Izvoarele termale atrag turişti din toată ţara. Staţiunea este căutată şi pentru turismul monahal
Băile Olăneşti este un oraş din judeţul Vâlcea, la poalele muntelui, în care sălăşluiesc nu mai mult de 4.791 de oameni. Localitatea este renumită pentru izvoarele termale, unde oamenii vin la tratament în fiecare an, ne-a declarat Octavian Vâlcu, şeful serviciului de urbanism din oraş. Oraşul este format din opt localităţi componente. Cele mai căutate pentru construirea de case de vacanţă şi pensiuni sunt Livadia (reprezentată de staţiunea balneară propriu-zisă), Olăneşti, Cheia şi Pietriş.
Foarte puţini oameni ştiu că în Olăneşti este practicat şi turismul monahal, ne-a mai spus Octavian Vâlcu. În acest sens, există o biserică foarte veche, în care a fost botezat Horea, moţul din Apuseni. Această bisericuţă a fost "plimbată" de-a lungul timpului prin ţară, cu scopul de a fi protejată. Mai întâi, din Albac (judeţul Alba), localitatea unde a fost construită, a fost mutată în judeţul Argeş. Iar în timpul Patriarhului Iustinian Anania a fost adusă în Băile Olăneşti (judeţul Vâlcea), din ordinul Patriarhului şi aici este situată şi acum. Lemnul bisericuţei, negru din cauza trecerii timpului, ascunde o istorie tulbure pentru poporul român, dar şi pentru ortodoxism. În oraş există până în prezent încă trei mânăstiri cunoscute persoanelor care obişnuiesc să meargă în pelerinaj prin ţară. Acestea sunt mânăstirile Iezer şi Pahomie - în satul Cheia şi mânăstirea Bradu - din Gurguiata. Bineînţeles că staţiunea balneară este atracţia principală a turiştilor din toată ţara, a completat domnul Vâlcu. Anual, gradul de ocupare a hotelurilor este de 70%, cu un număr de circa 1.800 de persoane venite la tratament. Deşi există destule locuri pentru cazare în staţiune, în ultimul an s-a intensificat eliberarea de autorizaţii de construire pentru pensiuni şi case de vacanţă. Anul trecut au fost eliberate patru autorizaţii de construire pentru pensiuni, una - pentru un hotel şi încă treisprezece pentru case de vacanţă. În total au fost eliberate 18 autorizaţii de construire în scop turistic, mai multe cu nouă comparativ cu 2006, ne-a explicat urbanistul oraşului. În 2006 au fost eliberate cinci autorizaţii de construire pentru pensiuni şi patru - pentru case de vacanţă. Până în luna mai a acestui an fuseseră eliberate două autorizaţii de construire pentru case de vacanţă şi certificate de urbanism pentru încă patru case de vacanţă şi un hotel.
Pentru acest an, Octavian Vâlcu estimează intensificarea autorizaţiilor de construire, mai ales că au început să fie construite şi proiecte mai îndrăzneţe, cum ar fi un hotel de opt etaje. Acesta va fi construit chiar lângă casa unde îşi petrecea vacanţele Gheorge Gheorghiu Dej.
La un alt hotel vor fi efectuate lucrări de extindere. Actualul hotel "Tisa" va mai beneficia de încă un corp de clădire cu regimul de înălţime parter, patru etaje şi mansardă. Construcţia va fi realizată de către societatea "Omicrom" SRL.
În general, pensiunile din Băile Olăneşti nu depăşesc un regim de înălţime de subsol, parter, trei-patru etaje şi mansardă. Casele de vacanţă au un regim de înălţime de subsol, parter şi unul sau două etaje, plus mansardă. Sistemul constructiv, atât pentru pensiuni cât şi pentru case de vacanţă, este mixt, din beton armat şi lemn. Cei care construiesc astfel de locuinţe sunt din Râmnicu Vâlcea şi localităţile din împrejurimile oraşului, din Craiova, Bucureşti, dar şi din judeţul Gorj. Tot din aceste zone vin şi cei mai mulţi turişti. De asemenea, cei care beneficiază de construcţii, le păstrează, nu le vând altor investitori. În ultimii trei ani, au fost construite 406 locuri de cazare în hoteluri şi pensiuni din întreg oraşul.
Totodată, şi primăria are planuri proprii pentru dezvoltarea eficientă a oraşului. Programul pe care îl derulează instituţia este "Reabilitare spaţii de odihnă şi accese izvoare", ne-a declarat Viorel Vasile Cioteanu, primarul oraşului. Pentru acest proiect de investiţii au fost contractate în total patru milioane de euro. Din acestea, circa trei milioane de euro au fost contractaţi prin fonduri PHARE, aproximativ 370.000 de euro - din bugetul local, iar restul - din bugetul Consiliului Judeţean.
Octavian Vâlcu ne-a declarat că va fi realizat un nou centru balnear şi o parcare etajată. Tot din aceste fonduri va fi reabilitat parcul central, zona de odihnă de lângă Aleea izvoarelor şi va fi realizată o piscină acoperită, cu apă sulfuroasă.
Pe lângă acestea, din acelaşi program face parte şi construirea unui turn, din care va putea fi observată atât priveliştea muntoasă, cât şi întreg oraşul. Turnul va fi numit "Belvedere". Pentru parcul central mai există şi proiectul unei fântâni arteziene muzicale.
Alt proiect ce va fi realizat pe raza oraşului este construirea unui complex sportiv, din fonduri locale, a menţionat domnul Vâlcu. Complexul va cuprinde terenuri de tenis, de fotbal, de baschet, de handbal, dar şi tribune şi vestiare.
Tot pentru acest an, este aşteptată alimentarea cu gaze a întregului oraş. "Distrigaz Sud" încearcă, ca până în toamnă să execute lucrări în aproape întreg oraşul. Va fi extinsă şi canalizarea şi alimentarea cu apă în localităţile principale din Băile Olăneşti: Cheia, Livadia şi Olăneşti.
Totodată, vor fi amenajate trei microhidrocentrale pe râurile Olăneşti şi Cheia, pentru producerea de curent electric. Societatea care se va ocupa de lucrările pentru microhidrocentrale este "Rom Team Business" SRL din Bucureşti. Deocamdată, compania beneficiază numai de certificat de urbanism pentru acest proiect. Autorizaţia de construcţie va fi eliberată de îndată ce toate actele vor fi gata. Octavian Vâlcu ne-a declarat că proiectele sunt studiate cu atenţie înaintea eliberării autorizaţiilor de construire şi, atunci când îi permite timpul, domnia sa merge să vadă construcţiile în derulare.
În definitiv, Băile Olăneşti este un oraş liniştit, cu oameni paşnici de la munte, primitori şi cu un peisaj de poveste.