Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BCA - Beton Celular AutoclavizatRedresarea pieţei de BCA este posibilă din a doua jumătate a anului viitor

F.A. Materiale /

Redresarea pieţei de BCA este posibilă din a doua jumătate a anului viitor

După o scădere dramatică a vânzărilor la începutul anului, perioada verii a adus producătorilor de BCA (beton celular autoclavizat) rezultate mai încurajatoare.

Astfel, scăderea vânzărilor de BCA din prima jumătate a anului a fost în mare parte recuperată de "Elpreco" Craiova în lunile de vară. Producţia fizică a fost ajustată în sensul scăderii în acord cu evoluţia cererii de materiale de construcţii, astfel ca, faţă de estimările iniţiale, diminuarea este de circa 15%, ne-a precizat domnul Dan Căprioară, directorul general "Elpreco".

Situaţia pe piaţa materialelor de construcţii, în prima parte a anului, "a fost foarte dificilă", segmentele în care acţionează "Somaco" având o scădere de 20 - 50%, în primul trimestru din 2009, faţă de perioada similară a anului 2008. Scăderea a fost mai severă în zona prefabricatelor pentru hale industriale şi comerciale, relatează domnul Gabriel Colobatiu, directorul general executiv "Somaco" Bucureşti. În schimb, în trimestrul doi şi două luni din trimestrul trei, rezultatele la BCA, grinzi de pod şi stâlpi electrici, sunt mai încurajatoare, "Somaco" aflându-se cu producţia şi vânzările aproape de nivelul anului 2008 şi chiar peste, raportat la aceeaşi perioadă, mai spune domnul Colobatiu.

Structura de clienţi s-a diversificat

Din cauza faptului că cererea de materiale de construcţii s-a diminuat, iar cele mai multe dintre proiectele pentru dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale au fost stopate, reducerea cantităţilor produse a venit ca o consecinţă firească.

Dar, în cea de-a doua jumătate a anului, capacităţile de producţie ale companiei "Elpreco" au început să fie folosite, din nou, la maximum, susţine domnul Căprioară. Pe de altă parte, structura portofoliului de clienţi s-a îmbogăţit prin încheierea de noi contracte, mai subliniază directorul general al "Elpreco".

La "Somaco" nu s-a modificat structura producţiei, dar a crescut portofoliul de clienţi, ne spune domnul Colobatiu. "Pe lângă clienţii noştri tradiţionali, res-pectiv distribuitori, constructori, retaileri de materiale de construcţii şi persoa-ne fizice, au apărut şi dezvoltatorii proiectelor, precum şi firmele de project management", completează domnia sa.

Preţul BCA-ului a urmat tendinţa de reducere a cererii

În acord cu tendinţele generale ale pieţei, preţul materialelor de construcţii a fost afectat de scăderea cererii şi necesitatea menţinerii produselor în atenţia clienţilor. La ora actuală, clienţii finali pot achiziţiona produsele din BCA la partenerii "Elpreco" la un preţ care se încadrează între 270 şi 290 lei/mc. Faţă de anul 2008, preţul a fost ajustat cu 10-12%, în concordanţă cu noua conjunctură economico-financiară din 2009, explică directorul general "Elpreco".

Scăderea cererii este semnalată drept cea mai mare problemă cu care se confruntă piaţa în acest an şi de către directorul general "Somaco", care o percepe drept "dramatică", fapt ce a dus la "o presiune uriaşă pe preţuri şi profitabilitate". La finele lunii septembrie, preţul la depozitul final era de 250-260 lei/mc cu TVA, faţă de 290-320 lei/mc anul trecut.

"Strategia noastră este de a creşte productivitatea şi eficienţa, astfel încât costurile mai mici decât ale concurenţei în piaţa geografică în care activăm, să ne permită să oferim condiţii mai bune clienţilor noştri. De asemenea, ne concentrăm să alegem clienţii astfel încât să vindem doar la cine poate să plăteas-că. Ştim mulţi concurenţi de-ai noştri care, din dorinţa de a arăta doar vânzări, nu respectă o disciplină în managementul riscului comercial şi au întârzieri mari la încasări. De altfel, managementul riscului de neplată va deveni probabil şi mai important în a doua jumătate a anului şi în 2010", consideră domnul Colobatiu.

Măsurile anticriză vizează mai ales o utilizare cât mai eficientă a resurselor

Pentru reducerea costurilor, încă de la sfârşitul anului 2007 "Elpreco" a demarat un program de utilizare eficientă a resurselor, atât umane, cât şi financiare. "Situaţia economico-financiară, în general, şi declinul sectorului construcţiilor, în particular, au impus şi companiei Elpreco reorganizarea activităţii", precizează domnul Dan Căprioară.

"Somaco" nu a redus personalul, având şi acum în jur de 400 de angajaţi, dar "am profitat de plecările naturale pentru a ameliora piramida vârstelor în companie, astfel încât să facem faţă noilor provocări ale companiei", subliniază domnul Gabriel Colobatiu. În schimb, societatea s-a concentrat pe reducerea costurilor cu materiile prime şi cu utilităţile, unde datorită volumului mare în cele trei segmente de produs au fost obţinute "preţuri foarte competitive faţă de jucătorii care fac doar BCA sau doar prefabricate".

De asemenea, conducerea "Somaco" a redus costurile administrative şi de logis-tică. "Avem şi un program de investiţii care ne va permite să reducem consumul energetic şi pierderile în diverse procese de aprovizionare şi productie", mai spune domnul Colobatiu.

În concordanţă cu piaţa construcţiilor, o redresare a pieţei de BCA este posibilă din a doua jumătate a anului viitor

Domnul Căprioară estimează că piaţa BCA va evolua urmând trendul general al pieţei construcţiilor, însă desele modificări ale prognozelor oficiale fac, în opinia dânsului, dificilă o apreciere fermă.

În schimb, domnul Colobatiu întrevede o posibilă redresare a pieţei materialelor de construcţii în a doua jumătate a anului 2010 sau chiar în 2011. "Cu siguranţă că programele guvernamentale ar putea relansa piaţa construcţiilor. Dar toate acestea vor putea fi realizate doar dacă băncile vor reveni la o funcţionare normală în ceea ce priveşte creditarea", conchide domnia sa.

Piaţa tradiţională a "Somaco" este Moldova, dar vizează şi zonele geografice adiacente, estul Transilvaniei, Dobrogea, zona Bucureşti, zona Ploieşti, precum şi proiecte din orice punct al tării.

"Somaco Grup Prefabricate", companie deţinută în întregime de fondul de investiţii "Oresa Ventures", are trei fabrici: Adjud - unde se produce BCA, Buzău şi Roman - unde se produc elemente prefabricate din beton pentru construcţii civile şi industrial şi pentru infrastructură.

Pentru elementele de infrastructură societatea este cel mai mare producător din estul României, iar pentru structuri prefabricate şi BCA este liderul pieţei ca şi capacitate şi vânzări în Moldova.

"Elpreco" este o companie naţională şi are peste 200 de parteneri în toate regiunile ţării.

Societatea produce şi comercializează, în principal, BCA, ţigle şi accesorii din beton, pavele şi borduri din beton, prefabricate din beton pentru canalizare/scurgere.

"Elpreco" a fost preluată, la sfârşitul anului 2007, de fondul olandez de investiţii "CRH Products & Distribution Eastern Europe BV".

În România, grupul CRH este prezent prin societăţile comerciale "Ergon Concrete International" SRL şi VSTR Romania Companie Generala de Edificare SRL.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional