Cererea de pe piaţa betonului a scăzut în acest an cu aproximativ jumătate faţă de anul trecut, cu efect devastator asupra vânzărilor totale de pe piaţă. "În mod corespunzător au scăzut şi vânzările noas-tre", precizează domnul Anastas Dimovski, directorul betoane şi agregate "Holcim" România.
Domnul Ovidiu Banov, directorul general "Readymix" România, consideră că în acest an se poate vorbi mai curând de o "involuţie" pe piaţa betonului, producţia fizică reprezentând doar 50% din cea a anului 2008.
Piaţa se reorientează către clienţii mici
Lipsa de finanţare a avut un impact important la nivelul proiectelor mari şi, prin urmare, scăderea cererii a fost mai mare în acest sector. "În consecinţă, ne-am ajustat portofoliul de clienţi şi ne orientăm atât către proiectele mici şi mijlocii, cât şi către persoane fizice", relatează domnul Dimovski. În plus, "suntem în proces de instalare a unei noi modalităţi de plată, mai uşoare pentru clienţi (POS), în toate staţiile noastre de betoane", completează domnia sa.
Domnul Banov nu sesizează o schimbare în structura portofoliului de clienţi, acesta rămânând în continuare format din persoane fizice şi constructori.
Preţurile au scăzut îm concordanţă cu reducerea cererii
Scăderea cererii a avut efect asupra preţurilor de pe piaţă, care, ulterior, a afectat şi preţurile "Holcim". Ca şi strategii de marketing, "Holcim a reechilibrat portofoliul de produse, de la produse cu rezistenţă mare la produse cu rezistenţă mai scăzută şi segmentele asupra cărora ne concentrăm. Acest lucru a determinat o creştere a vânzărilor produselor pentru proiecte mai mici", subliniază domnul Dimovski. Astfel, preţul betonului a scăzut în medie cu 10-15% în comparaţie cu anul trecut. Procentul variază în funcţie de clasele de beton şi de regiunea geografică de desfacere, completează domnia sa.
Politica de preţuri aplicată de Readymix a fost cea de acoperire a costurilor, astfel preţurile au scăzut, la fel ca la toată gama de materiale din industria construcţiilor, a precizat domnul Banov.
Măsurile de eficientizare au vizat în special restructurări de personal şi reducerea cheltuielilor de producţie
În vedere eficientizării costurilor, Holcim a închis temporar capacităţi de producţie, au fost restructurate o mare parte din operaţiuni în vederea îmbunătăţirii productivităţii şi s-au renegociat mai multe contracte cu furnizorii. "Am restructurat organizaţia, adaptându-ne procesele de business şi ne-am concentrat sistemul de management şi control al costurilor pentru a creşte productivitatea şi eficienţa. De asemenea, am încercat să realizăm pe plan intern cele mai multe dintre activităţile care erau în trecut externalizate", relatează domnul Dimovski.
Acţiunile de eficientizare a costurilor întreprinse de Readymix au vizat reduceri de personal pentru al doilea schimb de lucru, respectiv reducerea unora dintre cheltuielile de producţie, afirmă domnul Banov.
Se întrevede o uşoară creştere a pieţei de la mijlocul anului viitor
În perspectivă, domnul Anastas Dimovski se aşteaptă ca piaţa să înregistreze o ameliorare în a doua jumătate a anului viitor, astfel încât societatea să ajungă în 2013 la nivelul înregistrat în 2008.
Acest lucru va depinde foarte mult de revenirea din criză din alte părţi ale lumii, precum Europa de Vest şi SUA, deoarece o parte semnificativă a investiţiilor şi finanţărilor din România provine din aceste zone. De asemenea, un factor important pentru revenirea indust-riei va fi capacitatea guvernului de a asigura şi de a debloca finanţarea pentru infrastructură, consideră domnia sa.
Domnul Ovidiu Banov apreciază că nivelul scăzut al pieţei se va menţine până la mijlocul anului 2010, după care prevede o creştere lentă. Cei mai importanţi factori în evoluţia pieţei de profil se referă în opinia domniei sale la politica fiscală şi cea investiţională pentru vremuri de criză, politici pe care le consideră "inexistente" la momentul de faţă.
Preţul betonului
Preţul mediu la betoanele utilizate în mod uzual pentru construcţia de case la staţiile de betoane din Bucureşti:
B100 200 lei/mc, fără TVA
B150 220 lei/mc, fără TVA
B200 235 lei/mc, fără TVA
B250 250 lei/mc, fără TVA
Preţurile se află la un nivel similar celui înregistrat la începutul anului, reducerile fiind acordate direct prin negocierea la achiziţionarea materialelor.
În general, preţul betonului poate varia destul de mult de la o staţie la alta, atât în Bucureşti, dar mai ales în ţară.
Pentru "Holcim", activitatea de distribuţie a betoanelor se concentrază în zona Bucureşti (care include staţiile de betoane Pipera, Progresul, Chitila, Pantelimon, Clinceni), zona Sud (Piteşti, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Braşov) şi zona Nord (Satu Mare, Cluj Napoca, Oradea, Arad, Timişoara,Târgu Mureş), conform directorului betoane şi agregate.
Directorul general Readymix ne spune despre o piaţă împărţită între principalii operatori. Punctele proprii de lucru sunt amplasate preponderent în Transilvania, la care se adaugă alte trei staţii de betoane în Bucureşti.