Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

BeneficiarulCe nevoie am să-mi angajez un diriginte de şantier?!

F.A. Consilier /

Ce nevoie am să-mi angajez un diriginte de şantier?!

În sfârşit, pe terenul pe care l-am primit moştenire pot să-mi construiesc casa mult visată. Proiectul este gata, am obţinut autorizaţia de construcţie şi toate celelalte avize, mi-a fost recomandat un constructor care are la palmares realizarea unor construcţii de foarte bună calitate şi care nici nu se aruncă la foarte mulţi bani.

Înainte să contractez cu acesta lucrarea l-am rugat ca, în baza proiectului, a caietelor de sarcini şi a constatărilor de la faţa locului să-mi facă un deviz detaliat al construcţiei şi un grafic de execuţie. Asta pentru că aşa m-au învăţat cei care mi l-au recomandat. Dar cum voi reuşi eu să-i analizez oferta când cunoştinţele mele în domeniu sunt destul de sumare ?

Cunoscând "experienţa" mea în domeniu, un prieten m-a sfătuit ca, încă din această fază, să angajez un diriginte de şantier. De ce din această fază? Pentru că un diriginte de şantier cu experienţă poate analiza cu competenţă oferta unui constructor în baza cunoştinţelor în domeniu şi a rutinei dobândite. Şi apoi, autoritatea să poată crea încă de la început o relaţie serioasă între beneficiar şi constructor. El poate ca, în numele beneficiarului, să negocieze oferta constructorului şi termenii în care se încheie contractul.

Mare parte a constructorilor care execută lucrări pentru particulari deţin formulare de contract tip cu cât mai puţine clauze posibil şi care să conţină cât mai puţine obligaţii din partea lor, astfel încât să nu suporte prea multe consecinţe din îndeplinirea necorespunzătoare a contractului. În faţa beneficiarului care posedă cunoştinţe reduse în domeniu, constructorul îşi poate impune punctul de vedere determinându-l pe beneficiar să semneze contractul după cum îi dictează propriul interes. Bineînţeles că nu acelaşi lucru îl poate face cu o persoană competentă în domeniu care este dirigintele de şantier. (în paranteză fie spus asupra seriozităţii constructorului îţi poţi face o părere şi după modul în care prezintă formularul de contract).

M-am hotărât. Voi angaja un diriginte de şantier încă din această fază pe care sper să-l păstrez până la recepţia finală. Unde pot găsi un diriginte de şantier autorizat de către Inspectoratul de Stat în Construcţii? Anunţuri în ziare, pe internet sau recomandări ale cunoştinţelor. Voi avea oare certitudinea că nu voi fi înşelat. Chiar dacă legea este foarte aspră în ceea ce priveşte actele de corupţie, câte nu se întâmplă!

Dar poţi fi sigur oare 100% pe ceva în lumea în care trăim? Cea mai crâncenă sancţiune pe care o poate primi un diriginte prins că nu îşi face datoria corect este în primul rând pierderea credibilităţii şi prestigiului dobândit cu mare trudă, fără a mai aminti de sancţionările potrivit reglementărilor legale şi a pierderii dreptului de a mai profesa. Cazurile în care un diriginte şi-a trădat beneficiarul sunt foarte rare şi n-o să mi se întâmple tocmai mie.

Am angajat dirigintele. Acesta mi-a prezentat acreditările, precum şi palmaresul său. Sper că voi fi mulţumit de alegerea făcută.

Primul lucru pe care l-a făcut dirigintele de şantier a fost să verifice dacă deţin autorizaţia de construcţie şi celelalte avize necesare demarării lucrărilor. Mi-a solicitat un exemplar din documentaţia tehnică de execuţie după care să poată urmări execuţia.

Apoi a analizat oferta primită de la constructorul propus şi a clarificat cu acesta toate aspectele legate de preţuri raportate la lucrările ce urmează a fi executate, urmărind ca, încă din această fază, să elimine orice neînţelegere privin sumele cuvenite acestuia. Urmare a analizării clauzelor contractuale din proiectul de contract prezentat de către constructor a reieşit că acesta pare a fi serios, confirmând recomandările.Cu unele amendamente propuse de către diriginte în favoarea beneficiarului mi s-a spus că pot semna contractul, ceea ce m-am grăbit s-o fac. La recomandarea dirigintelui am anunţat de începerea lucrărilor şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Iată cum, angajând un diriginte de şantier încă din faza preliminară începerii lucrărilor am reuşit să evit multe dureri de cap ulterioare, să-mi construiesc o casă cu cheltuieli rezonabile, la parametrii de calitate şi confort doriţi.

Dar ce a mai făcut dirigintele de şantier pentru a justifica angajarea lui?

A urmărit permanent pe parcursul execuţiei ca lucrarea să fie realizată în conformitate cu proiectul, caietele de sarcini, cu reglementările tehnice în vigoare, cu prevederile contractului şi cu solicitările ulterioare ale beneficiarului.

A verificat ca toate materialele introduse în lucrare să corespundă calitativ, să fie însoţite de certificate de calitate, iar acolo unde a considerat necesar să dispună efectuarea unor teste suplimentare la laboratoare de specialitate autorizate.

Constructorul, la rândul său, a executat lucrările de foarte bună calitate, nefiind necesar să fie refăcută vreo parte de lucrare ca necorespunzătoare, la dispoziţia dirigintelui de şantier şi prin acesta confirmând recomandările.

Dialogul meu cu constructorul şi proiectantul a fost mult uşurat prin intermediul dirigintelui de şantier,întrucât aceştia vorbeau toţi aceiaşi limbă iar mie nu mi-a rămas decât să-mi exprim o dorinţă pentru ca aceasta să devină realitate. Bineînţeles că toate lucrările suplimentare m-au costat în plus, dar dirgintele de şantier m-a asigurat că preţul a meritat, prezentându-mi la cerere şi calculaţii privind costurile suplimentare.

Cum aş fi reuşit eu care pe lângă faptul că nu am cunoştintele necesare în materie nici nu dispun de timpul material necesar să urmăresc execuţia corectă a lucrărilor dacă nu aş fi angajat un diriginte de şantier. Şi chiar dacă aş fi urmărit execuţia, cum aş fi făcut deosebirea între o marcă de beton C4/5 şi alta C12/15? Sau între un oţel beton PC52 d=10mm şi PC52 d=12mm. Sau dacă barele de oţel beton sunt aşezate corespunzător proiectului? Sau dacă un ciment este proaspăt sau expirat? Sau dacă polistirenul expandat este de interior sau de faţadă? Şi multe altele...

Dirigintele de şantier pe care l-am angajat s-a îngrijit de rezolvarea tuturor problemelor apărute pe parcursul execuţiei, inclusiv a neconformităţilor pentru care a ţinut legătura, în vederea soluţionării lor, permanent cu proiectantul. De asemenea a soluţionat problemele legate de relaţiile cu terţii aplanând, de exemplu, un conflict rezultat ca urmare a zgomotului pe care la produs vibrarea betonului.

A păstrat toate documentele legate de realizarea construcţiei, procese verbale de lucrări ascunse, pe faze de execuţie şi faze determinante, dispoziţii de şantier, documente privind cheltuielile şi plăţile, certificate de calitate, buletine de analize şi încercări astfel încât nu a constituit o greutate întocmirea Cărţii Construcţiei.

Datorită faptului că atât constructorul, cât şi dirigintele de şantier au corespuns aşteptărilor casa a fost gata în termenul contractat. Comisia de recepţie convocată la terminarea lucrărilor de către dirigintele de şantier nu a avut de făcut decât unele observaţii minore privind unele aspecte, care au fost soluţionate pe cheltuiala constructorului.

A fost un vis frumos!

Angajarea unui diriginte costă între 300 şi 1700 de euro per lucrare

Câteva sute de euro îl poate costa pe beneficiar angajarea unui diriginte de şantier, măsură obligatorie prin lege şi utilă datorită avantajelor pe care le oferă.

În funcţie de complexitatea lucrării şi de valoarea proiectului, plata serviciilor unui inginer de şantier porneşte de la 300 de euro pentru un proiect simplu (casă) şi poate depăşi 1500 de euro în cazul unei lucrări cu finisaje complexe.

În general, plata diriginţilor de şantier se calculează la nivelul întregii lucrări, dar există situaţii în care un specialist solicită un salariu lunar. Valoarea minimă de 300 de euro pentru un contract creşte direct proporţional cu complexitatea lucrării şi cu solicitările beneficiarului, putând chiar ajunge la 1700 de euro, în cazul unor cerinţe speciale venite din partea investitorului. Dacă plata nu se face la nivelul întregii lucrări, dirigintele de şantier are posibilitatea să opteze pentru un salariu lunar, care porneşte de la 100 de euro şi poate depăşi suma de 400 de euro pe lună. Un caz aparte îl reprezintă plata pe metru pătrat construit, diriginţii din Bucureşti solicitând de cele mai multe ori între 2 şi 5 euro pe metru. Astfel, pentru o locuinţă de tip P+1, eventual cu mansardă, situată într-o zonă centrală, suma totală alocată pentru plata serviciilor unui inginer de şantier este cuprinsă între 500 şi 1200 de euro.

În cazul construcţiilor civile aflate în afara oraşelor mari, serviciile unui diriginte de şantier au costuri mai scăzute, putând chiar să coboare până la valoarea de 1 euro pe metrul pătrat. Procentul solicitat din costul total al investiţiei scade proporţional cu importanţa zonei în care este construit imobilul, însă nu se va regăsi niciodată sub 1%.

Indiferent de valoare, condiţiile de încheiere a contractului presupun acelaşi responsabilităţi şi aceleaşi servicii ca şi în cazul contractelor cu valoare ridicată.

Odată formată o idee despre costurile pe care le implică angajarea unui diriginte de şantier, acesta trebuie găsit şi contactat. Dirigintele de şantier este persoană fizică autorizată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituţie care oferă pe site-ul oficial o listă a specialiştilor în domeniu - www.isc-web.ro. Lista numără peste 200 de inspectori din Bucureşti, pentru ca cifra lor să depăşească 5.000 la nivelul întregii ţări. Inspectoratul de Stat în Construcţii pune la dispoziţia beneficiarilor şi numerele de telefon la care pot fi contactaţi diriginţii în vederea solicitării de servicii. Informaţiile puse la dispoziţie de această sursă sunt şi cele mai uşor de utilizat, principalul avantaj fiind numărul mare de contacte de care investitorul poate dispune. Cu toate acestea, pot exista şi neplăceri, în special datorită contactelor ale căror numere de telefon nu sunt reactualizate. Dacă aceste informaţii nu sunt suficiente, diriginţii de şantier mai pot fi contactaţi cu ajutorul datelor oferite pe site-urile de anunţuri, puţin populate însă cu acest tip de informaţii. Dezavantajul unor astfel de site-uri este că, de cele mai multe ori, ele conţin puţine oferte, care prezintă serviciile unor diriginţi din zone limitate teritorial.

Căutarea unui diriginte de şantier este o sarcină importantă a investitorului, care poate apela şi la site-urile unor firme specializate în rezolvarea acestei probleme. O scurtă căutare pe internet poate fi o soluţie, dar nu trebuie neglijat nici ajutorul oferit de ziarele axate pe anunţuri legate de servicii prestate.

O altă soluţie o constituie propunerile pe care firmele de construcţii le fac la încheierea contractului. Beneficiarul poate opta să colaboreze cu un diriginte de şantier ales de firma care execută şi lucrarea propriu-zisă. Propunerea înaintată de firma de construcţii presupune însă semnarea unui contract între investitor şi inspectorul de şantier. Varianta specialistului propus de firma executantă este cea mai simpla, dar implică un risc ridicat datorită faptului că dirigintele se poate înţelege cu constructorul în detrimentul beneficiarului.

Diriginţii de şantier îşi oferă serviciile şi pe internet prin intermediul unor pagini personale sau pe site-urile unor firme de construcţii. Astfel, adrese de tipul www.diriginte_santier.com, oferă variante celor aflaţi în căutarea unui specialist. Variantele oferite de site-urile personale şi de cele cu anunţuri sunt puţine la număr, fapt motivat de o cerere suficientă din partea investitorilor.

Dirigintele de şantier poate fi influenţat în momentul negocierii contractului atât de complexitatea proiectului şi valoarea de investiţie, cât şi de resursele financiare ale beneficiarului. Astfel, există posibilitatea ca o familie cu venituri mici să obţină o valoare de contract mai mică pentru o lucrare ce în mod obişnuit ar fi presupus un cost ridicat. Responsabilităţile dirigintelui de şantier sunt însă aceleaşi, indiferent de suma pentru care îşi oferă serviciile. El este obligat să asiste la încheierea proceselor verbale de recepţie calitativă şi are o importanţă majoră atunci când aprobă lucrările executate în faza determinantă. Fără încheierea aceastei faze, lucrările de amenajare interioară nu pot continua, constructorul fiind obligat să-şi sisteze activitatea. Negocierea contractului ţine cont de o serie de parametrii stabiliţi de părţile contractante, rămânând constante anumite elemente standard. Astfel, întotdeauna se va lua în vedere tipul lucrării, complexitatea ei şi timpul de execuţie, urmând ca detaliile să depindă de la caz la caz.

Colaborarea dintre dirigintele de şantier şi responsabilul tehnic cu execuţia se desfăşoară pe întreaga durată a lucrărilor şi după încheierea acestora. La finalul garanţiei oferite de constructor, în general de 12 până la 24 de luni, dirigintele de şantier are o nouă întâlnire cu responsabilul tehnic pentru semnarea unui proces verbal de recepţie finală a lucrărilor.

Angajarea unui inspector de şantier înainte de începerea unei lucrări este nu doar obligatorie, ci şi necesară. Nerespectarea acestei condiţii la începerea executării unei lucrări de construcţii atrage după sine încălcarea prevederii legale conform căreia supravegherea tehnică a acesteia este obligatorie. În această situaţie, titularul autorizaţiei de construire poate fi sancţionat contraventional cu o amendă cuprinsă între 770 şi 4.650 lei.

Multitudinea de solicitări şi numărul mic de ingineri autorizaţi fac din dirigenţia de şantier una dintre cele mai cautate specializări din domeniul construcţiilor.

Angajarea unui diriginte costă între 300 şi 1700 de euro per lucrare

Câteva sute de euro îl poate costa pe beneficiar angajarea unui diriginte de şantier, măsură obligatorie prin lege şi utilă datorită avantajelor pe care le oferă.

În funcţie de complexitatea lucrării şi de valoarea proiectului, plata serviciilor unui inginer de şantier porneşte de la 300 de euro pentru un proiect simplu (casă) şi poate depăşi 1500 de euro în cazul unei lucră

În general, plata diriginţilor de şantier se calculează la nivelul întregii lucrări, dar există situaţii în care un specialist solicită un salariu lunar. Valoarea minimă de 300 de euro pentru un contract creşte direct proporţional cu complexitatea lucrării şi cu solicitările beneficiarului, putând chiar ajunge la 1700 de euro, în cazul unor cerinţe speciale venite din partea investitorului. Dacă plata nu se face la nivelul întregii lucrări, dirigintele de şantier are posibilitatea să opteze pentru un salariu lunar, care porneşte de la 100 de euro şi poate depăşi suma de 400 de euro pe lună. Un caz aparte îl reprezintă plata pe metru pătrat construit, diriginţii din Bucureşti solicitând de cele mai multe ori între 2 şi 5 euro pe metru. Astfel, pentru o locuinţă de tip P+1, eventual cu mansardă, situată într-o zonă centrală, suma totală alocată pentru plata serviciilor unui inginer de şantier este cuprinsă între 500 şi 1200 de euro.

În cazul construcţiilor civile aflate în afara oraşelor mari, serviciile unui diriginte de şantier au costuri mai scăzute, putând chiar să coboare până la valoarea de 1 euro pe metrul pătrat. Procentul solicitat din costul total al investiţiei scade proporţional cu importanţa zonei în care este construit imobilul, însă nu se va regăsi niciodată sub 1%.

Indiferent de valoare, condiţiile de încheiere a contractului presupun acelaşi responsabilităţi şi aceleaşi servicii ca şi în cazul contractelor cu valoare ridicată.

Odată formată o idee despre costurile pe care le implică angajarea unui diriginte de şantier, acesta trebuie găsit şi contactat. Dirigintele de şantier este persoană fizică autorizată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituţie care oferă pe site-ul oficial o listă a specialiştilor în domeniu - . Lista numără peste 200 de inspectori din Bucureşti, pentru ca cifra lor să depăşească 5.000 la nivelul întregii ţări. Inspectoratul de Stat în Construcţii pune la dispoziţia beneficiarilor şi numerele de telefon la care pot fi contactaţi diriginţii în vederea solicitării de servicii. Informaţiile puse la dispoziţie de această sursă sunt şi cele mai uşor de utilizat, principalul avantaj fiind numărul mare de contacte de care investitorul poate dispune. Cu toate acestea, pot exista şi neplăceri, în special datorită contactelor ale căror numere de telefon nu sunt reactualizate. Dacă aceste informaţii nu sunt suficiente, diriginţii de şantier mai pot fi contactaţi cu ajutorul datelor oferite pe site-urile de anunţuri, puţin populate însă cu acest tip de informaţii. Dezavantajul unor astfel de site-uri este că, de cele mai multe ori, ele conţin puţine oferte, care prezintă serviciile unor diriginţi din zone limitate teritorial.

Căutarea unui diriginte de şantier este o sarcină importantă a investitorului, care poate apela şi la site-urile unor firme specializate în rezolvarea acestei probleme. O scurtă căutare pe internet poate fi o soluţie, dar nu trebuie neglijat nici ajutorul oferit de ziarele axate pe anunţuri legate de servicii prestate.

O altă soluţie o constituie propunerile pe care firmele de construcţii le fac la încheierea contractului. Beneficiarul poate opta să colaboreze cu un diriginte de şantier ales de firma care execută şi lucrarea propriu-zisă. Propunerea înaintată de firma de construcţii presupune însă semnarea unui contract între investitor şi inspectorul de şantier. Varianta specialistului propus de firma executantă este cea mai simpla, dar implică un risc ridicat datorită faptului că dirigintele se poate înţelege cu constructorul în detrimentul beneficiarului.

Diriginţii de şantier îşi oferă serviciile şi pe internet prin intermediul unor pagini personale sau pe site-urile unor firme de construcţii. Astfel, adrese de tipul www.diriginte_santier.com, oferă variante celor aflaţi în căutarea unui specialist. Variantele oferite de site-urile personale şi de cele cu anunţuri sunt puţine la număr, fapt motivat de o cerere suficientă din partea investitorilor.

Dirigintele de şantier poate fi influenţat în momentul negocierii contractului atât de complexitatea proiectului şi valoarea de investiţie, cât şi de resursele financiare ale beneficiarului. Astfel, există posibilitatea ca o familie cu venituri mici să obţină o valoare de contract mai mică pentru o lucrare ce în mod obişnuit ar fi presupus un cost ridicat. Responsabilităţile dirigintelui de şantier sunt însă aceleaşi, indiferent de suma pentru care îşi oferă serviciile. El este obligat să asiste la încheierea proceselor verbale de recepţie calitativă şi are o importanţă majoră atunci când aprobă lucrările executate în faza determinantă. Fără încheierea aceastei faze, lucrările de amenajare interioară nu pot continua, constructorul fiind obligat să-şi sisteze activitatea.

Colaborarea dintre dirigintele de şantier şi responsabilul tehnic cu execuţia se desfăşoară pe întreaga durată a lucrărilor şi după încheierea acestora. La finalul garanţiei oferite de constructor, în general de 12 până la 24 de luni, dirigintele de şantier are o nouă întâlnire cu responsabilul tehnic pentru semnarea unui proces verbal de recepţie finală a lucrărilor.

Angajarea unui inspector de şantier înainte de începerea unei lucrări este nu doar obligatorie, ci şi necesară. Nerespectarea acestei condiţii la începerea executării unei lucrări de construcţii atrage după sine încălcarea prevederii legale conform căreia supravegherea tehnică a acesteia este obligatorie. În această situaţie, titularul autorizaţiei de construire poate fi sancţionat contraventional cu o amendă cuprinsă între 770 şi 4.650 lei.

Multitudinea de solicitări şi numărul mic de ingineri autorizaţi fac din dirigenţia de şantier una dintre cele mai cautate specializări din domeniul construcţiilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional