Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Blocuri noiDezvoltatorii imobiliari ar aplica mai multe tehnologii "verzi", dar piaţa nu este pregătită

F.A. Consilier /

Dezvoltatorii imobiliari ar aplica mai multe tehnologii "verzi", dar piaţa nu este pregătită

Dezvoltatorii rezidenţiali din sud-estul Bucureştiului susţin că au toată deschiderea şi interesul pentru aplicarea unor tehnologii "verzi", care cresc eficienţa energetică a clădirilor, reducând în acelaşi timp din cheltuielile de întreţinere. "Vrem să asigurăm viitorilor locatari un nivel cât mai redus al cheltuielilor de întreţinere", ne-a declarat Robertino Georgescu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri pentru Dezvoltare Imobiliară din zona de sud a Bucureştiului şi, în acelaşi timp, dezvoltatorul unuia dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din sud-estul Capitalei.

Cumpărătorii preferă centralele termice de apartament

Alternativele la sistemul de încălzire prin centrale termice de apartament, inclusiv aplicarea de panouri solare şi pompe geotermale sau a unor centrale de cartier au fost analizate de dezvoltatori. Ei susţin însă că beneficiarii îşi exprimă tranşant preferinţa pentru centralele termice de apartamente.

Mai mult decât atât, clienţii chiar solicită menţionarea în contractul de vânzare-cumpărare ca apartamentele să fie dotate cu centrale termice şi contoare individuale. "Aş genera o mare problemă dacă le-aş spune clienţilor că încălzirea le este asigurată la comun, probabil mi-aş pierde din start jumătate dintre clienţi", argumentează domnul Georgescu.

Pe de altă parte, dezvoltatorii nu sunt convinşi că aplicarea unor soluţii alternative de termoficare şi producere a energiei ar avea efectul scontat, în schimb sunt siguri că ar creşte costurile apartamentelor şi le-ar face greu vandabile. Nu în ultimul rând, nici clienţii nu şi-au manifestat interesul pentru ele. "Nu mi-a cerut nimeni până acum panou solar pe bloc", remarcă domnul Georgescu.

În opinia sa, aplicarea sistemelor energetice alternative în ansamblurile rezidenţiale este similară cu introducerea pe piaţă a maşinilor electrice. Poate lumea le-ar vrea, dar ele sunt considerabil mai scumpe decât maşinile "clasice", chiar şi în contextul în care statul aplică scutiri de taxe, iar pe de altă parte nu este creată încă infrastructura necesară pentru alimentarea lor cu energie electrică. În plus, în cazul instalării de panouri fotovoltaice, tot este necesară branşarea la reţeaua de electricitate întrucât acestea nu pot asigura independenţa energetică a clădirii. De asemenea, pentru a vinde în sistem eventualul surplus de energie la un moment dat, este necesară parcurgerea unei proceduri complicate de înregistrare ca producător de electricitate, motivează domnul Georgescu.

Creşterea preţului gazelor naturale va fi compensată de creşterea eficienţei centralelor

Chiar dacă preţul gazelor va creşte în viitor, va scădea în schimb consumul, deoarece şi tehnologiile evoluează în paralel. "Vizăm în permanenţă reducerea în cât mai mare măsură a consumului de gaze. Chiar şi în cele mai friguroase luni de iarnă, în ansamblul nostru nu costă mai mult de 100 de lei încălzirea unui apartament de două camere", afirmă Robertino Georgescu.

În plus, la centralele de apartament, locatarii îşi pot controla după plac consumul şi temperatura în casă. Oricum, comparativ cu blocurile vechi, chiar şi anvelopate termic, apartamentele noi cu centrale individuale sunt foarte eficiente, susţine domnul Georgescu.

Aplicarea celor mai noi tehnologii pentru creşterea eficienţei energetice şi diminuarea costurilor de exploatare, reprezintă o preocupare permanentă. De exemplu, dezvoltatorul a introdus recent noi tipuri de centrale termice cu un consum mai mic de gaz şi studiază posibilitatea utilizării unor materiale cu proprietăţi termoizolante superioare, precum cimentul cu granule de polistiren.

Dezvoltatorii consideră oportună lansarea unui program "Casa Verde" pentru noile ansambluri

În opinia reprezentantului dezvoltatorilor imobiliari din sudul Bucureştiului, ca să aibă rezultate, o strategie la nivel naţional privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor ar trebui să fie elaborată reunind la aceeaşi masă toate părţile implicate: autorităţile, dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de materiale de construcţie etc.

Având în vedere că tehnologiile "verzi" sunt mai scumpe decât cele convenţionale, ar fi oportună o intervenţie a statului prin acordarea unor subvenţii sau deduceri pentru cei care le aplică. De exemplu, ar putea fi iniţiat un program "Casa Verde" şi pentru dezvoltatorii imobiliari, nu doar pentru persoanele fizice. Impactul ar fi mai mare, consideră domnul Georgescu.

Pe de altă parte, dacă producătorii şi distribuitorii acestor tehnologii şi-ar ajusta în primă fază marjele de profit la un nivel care să permită creşterea pieţei şi consolidarea încrederii în produsele respective, ar avea mult de câştigat ulterior prin creşterea volumelor vândute, apreciază Robertino Georgescu.

Piaţa rezidenţială nu poate suporta o creştere a preţurilor

În prezent, menţinerea unor preţuri scăzute ale apartamentelor este vitală pentru susţinerea vânzărilor. Orice cheltuială în plus prezintă riscuri majore. Dezvoltatorii rezidenţiali care şi-au adaptat în ultimii ani produsele la plafonul de finanţare oferit de Programul Prima Casă au resimţit din plin un recul al vânzărilor cauzat de recenta limitare la creditarea exclusiv în lei. Numărul tranzacţiilor efectuate săptămânal s-a redus drastic, cam la un sfert, menţionează domnul Georgescu.

Aceasta deoarece dobânzile la creditele în lei sunt considerabil mai mari decât la cele la valută, utilizate cu precădere până acum, iar mulţi dintre potenţialii clienţi, cu acelaşi salariu nu se mai califică pentru accesarea unui credit Prima Casă.

Prin decizia luată, autorităţile "au tras frâna de mână la creditare", consideră domnul Georgescu. În opinia sa, soluţia pentru încurajarea creditelor în moneda naţională nu ar fi fost tăierea creditelor în lei, ci reducerea dobânzilor practicate, astfel încât să devină competitive raportat la creditele în valută.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional