La nivelul întregului oraş, în luna septembrie, erau în execuţie peste 300 de locuinţe
Primăria Bacău a eliberat, în primele opt luni ale acestui an, doar 77 de autorizaţii pentru construcţia de locuinţe. Astfel, numărul acestor autorizaţii este la jumătatea celui înregistrat în perioada similară a anului trecut (157). Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Urbanism a Primăriei Bacău, criza a afectat puternic cererea de locuinţe, dar şi investiţiile noi, rămase fără finanţare. Cu toate acestea, până în septembrie, primăria nu a înregistrat solicitări pentru sistarea de lucrări sau închiderea / conservarea de şantiere.
Oficialii primăriei ne-au declarat că, în 2007, au fost eliberate 197 de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe, iar în 2008 au fost emise 198 de astfel de documente. Cea mai mare parte a locuinţelor autorizate în ultimii doi ani este concentrată în blocuri (1.030 de apartamente în 11 blocuri noi). 2009, în schimb, se va încheia cu o înjumătăţire a lucrărilor de construcţii noi, apreciază sursa citată.
198 de locuinţe finalizate în 2008
Majoritatea autorizaţiilor emise pentru locuinţe în acest an vizează construcţia de vile noi, majoritatea cu suprafeţe potrivit de mari, dispuse pe parter şi etaj. Cele mai multe locuinţe noi se concentrează în cartierele Gherăieşti şi Şerbăneşti. Cum oraşul nu prea mai dispune de terenuri libere decât la periferie, solicitările pentru construcţia de vile noi primite, în acest an, de Primăria Bacău nu au fost foarte numeroase. Multe construcţii noi de acest tip au fost atrase de localităţile învecinate oraşului, unde terenurile sunt mai multe şi mai generoase.
În cursul lunii septembrie, în Bacău, erau în execuţie în jur de 320 de locuinţe. Anul trecut, au fost finalizate 198 de locuinţe la nivelul întregului oraş, ne-au precizat reprezentanţii Primăriei Bacău.
În ultimii doi ani, primăria a eliberat 34 de autorizaţii (21 în 2008 şi 13 în 2009) pentru spaţii de birouri, comerciale industriale şi hoteluri. Printre investiţiile autorizate se numără sediul RAR, o secţie de panificaţie şi centrul comercial Crown Plaza.
Evocasa Completa, cel mai mare cartier în curs de execuţie
Începutul anului 2009 a prins Bacăul cu aproximativ 1.000 de apartamente în execuţie, conform estimărilor de la acea vreme ale reprezentanţilor Direcţiei Urbanism. Cel mai mare ansamblu aparţine cunoscutului dezvoltator imobiliar Adama. În rest, proiectele sunt de mici dimensiuni, fiind promovate de dezvoltatori locali.
Evocasa Completa, investiţia companiei Adama, cuprinde trei clădiri totalizând 624 de apartamente, cu una până la patru camere. Imobilele au un regim de înălţime parter şi 13 etaje. Ansamblu se află în stadiu avansat de execuţie, fiind lansat la vânzare în anul 2007.
Primăria Bacău a reuşit să construias-că, în parteneriat cu ANL, până în prezent, 15 blocuri ce însumează 615 apartamente. La acestea se adaugă alte şapte blocuri de locuinţe sociale ce însumează 221 de apartamente. Primăria mai avea în lucru, la finele lunii septembrie, trei blocuri ANL cu 125 de apartamente. Lucrările se vor încheia în perioada 2010 - 2011.
La nivel de PUZ, doar două proiecte rezidenţiale au mai fost aprobate
În acest an, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate de consilierii locali au vizat, în principal, construcţia de locuinţe individuale. Doar două cartiere noi au fost avizate, respectiv locuinţele de serviciu ale Agriconstruct SRL Bacău din strada Brânduşei şi Imobilul de locuinţe pe demisol, parter şi şapte etaje, al Conextrust SA, din strada Calea Romanului.
Alte investiţii mai mari aprobate la nivel de PUZ sunt Penny Market din strada Izvoare, halele de producţie pentru echipamente de protecţie a mediului - Tehnix SRL, centrul de afaceri pe trei subsoluri, parter şi 16 etaje al Complexului Hotelier Decebal SA Bacău. Acesta din urmă a fost proiectat pe un teren din strada Sturza. De asemenea, şi Asco SA Bacău doreşte să construiască un supermarket pe strada Milcov.
Cea mai importantă lucrare în derulare a Direcţiei Urbanism din Primăria Bacău este reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului. Licitaţia organizată de primărie a fost câştigată, anul trecut, de firma ieşeană "Arcadis", care s-a asociat şi cu o companie belgiană specializată, pentru finalizarea proiectului. Zonele cu interdicţie temporară de construire vor fi, astfel, reglementate, iar PUG-ul va fi mult mai puţin flexibil în ceea ce priveşte aprobarea ulterioară a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) şi a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD). Zonificarea şi reglementările construcţiilor vor fi extrem de clare, iar urbanis-mul derogatoriu va fi eliminat. PUG-ul reactualizat va integra toate planurile urbanistice aprobate până în prezent şi va aborda şi intervenţia artistică în oraş (amplasarea de grupuri statuare, decoraţiuni, etc).