Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Braşovul pregăteşte livrarea câtorva mii de locuinţe în următorii ani

Ovidiu VRÂNCEANU Locuinţe /

Braşovul pregăteşte livrarea câtorva mii de locuinţe în următorii ani
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Braşovul este în plin avânt imobiliar, dezvoltatorii anunţând că vor livra în următoarea perioadă câteva mii de locuinţe. Totuşi, preţurile se pare că vor scădea în perioada următoare, ca rezultat al apariţiei Legii dării în plată, precum şi al epuizării sumelor alocate programului Prima Casă.

    Anul 2015 a marcat o premieră în ceea ce priveşte construcţia de locuinţe la Braşov, fiind primul an de după criză când s-au livrat peste 1.000 de locuinţe. Anul trecut, doar în municipiul Braşov, au fost livrate 1.053 de locuinţe, toate din fonduri private. De altfel, ultimul an în care s-au construit locuinţe cu fonduri publice a fost 2008, chiar anul în care România a fost lovită de criză. Dintre acestea, aproape un sfert (circa 1.800 de unităţi locative) au fost construite de omul de afaceri Simon Maurer în cadrul Avantgarden3. În 2012 au fost finalizate cele mai puţine locuinţe - 604, anii următori marcând o revenire pe această piaţă.

    Şi 2016 se anunţă un an în creştere pe această piaţă, susţine Ionuţ Angheluş, directorul dezvoltatorului imobiliar Urban Invest. "Tendinţa este de creştere pe 2016. Semne de întrebare sunt pentru 2017, deoarece se anunţă deja foarte multe proiecte rezidenţiale pe piaţa din Braşov, şi există posibilitatea ca piaţa să ajungă la saturaţie, astfel că se întrevede un recul", a precizat Angheluş.

    Coresi Avantgarden - cel mai nou proiect anunţat

    Coresi Avantgarden, cel mai nou proiect anunţat pe piaţa imobiliară din Braşov, a demarat la începutul acestui an procesul de vânzare al viitoarelor locuinţe care vor fi construite în apropierea Coresi Shopping Resort. În numai trei luni, fuseseră deja vândute 170 de unităţi locative. "Au fost scoase la vânzare primele 6 blocuri din faza I (dintr-un total de 13 blocuri)", au declarat reprezentanţii dezvoltatorului, un joint-venture între Imoochan Imobiliare România şi femeia de afaceri Daniela Kasper.

    Primele blocuri vor fi finalizate în luna aprilie 2017, acestea urmând să totalizeze 144 apartamente. Întreaga primă fază a complexului rezidenţial va fi construită în doi ani şi jumătate. Aceasta va cuprinde 13 blocuri cu regim de înălţime D+P+ 5E sau D+P+8E, însumând 575 de apartamente.

    Proiectul ar urma să fie dezvoltat în 4 faze, care vor cuprinde în total 47 de blocuri. Aproximativ 2.200 de apartamente vor fi construite în primele patru etape ale proiectului Coresi Avantgarden, iar preţul de vânzare este cuprins între 800 şi 900 de euro metrul pătrat util. Investiţia în întregul complex rezidenţial este estimată la 100 de milioane de euro.

    "Tendinţa braşovenilor este de a achiziţiona apartamente cu suprafeţe mai mari, de 3 camere, deşi apartamentele de 2 camere rămân în continuare cele mai vândute şi cu ponderea cea mai mare în proiect", spun reprezentanţii dezvoltatorului, aceştia adăugând că ponderea cea mai mare din locuinţele cumpărate aparţine celor care au făcut achiziţii prin Prima Casă.

    "De asemenea, se observă o creştere pe segmentul investiţional - cei care doresc să beneficieze de o locuinţă de vacanţă sau investitori dornici să-şi constituie un patrimoniu de calitate într-un oraş în continuă dezvoltare".

    Cele mai multe apartamente din cadrul noului proiect vor fi cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 50 mp, conform cererii din piaţă, urmate de studiouri, care vor avea două camere, dar livingul va avea acces deschis către bucătărie, acestea având 43 mp, urmate de apartamentele cu trei camere şi cele cu patru.

    Immochan a cumpărat în urmă cu patru ani 100 de hectare din fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, iar un teren de 24 de hectare a fost în prima fază alocat centrului comercial Coresi, un proiect cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi, care a implicat o investiţie de 60 de milioane de euro. Pe restul terenului de 46 de hectare compania a demarat dezvoltarea ansamblului rezidenţial.

