Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BIROUL DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI:"Investitorii în segmentul rezidenţial din Iaşi au înfrânt criza"

Locuinţe /

"Investitorii în segmentul rezidenţial din Iaşi au înfrânt criza"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa imobiliară din Iaşi a avut o evoluţie destul de bună în ultima perioadă, în special pe segmentul rezidenţial, dar nu este de neglijat nici modul în care a evoluat sectorul de birouri şi cel comercial, după cum ne-a spus Ionuţ Roşca, administrator al companiei de consultanţă "Biroul Dezvoltatorilor Imobiliari Iaşi".

    Domnia sa a precizat: "Dacă începând cu anii 2006-2007 puteam număra pe degete proiectele imobiliare din Iaşi, acestea s-au înmulţit într-un ritm destul de mare până la venirea crizei, după care dezvoltatorii au făcut o mică pauză până în 2010, din 2011-2012 curajul investitorilor revenind, iar proiectele lor începând să acopere în proporţii destul de mari cererea de pe piaţa imobiliară ieşeană".

    În timp ce în sectorul comercial şi de birouri cel mai important proiect din Iaşi este mall-ul Palas Iaşi, care acoperă peste 50% din spaţiile de birouri construite din 2007 şi până în prezent, în domeniul rezidenţial o serie de ansambluri şi-au făcut apariţia în ultimii ani.

    În viitor, se aşteaptă, printre altele, demararea a două proiecte majore în centrul Iaşiului, în zona Palas Mall şi în Centrul Istoric, cel din urmă fiind prevăzut pe o suprafaţă de 10.000 mp şi estimat la aproape 20 de milioane de euro - valoarea investiţiei. Proiectul va cuprinde spaţii de birouri, apartamente şi spaţii comerciale.

    Ionuţ Roşca: "«Penta Rezidenţial» a sfidat criza"

    "«Penta Rezidenţial» a sfidat criza şi, în ciuda perioadei grele prin care a trecut sectorul imobiliar, a trecut cu brio peste ea", ne-a spus Ionuţ Roşca.

    Potrivit domniei sale, acest ansamblu este situat în strada Aeroportului, fiind dezvoltat în proporţie de 100%. Lucrările de finisaje au fost realizate în procent de 95%.

    Dezvoltatorul complexului este "Map Company", proiectul fiind prevăzut cu cinci blocuri în incinta cărora sunt dispuse 230 de apartamente. Amplasat pe un teren în suprafaţă de 5.290 de mp, ansamblul rezidenţial are locuri de parcare supraterane, zonă comercială cu magazin alimentar, loc de joacă pentru copii cu grădiniţă şi pază privată la intrarea în complex, 24 din 24.

    26 de apartamente înşiruite

    Complexul de 26 de apartamente non-conformiste Dancu, situat în zona cu acelaşi nume, presupune locuinţe de 70 până la 130 mp, ofertate la un preţ de 500 de euro/mp. Unităţile amplasate la etaj au posibilitate de mansardare pe o suprafaţă de 80% din suprafaţa aferentă apartamentului.

    Locuinţele sunt înşiruite, fiecare dintre ele având intrare separată şi teren de 300 de mp. Acestea sunt deja finalizate, lucrările de finisaj aflându-se la circa 70%. Complexul este vândut în proporţie de circa 50%.

    Ansamblu exclusivist pe 22 de hectare

    Un ansamblu exclusivist care a fost demarat de curând în Iaşi este complexul "Colonel Gh. Valeriu Constantinescu", proiectul fiind amplasat la doar 300 de metri de Şoseaua Nicolina - CUG, o zonă foarte bine cotată în special pentru piaţa rezidenţială -, pe o suprafaţă de 22 de hectare. Complexul este prevăzut cu 140 de vile, şapte blocuri, o şcoală, o grădiniţă, o clinică medicală, o bază sportivă, spaţii comerciale şi birouri, minimarket şi biserică.

    Fiind dezvoltat de un grup de oameni de afaceri, cartierul este în stadiu incipient, fiind construite doar câteva case. Până în prezent, au fost realizate utilităţile, iar lucrările aferente proiectului urmează să fie finalizate în anul 2017.

    Momentan, sunt disponibile unităţi locative cu o suprafaţă de 110 mp locuibili, terasă de 32 mp şi spaţiu de depozitare de 20 mp la demisol. Unităţile locative au trei dormitoare, două băi, dressing şi living cu bucătărie deschisă.

    Preţul unei astfel de locuinţe oscilează între 58.000 şi 128.000 de euro, acestea putând fi achiziţionate prin plată integrală, cu avans de 60%, restul ratelor putând fi achitate la dezvoltator, în credit sau prin programul "Prima Casă".

    "Premier Confort" - un proiect care se vinde şi în rate la dezvoltator

    "Premier Confort" este, de asemenea, un proiect ce oferă posibilitatea ca apartamentele să fie achiziţionate prin mai multe variante (rate la dezvoltator pe zece ani fără dobândă, cash şi credit). Despre acest ansamblu rezidenţial, Ionuţ Roşca ne-a precizat: ""Premier Confort" este locaţia unde calitatea este accesibilă, întrucât proiectul a fost conceput pentru a satisface dorinţa celor care cauta calitate la un preţ normal".

    Lucrările aferente acestui cartier se derulează în mai multe zone din oraş care prezintă interes pentru cei ce doresc să-şi cumpere o locuinţă. În zona Nicolina se construiesc două blocuri, din care unul finalizat complet, iar al doilea - în proporţie de 70%, stadiul vânzărilor fiind de aproape 100%. În Tudor Vladimirescu, proiectul este alcătuit din blocuri cu câte 40 de apartamente, termenul de finalizare fiind luna iunie 2015.

    Cea mai amplă parte se derulează în zona Copou - Agronomie, acest proiect fiind prevăzut pe o suprafaţă de 10.000 de mp. Blocurile de locuinţe sunt proiectate cu parter, două etaje şi mansardă şi reunesc 480 de apartamente cu locuri de parcare incluse. În acest caz, lucrările de construire vor începe în iulie 2014, având termen estimativ de finalizare sfârşitul anului 2016. Preţurile apartamentelor cuprinse în proiectele prezentate încep de la 650 de euro/mp, dar nu depăşesc 900 de euro/mp, o unitate locativă urmând să coste 35.000-55.000 de euro.

    Valoarea investiţiei se cifrează la aproximativ 10 milioane de euro.

    Complex rezidenţial de case în Valea Adâncă

    În Valea Adâncă, una dintre zonele liniştite ale Iaşiului, se derulează construcţia ansamblului Swite Residence, un complex rezidenţial de 18 case compartimentate în trei moduri: case de tip A, prevăzute cu 160 mp construiţi şi 140 mp utili, cu patru camere, două băi, salon şi terasă şi dispuse pe 430 mp de teren; case de tip B - 130 mp construiţi şi 110 mp utili, trei camere, o baie, salon, terasă şi 400 mp teren şi case de tip C, cu 130 mp construiţi şi 110 mp utili, patru camere, o baie, salon, terasă şi 400 mp teren. Toate cele trei tipuri de case au spaţiu de depozitare şi dressing. Preţul acestora se ridică la minim 60.000 euro şi maxim 65.000 de euro.

    Casele scoase la vânzare sunt amenajate complet, fiecare dintre ele având terenul îngrădit cu un gard din fier şi temelie şi fiind racordate la reţelele de utilităţi.

    Până în prezent, lucrările de construcţie au fost realizate în proporţie de 80%, fiind vândute toate, inclusiv cele aflate, încă, în faza de proiect.

    40 de case înşiruite şi 10 blocuri în cadrul "Vişoianu Residence"

    "Vişoianu Residence" înseamnă 40 de case înşiruite şi 10 blocuri cu câte 30 de apartamente fiecare, amplasate pe o suprafaţă de 20.000 de mp.

    "În acest proiect găsim unele dintre cele mai ieftine apartamente, având în vedere că ansamblul este amplasat într-o zonă periferică, la circa 1,5 km de Iaşi, dar, în acelaşi timp, foarte la îndemână, întrucât există mijloace de transport în comun cu legături către toate zonele oraşului. Astfel, preţurile apartamentelor se ridică la 600-650 euro/mp", ne-a spus Ionuţ Roşca. Suprafeţele apartamentelor sunt cuprinse între 60 şi 180 de mp.

    Valoarea investiţiei se ridică la 8 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată integral din fonduri proprii. Dezvoltatorul este o persoană fizică de 29 de ani din Iaşi.

    Apartamentele sunt de cinci tipuri şi au câte una, două sau trei camere, suprafeţele unităţilor locative fiind cuprinse între 38 şi 130 de mp.

    Apartamentele de la parter sunt prevăzute şi cu teren de până la 150 mp. Cei care aleg varianta de a cumpăra o locuinţă la ultimul etaj au la dispoziţie şi unităţi locative amplasate la mansardă.

    Cartierul este în lucru, fiind realizat în proporţie estimativă de 60%.

    Locuinţe la pachet cu locul de parcare

    "Brown Residence", un complex imobiliar de 32 de apartamente prevăzute cu parter şi trei etaje, se construieşte în zona Păcurari - o zonă rezidenţială de la intrarea în Iaşi, termenul de finalizare a lucrărilor fiind începutul lunii noiembrie 2014.

    Conform informaţiilor oferite de companie, apartamentele cu două camere au o suprafaţă de 74 de mp şi un preţ de 700 de euro pe mp, iar cele cu o cameră se întind pe 40 mp, având şi o terasă de 6 mp. Acestea costă 35.000 de euro.

    Unităţile locative se vând la pachet cu locul de parcare.

    Două blocuri de locuinţe în zona Nicolina

    În zona Nicolina se află în construcţie două blocuri de locuinţe: unul cu 24 de apartamente, iar al doilea cu 30 de apartamente - ambele fiind prevăzute cu locuri de parcare.

    Primul imobil este alcătuit din demisol, parter şi patru etaje, în timp ce al doilea bloc are demisol, parter şi cinci etaje.

    Apartamentul cu o cameră are o suprafaţă de 32,5 mp şi un balcon de 7 mp, acest tip de locuinţă fiind vândută la un preţ de 30.000 de euro. Unităţile cu două camere, clasa B, se întind pe 55 mp, la care se adaugă balconul de 7 mp, preţul de vânzare fiind de 45.000 euro. Ultimul tip de apartament - cel prevăzut cu două camere, clasa A, are o suprafaţă de 52 mp (plus balconul de 7 mp), fiind vândut cu 43.000 de euro.

    Termenul de finalizare a proiectului este sfârşitul lunii septembrie, anul în curs. Investiţia este de circa 2 milioane de euro.

    Pe lângă cele două imobile, proiectul mai prevede ridicarea altor trei clădiri, în zone diferite, care vor acoperi atât segmentele comercial şi de birouri, cât şi domeniul rezidenţial, potrivit domnului Roşca. Domnia sa estimează că în dezvoltarea acestei a doua etape vor fi investite circa 4 milioane de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional