Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apartamente noiVânzările de apartamente noi vor fi afectate într-o mică măsură de reducerea salariilor bugetarilor

F.A. Locuinţe /

Ten Blocks Bucureşti

Ten Blocks Bucureşti

Piaţa de apartamente vechi se va resimţi ceva mai mult ca ritm de tranzacţionare, pe fondul nesiguranţei populaţiei

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, cu 15% a pensiilor, reducerea subvenţiilor la încălzire, dar şi a ajutoarelor sociale vor determina contracţia consumului general. Prognoza de creştere economică a ţării noastre a fost modificată şi tinde spre zero în acest an, după estimările mai multor analişti.

Piaţa noastră imobiliară dădea semne timide de creştere a interesului pentru achiziţia de locuinţe în primul trimestru al anului.

Mai mulţi dezvoltatori consideră că noul context economic nu va avea un impact asupra vânzărilor de locuinţe noi.

Foarte puţini bugetari au cumpărat şi cumpără apartamente noi

Nimrod Zvik, director marketing al "Be Igloo", divizia de vânzări a fondului "România Invest", ne-a declarat: "Consider că noile măsuri adoptate de Guvern vor afecta starea generală a economiei, vor amplifica incertitudinea şi nesiguranţa populaţiei, dar vor avea consecinţe directe minime asupra vânzării de locuinţe noi. În general, cumpărătorii de locuinţe noi lucrează în mediul privat sau sunt mici întreprinzători". Domnia sa ne-a spus că, probabil, piaţa locuinţelor vechi va fi afectată într-o mai mare măsură, dar nedepăşind 10%.

În schimb, Nimrod Zvik atrage atenţia că investitorii străini au fost afectaţi în nenumărate rânduri de măsurile intempestive ale Guvernului: "Probabil că în fiecare zi un investitor străin ar renunţa la România dacă aude de schimbări de legislaţie şi de modificări ale cotei de impozitare. Evitând acest gen de măsuri prin reducerea cheltuielilor sociale şi cu salariile bugetarilor, Guvernul a încurajat mediul privat şi investiţiile şi, deşi mai sunt multe de făcut, eu consider că România a fost şi rămâne în continuare o bună piaţă pentru investiţii".

Incertitudinea şi nesiguranţa vor încetini vânzările, dar pe o perioadă limitată de timp

Reprezentanţii "Adama", cunoscut dezvoltator imobiliar în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării şi printre puţinii investitori care mai demarează proiecte noi în acest an, ne-au declarat că, pe termen scurt, până când oamenii se vor obişnui cu măsurile dure ale Guvernului, piaţa de locuinţe noi va merge mai încet. După ce populaţia se va obişnui cu noul context economic, totul se va restabili şi piaţa va reveni la situaţia anterioară.

Oficialii "Adama" ne-au explicat: "Scăderea interesului şi a vânzărilor de locuinţe noi va fi vizibilă doar pentru o perioadă scurtă de timp în viitorul apropiat şi va fi cauzată de nesiguranţa şi zvonistica din piaţă. Preţul apartamentelor vechi va suferi o uşoară scădere. Tranzacţiile cu apartamente vechi vor fi încetinite ca ritm, la fel ca şi cele pentru locuinţe noi. Dar odată ce va trece această perioadă de nesiguranţă, tranzacţiile îşi vor reveni".

În principiu, reducerea cheltuielilor cu sectorul bugetar este o măsură bine venită. Sectorul bugetar este supradimensionat pentru România actuală. Potrivit "Adama", lucrurile ar fi putut fi făcute altfel: "Nu era necesară o reducere cu 25% a salariilor mici la fel ca la cele de 4000-6000 de lei. Înainte de a se atinge de salarii, Guvernul ar fi putut umbla la multe alte cheltuieli nejustificate ale autorităţilor publice. Func­ţionarii publici trebuie motivaţi salarial, dar şi sancţionaţi dur în caz de corupţie sau de neglijenţă în angajarea banului public. Ori statul stă prost la sistemul de control al cheltuielilor bugetare".

Vânzările de locuinţe noi sunt susţinute de mici întreprinzători, oameni de afaceri şi angajaţi din mediul privat

Bugetarii nu sunt ţintiţi de vânzătorii de apartamente noi, apreciază Cătălin Apetri, managing partner în cadrul companiei imobiliare "Coldwell Banker" Bulevardul Timişoara. "Din experienţa mea pot spune că bugetarii reprezintă un procent mic din cumpărătorii de locuinţe noi. Aşadar, această măsură a Guvernului nu va avea consecinţe directe şi imediate asupra pieţei de locuinţe noi. Cumpărătorii de apartamente noi sunt, în mare parte, mici investitori, oameni de afaceri şi angajaţi din sectorul privat. Cred că pentru piaţa locuinţelor noi ar fi fost mult mai grave măsuri de genul impozitării progresive a veniturilor sau creşterea impozitului pe profit".

În cadrul agenţiei imobiliare "Coldwell Banker" Bulevardul Timişoara, cea mai mare parte a tranzacţiilor cu apartamente vechi s-a făcut cu plata cash sau cu plata unui avans substanţial. Aşadar, cumpărătorii au dispus de economii sau au vândut alte proprietăţi pentru a achiziţiona locuinţe. Cătălin Apetri ne-a declarat: "Probabil va exista o scădere de maxim 10% a tranzacţiilor cu apartamente vechi în următoarea perioadă, care nu înseamnă, însă, decât o amânare a momentului achiziţiei. Cei care au nevoie de o locuinţă o vor cumpăra până la urmă pentru că nu vor prefera să stea cu chirie la infinit".

Domnul Apetri apreciază că, în general, investitorii străini care nu locuiesc în România sunt speriaţi de orice fel de modificări bruşte apărute în ţara în care investesc sau intenţionează să investească. Luând în considerare opţiunile României din această perioadă, reprezentantul "Coldwell Banker" Bulevardul Timişoara apreciază că varianta impozitării progresive a veniturilor sau creşterea cotei unice şi a TVA-ului ar fi ţinut investitorii străini foarte departe de România, pentru mult timp de acum înainte.

O cincime din creditele destinate populaţiei au fost acordate de bănci salariaţilor din sectorul public, ceea ce reprezintă aproximativ 20 de miliarde lei (4,8 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României.

Executivul a stabilit cu FMI să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional