Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BRAŞOVPuzderie de PUZ-uri pentru construcţia de locuinţe

F.A. Locuinţe /

Puzderie de PUZ-uri pentru construcţia de locuinţe

Explozie de investiţii noi ăn nordul oraşului

Piaţa construcţiilor a cunoscut o dezvoltare fără precedent în Braşov, în ultimii doi-trei ani. În prezent, multitudinea construcţiilor impune un grad avansat de sistematizare urbană a oraşului. Noul Plan Urbanistic General (PUG) se află în lucru de mai bine de patru ani. Aprobarea finală este aşteptată undeva la începutul anului viitor. "Cred că diversele funcţiuni sunt suficient de bine reprezentate la nivelul municipiului. Acum apare necesitatea unei dezvoltări calitative pe fiecare segment de piaţă", ne-a declarat Marilena Manolache, arhitectul şef al Municipiului Braşov.

La finele lunii august, noul PUG era în faza a III-a de elaborare, respectiv definirea funcţiunilor, şi se afla în dezbaterea Ordinului Arhitecţilor din România. Doamna Manolache ne-a precizat: "Lucrările au întârziat puţin pentru că Ordinul Arhitecţilor a formulat unele observaţii vizavi de modul în care s-au proiectat şi aprobat Planurile Urbanistice Zonale în perioada ultimilor ani. Astfel că PUG-ul a trebuit să sufere unele transformări din mers şi nu a putut fi încă finalizat".

Anul trecut, au fost aprobate 37 de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), iar în acest an, până la finele lunii iulie, au fost avizate 20 de asemenea documentaţii. În ceea ce priveşte Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD), primăria a aprobat, anul trecut, 154 de astfel de documentaţii, iar pentru anul în curs au fost avizate 72.

"Noul PUG nu va aduce neapărat lucruri foarte noi, ci mai degrabă va rezolva unele probleme funcţionale. Există însă şi o parte de noutate, concretizată în faptul că se va extinde intravilanul până la limita administrativă a municipiului, astfel încât Braşovul nu va mai avea extravilan", ne-a explicat doamna Manolache.

Explozie de investiţii noi în nordul oraşului

Nordul oraşului cunoaşte cea mai intensă dezvoltare imobiliară. Pentru acest perimetru, cu precădere în zona Stupini, au fost aprobate mai multe PUZ-uri pentru ansambluri rezidenţiale. Tot în zona de nord, dar de cealaltă parte a şoselei către Feldioara (DN 13 pe direcţia Sighişoara - Mediaş) s-a aprobat PUZ Tractorul VII şi este în curs de avizare PUZ Tractorul VIII. Astfel, de-a lungul drumului către Feldioara, alături de locuinţele în construcţie, au început să apară o serie de magazine mari precum Baumax, dar şi o serie de show-room-uri. Atât partea dinspre Stupini, cât şi cea dinspre Tractorul sunt proiectate să devină zone preponderent de case.

Către nord-vest, imediat după vechea limită a cartierului Bartolomeu, este în lucru complexul de blocuri Avantgarden, parţial dat în folosinţă, care a atras dezvoltarea de noi ansambluri. Înspre nord-vest, pe direcţia Ghimbav, în zona Institutului Cartofului, Universitatea Transilvania intenţionează să dezvolte un campus, fiind sprijinită în acest sens de către primărie. O altă zonă de interes este cea de la nord-est, dincolo de cartierul Rulmentul, unde a început construcţia unui nou cartier rezidenţial. Investitorii privaţi s-au arătat interesaţi şi de zonele libere din jurul carterului Triaj, unde vor să ridice blocuri-turn de 24 de etaje.

În ultimii doi ani, tot mai mulţi investitori ridică blocuri înalte cu apartamente noi. Tendinţa este ilustrată şi de autorizaţiile eliberate: 33 de autorizaţi de construire pentru imobile de locuinţe colective în 2007 şi 21 de autorizaţii în primele şase luni ale acestui an.

Vor apărea noi complexuri comerciale mari

Deşi la nivelul Braşovului există o multitudine de complexuri comerciale, la finele lunii august se mai lucra la încă cel puţin trei investiţii de acest gen. Oraşul mai avea, în curs de execuţie, în perioada menţionată, şi un nou mall deşi mai dispune de trei asemenea unităţi. Pentru viitorul apropiat, este planificată şi construirea Carrefour 2 Braşov. "Presupun că toate aceste societăţi şi-au făcut nişte calcule bine întemeiate privind rata de profit pe care o pot aduce asemenea complexuri. Ceea ce se resimte, însă, stringent este lipsa de funcţiunii hoteliere", afirmă doamna Manolache.

Anul trecut, primăria a eliberat 31 de autorizaţii pentru funcţiuni comerciale, iar în prima jumătate a lui 2008 - 12. Noile investiţii sunt dezvoltate intens în zona de la ieşirea din Braşov către Cristian - Râşnov - Bran (DN 73 pe direcţia Piteşti).

Încă se simte nevoia de facilităţi hoteliere şi pentru timp liber

În privinţa funcţiunilor de cazare, atât de necesară pentru mult-dorita transformare a Braşovului în zonă preponderent turistică, deşi s-au construit numeroase hoteluri şi pensiuni, încă se simte nevoie de spaţii de cazare. Cel puţin în momentele de vârf ale anului, este greu de găsit cazare în Braşov. Statistica autorizaţiilor de construcţie indică 14 astfel de obiective noi avizate în 2007 şi şase în 2008. O necesitate rămâne, însă, apariţia unor noi hoteluri de rang superior, în momentul de faţă numai Aro Palace fiind hotel de cinci stele. Soluţionarea acestei probleme ar putea apărea odată cu deblocare definitivă a interdicţiei de construire în Poiana Braşov, odată cu realizarea canalului colector.

Oraşul de la poalele Tâmpei duce lipsă şi de zone de agrement adecvate, deşi s-au construit două aqua-land-uri în Braşov şi un parc de distracţii de mai mici dimensiuni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional