Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Bazine de înot din inox

F.A. Materiale /

Bazine de înot din inox

O dată cu integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, la începutul acestui an, tot mai multe firme din străinătate au optat pentru deschiderea de filiale aici. Un exemplu este compania aus-triacă "Berndorf Baderbau" cu sediul în Berndorf (în nordul Austriei) localitate la 30 km Nord de Viena.

Punctul forte al acestei companii este prelucrarea inoxului, mai exact realizarea bazinelor de înot din inox. "Berndorf Baderbau" a utilizat şi recunoscut proprietăţile inoxului pentru construcţia de bazine de înot, atât în aer liber, cât şi în spaţii închise, folosindu-l de foarte mulţi ani. Oţelul inox este o combinaţie de aliaje nobile de înaltă calitate potrivit pentru o multitudine de aplicaţii.

Un parametru foarte important de alegere a inoxului pentru bazin este apa de umplere, precum şi eventualul contact cu apa freatică. Rezultatele analizei apei, în special a compoziţiei de clor, sunt foarte importante în alegerea materialului optim.

Gheaţa şi zăpada nu reprezintă o problemă pentru acest tip de bazine în aer liber. Dacă bazinele din beton trebuie golite în totalitate de apă pe durata iernii, la bazinele de inox este necesară golirea cu doar 20 cm din capacitate.

"Berndorf Baderbau" asigură instalaţii la cheie pentru bazine acoperite şi în aer liber, preia sarcina de antreprenor tehnic general de a instala bazine de înot, inclusiv pregătirea apei, încălzirea bazinelor (instalaţii solare, etc).

Printre lucrările executate de companie se regăsesc bazinele de joacă pentru copii, bazine de distracţie, bazine sportive şi de competiţie, bazine de sărituri, bazine termale şi cu valuri, bazine de sănătate şi de terapie, bazine de hotel şi bazine particulare.

- Bazinele de joacă pentru copii prezintă cele mai mari cerinţe pentru proiectanţii din domeniu. Bazinele sunt prevăzute cu locuri special amenajate pentru schimbarea scutecelor, toalete de copii, locuri de joacă.

- Bazinele de distracţie pot fi acoperite sau în aer liber. Prin formele şi trecerile individuale ale apei în bazin se personalizează caracterul de aventură al acestuia.

- Bazine sportive şi de competiţie - în aer liber sau acoperite, cu lungimi de 50 m sau de 25 m, bazinele respectă regulamente Federaţiei Internaţionale de Nataţie.

- Bazinele de sărituri, cu înălţimi de la 1 m până la 10 m a platformei, sunt furnizate împreună cu instalaţiile aferente.

- Bazinele termale şi cu valuri sunt prevăzute cu o multitudine de instalaţii, cum ar fi duze de masaj sau duşuri.

- Bazinele de sănătate şi de terapie sunt solicitate de clinici, centre de reabilitare, şcoli. Sunt prevăzute cu instalaţii ajutătoare pentru persoane cu diverse handicapuri.

Proiectarea bazinelor şi tipul constructiv

Tablele din inox sudate fără fante formează baza construcţiei unui asemenea bazin. Elementele de întărire şi susţinere sudate pe exterior, fac posibilă o ridigizare optimă. Canalul de preaplin integrat în peretele vertical al bazinului măreşte rigiditatea întregii structuri. Trecerea de la peretele bazinului la canalul de scurgere (preaplinul) se realizează printr-o formă geometrică optimă care îndeplineşte rolul de spargere a valurilor şi totodată funcţia de susţinere.

Ca elemente de fund de bazin se folosesc table de inox cu o grosime de 1,5 mm asamblate cu marginile suprapuse şi sudate etanş. Elementele pereţilor laterali sunt din tablă de 2,5 mm, canalele de fluidizare de pe fund şi canalele de preaplin, precum şi întăriturile bazinului sunt din tablă de 2,0 mm. În alte cazuri cons-tructive, grosimile tablei trebuie să fie în funcţie de solicitări.

Statica bazinelor

Elemenţii pereţilor laterali se asamblează pe o fundaţie de beton prin ancorare. Această ancorare este necesară pentru preluarea forţelor orizontale apărute în pereţii bazinului de către fundaţia de beton. Înclinarea pereţilor laterali din cauza presiunii apei sau împingerea pământului sunt împiedicate prin elemente metalice oblice fixate în fundaţia de beton şi canalul de preaplin. Sprijinirea în zona canalului de preaplin se face pe elementele constructive iniţial încastrate.

Pentru dimensionarea fundaţiei sunt necesare toate datele tehnice constructive. Elementele de sprijin lateral sudate, permit o umplere cu pământ chiar şi atunci când bazinul este gol (fără apă).

Sistemul de alimentare cu apă curată

Adevărata plăcere de a face baie este ca apa să fie foarte curată şi fără impurităţi. Apa încălzită şi pregătită este introdusă prin radierul bazinului printr-un sistem de alimentare vertical. Alimentarea pe verticală - continuă şi omogenă - este asigurată prin canale plasate în radier, dotate cu duze omologate. Poziţionarea duzelor este aleasă în conformitate cu randamentul filtrelor. Combinaţia dintre formă şi poziţionarea duzelor asigură un amestec perfect omogen şi rapid al apei în conformitate cu toate cerinţele igienice.

Returul apei

Alimentarea pe verticală aleasă, îmbunătăţeste trans-portul particulelor către suprafaţa apei. Apa de suprafaţă este direcţionată prin canalul de scurgere care este totodată şi margine de sprijin. Prin forma variabilă a acestui canal de scurgere se obţine o optimizare a returului de apă.

Montajul

- pregătirea locului de construcţie şi dimensionarea fundaţiei se face în funcţie de necesitate;

- componentele de bazin prefabricate (cu scurgere de preaplin integrată) se asigură într-o lungime de până la 5 m şi se ancorează de fundaţie;

- asigură poziţionarea elementului de nivel a conturului de preaplin la bazine de concurs şi lungimi în conformitate cu FINA; toleranţa +/- 2 mm.

- construirea de ansamble, cum ar fi trepte, tobogane;

- construirea de sisteme de apă curată şi sisteme de atracţie acvatică;

- dimensionarea fundaţiei pentru o bună stabilizare a elementelor;

- dimensionarea de alimentări şi deversări între bazine şi pregătirea apei;

- acoperirea pereţilor exteriori ai bazinului cu material de umplutură ca sprijin pe circumferinţa bazinului;

- asigurarea planeităţii pe contur cu umplutură de material grosier şi fin;

- placarea circumferinţei bazinului;

- aranjarea şi sudarea tablelor pe radierul bazinului;

- lucrări de finisare şi amenajare a bazinului;

- umplerea bazinului - test de etanşeitate;

- verificarea funcţională a sistemului de alimentare cu apă curată (test de culoare).

Durata de montare a bazinelor variază între 2-3 săptămâni, în funcţie de dimensiunile şi complexitatea bazinului.

Avantajele inoxului

- cea mai lungă durată de viaţă fără pierderea calităţii;

- condiţii igienice optime;

- suprafaţă netedă fără îmbinări;

- etanşeitate îndelungată;

- funcţionare comercială cu necesitate de curăţare la minimum;

- nu există pericol de defecţiuni la îngheţ - nu necesită măsuri de protecţie pe timpul iernii;

- potrivire ideală la realităţile arhitectonice;

- cele mai bune proprietăţi optice prin combinaţia apă şi inox;

- elasticitate mare a materialului - reacţii minore la mişcări tectonice;

- posibilităţi de mărire sau modificare fără probleme chiar şi după folosirea îndelungată;

- fără probleme de întreţinere.

Preţurile de comercializare a acestor tipuri de bazine diferă în funcţie de dimensiuni, formă, accesorii şi anexe.

Un preţ oferit de firma "Berndorf Baderbau" pentru un bazin dreptunghiular, destinat zonei private, cu 12 m lungime, 6 m lăţime şi 1,5 m adâncime, dotat cu o singură scăriţă de acces este de 113.000 euro, fără TVA.

În preţ este inclusă instalaţia de filtrare şi pregătire a apei, precum şi montajul bazinului în ansamblul său.

De la începutul anilor "70 până în prezent, compania a instalat mai mult de 4500 de bazine de înot în diferite dimensiuni şi forme în toată Europa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional