Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ARGISOLSistemul de construcţie sigur la cutremur

F.A. Materiale /

Sistemul de construcţie cu material Argisol asigură rezistenţa la cutremure a întregii clădiri

Sistemul de construcţie cu material Argisol asigură rezistenţa la cutremure a întregii clădiri

Dovada siguranţei materialului de construcţii

Nu se poate individualiza pe material de construcţie siguranţa completă în cazul cutremurelor. O astfel de individualizare a materialului de construcţie poate fi facută pe un ansamblu structural construit. Rezultatul depinde de dispunerea pereţilor, deschiderea geamurilor, fixarea în fundaţie, de înălţimea clădirii. Ca o concluzie: Testarea unui tip de casă nu poate fi generalizată la acelaşi tip de construcţie chiar folosind acelaşi material, dar amplasat în alt loc, fapt ce necesită alte calcule de rezistenţă.

Pentru fiecare zonă seismică se calculează gradul de siguranţă. Diferenţele care apar, vor fi relativ de valoare mică.

Calculele au demonstrat că sistemul de construcţie cu material Argisol, uşor de construit, asigură rezistenţă la cutremure a întregii clădiri. În urma testărilor efectuate pe acest sistem rezultă că se impun puţine măsuri speciale constructive. Respectându-le pe acestea, obţineţi un imobil cu un înalt grad de siguranţă la cutremur chiar şi în condiţiile în care acesta are o intensitate mare (a = 0,5g).

Avantajele evidente în construcţia imobilului în sistem Argisol sunt următoarele:

- Betonarea continuă a unui nivel (se elimină punţile de beton).

- Se elimină presiunile statice cu ajutorul elementelor de colţ şi a elementelor T.

- Vă conferă nelimitate posibilităţi de armare crescând gradul de siguranţă la cutremure.

- Deoarece construcţia este efectuată pe o diafragma de beton îmbrăcată în polistiren, se poate face turnarea inclusiv la temperatura de îngheţ.

- Se face o legatura perfectă între pereţi şi tavane.

Dovezi privind siguranţa la cutremure a sistemului Argisol

Armarea superioară a tavanului se face cu carcase din oţel beton din 60 în 60 cm şi plasă sudată, iar pereţii se armează şi se rigidizează cu tavanul cu ajutorul carcaselor de armare verticale.

Placa din beton armat peste fundaţie va avea minim 20 cm .

Pentru sistemul de construcţie Argisol - mantie de beton îmbrăcată - cofrajele sub formă de elemente din spumă de polistiren extrudată, îmbinate prin suprapunere până la înălţimea unui etaj, se umplu cu beton compact. Pereţii pot fi armaţi sub formă de cruce (plasă). Datorită elementelor speciale "T" se construiesc pereţi perpendiculari, cu o îmbinare perfectă, cu condiţia ca în diafragma de beton să nu apară întreruperi de beton cu polistiren. Prin îmbrăcarea betonului cu polistiren se obţine o priză şi întărire optimă a betonului turnat. Lucrând cu elementele Argisol şi pe tavane - planşee - realizăm o îmbinare perfectă a tavanului cu pereţii împiedicând prăbuşirea lor.

În final putem concluziona că se obţine prin folosirea sistemului de constructie Argisol o construcţie spaţială, realizată din beton armat, cu o izolaţie completă atât la exterior cât şi la interior, cu consecinţe imediate asupra confortului termic deosebit.

Locuinţa = avantaj sau povară

ori

Cum să-mi asigur familia pentru un viitor cutremur

Teoria cutremurului, şi mai ales aspectele practice - efectele lui - sunt cunoscute de marea majoritate dintre dumneavoastră şi de aceea nu mă voi mai ocupa de acestea. Ceea ce este normal de discutat pentru oricine care doreşte să-şi construiscă o locuinţă este aspectul legat de siguranţa pe care ţi-o oferă ţie şi familiei tale la un eventual cutremur. Frica de acest fenomen există în fiecare din noi, involuntar, şi este normal să ne punem întrebarea: " Ieşim sau nu mai ieşim din casă la cutremur?". Sau ar mai fi spus altfel "Locuinţa mea rezistă la un cutremur suficient de mare ? "

Teoria şi practica realizării construcţiilor spune că această problemă este rezolvată prin sistemul de rezistenţă, creat de proiectantul de rezistenţă, corespunzator locului de dispunere (a construcţiei) pe harta ţării.

Ing. Adrian Constantinescu, director general, SC "Opera Construct" SRL

Şoseaua Olteniţei nr 222, bl 7, Ap 2, sector 4 Bucureşti.

Tel-fax: 021/332.04.06,

gsm 0722.454.212/ 0741.011.709

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional