare a stratului.
După încărcarea cu pământ se face însămânţarea, de preferat cu seminţe de plante care se dezvoltă rapid şi formează rădăcini puternice.
Preţuri de comercializare
Domnul Bogdan Tronac, director general al "Naue România" ne-a declarat că preţul de comercializare al Secumat variază în funcţie de cantitate. Totuşi, domnia ne-a explicat că "pentru cantităţi de ordinul miilor de metri pătraţi, preţul materialului este de aproximativ 4,00 euro/mp".
"Naue România" este filiala grupului german de firme NAUE GmbH & Co KG, producător de materiale geosintetice.
Compania "Naue România" a fost înfiinţată în 1998, cu capital integral german şi furnizează pe piaţa din ţara noastră toată gama de materiale produse de NAUE GmbH & Co KG, consultanţă cu privire la acestea, asistenţă tehnică la proiectare şi la punerea în operă.
Domeniile principale în care activează sunt depozitele ecologice de deşeuri menajere, industriale şi periculoase, construcţiile hidrotehnice, reabilitarea şi construcţia de drumuri şi căi ferate, protecţia mediului.