    Simon Maurer investeşte într-un nou proiect imobiliar

    Compania Maurer Imobiliare, cel mai mare jucător de pe piaţa imobiliară din Transilvania, a obţinut anul acesta un credit de 2,7 milioane de euro de la Libra Bank pentru finanţarea investiţiilor în proiectul Maurer Residence, un proiect estimat la 25 - 28 de milioane de euro. Proiectul va cuprinde 14 blocuri care vor totaliza 750 de locuinţe de una, două şi trei camere, dar şi structuri de tip studio şi duplex, şi se va întinde pe un teren de 3,6 hectare în apropierea Coresi Shopping Center.

    Maurer Imobiliare este o societate cu capital privat german, fondată de omul de afaceri Simon Maurer, care şi-a început activitatea în domeniul imobiliar în anul 2005. După mai bine de 10 ani de prezenţă pe piaţa imobiliară din centrul ţării, compania Maurer Imobiliare are în portofoliul său aproximativ 4.000 de locuinţe deja vândute, urmând planul unei dezvoltări sustenabile.

    Maurer a investit 60 de milioane de euro în proiectele Avantgarden3 din Braşov şi Sibiu şi spune că va continua să construiască în aceste proiecte. Omul de afaceri a precizat că planurile sale investiţionale însumează încă 150 de milioane de euro. Pe lângă proiectele ridicate la Braşov şi Sibiu, compania Maurer Imobiliare doreşte dezvoltarea şi în alte oraşe-cheie ale ţării.

    Transilvania Residence, un proiect de şase milioane de euro

    Omul de afaceri braşovean Alin Grasu, acţionar în cadrul grupului de firme ce dezvoltă ansamblurile rezidenţiale Sânpetru Residence şi Mihai Viteazu Residence din Braşov, a anunţat demararea unui nou proiect rezidenţial, premium, poziţionat central, pe strada Sitei, nr. 44. Acesta se va numi Transilvania Residence şi va avea o valoare de aproximativ şase milioane de euro. Proiectul, care va fi livrat în decembrie 2017, se anunţă a fi unul dintre cele mai bine amplasate ansambluri rezidenţiale, din Braşov, în raport cu centrul oraşului.

    Transilvania Residence va fi format din 3 clădiri, prima cu regim de înălţime S+P+M, iar celelalte 2, cu dispunere pe S+P+4 etaje. Acestea vor cuprinde un număr total de 48 de apartamente, cu 1, 2, 3 şi 4 camere, ce se vor adresa atât end-userilor, cât şi persoanelor care vor să facă achiziţii în scop investiţional.

    Dezvoltatorul mizează atât pe faptul că proiectul se va bucura de privelişte către Masivul Tâmpa şi către Cetatea Braşovului, cât şi pe amplasarea strategică, pe versantul de sud al DealuluIui Morii, chiar lângă Colina Universităţii Transilvania, apartamentele putând fi, astfel, uşor de închiriat, în cazul in care vor fi achiziţionate ca şi investiţie.

    Proiectul se diferenţiază de restul ansamblurilor rezidenţiale prin faptul că majoritatea camerelor de zi ale apartamentelor, cât şi dormitoarele sau bucătăriile, sunt dotate cu suprafeţe vitrate ample, dispuse de la nivelul pardoselii, pentru a permite iluminatul natural, într-o proporţie majoră în raport cu cel artificial.

    "Acest proiect se doreşte a fi unul bine targetat, locatarii acestui proiect urmând a fi persoane cu venituri upper-middle class, care pun accent pe privelişte, poziţionare în raport cu centrul oraşului şi, mai ales, pe nivelul de confort pe care-l oferă acest gen de locuinţă", a declarat dezvoltatorul ansamblului Transilvania Residence Braşov.

    Arădenii de la Alber Holding investesc 8 milioane de euro în extinderea Alphaville

    Grupul arădean Alber Holding investeşte opt milioane de euro la Braşov în dezvoltarea proiectului imobiliar Alphaville Trei. Proiectul este dezvoltat în imediata apropiere a primului proiect dezvoltat de arădeni la Braşov - Alphaville, în cel mai căutat cartier al oraşului - Răcădău.

    Complexul Alphaville Trei va fi format din două imobile care vor fi construite în două etape. În prima etapă va fi ridicat tronsonul I, care va cuprinde 56 de apartamente, cu 56 de locuri de parcare, din care 22 vor fi subterane, iar 34 exterioare.

    Cea de-a doua etapă a proiectului va cuprinde construirea unui modul format din 116 locuinţe , termenul de predare fiind 31 octombrie 2017, "Pentru perioada care va urma ne propunem să dezvoltăm şi alte proiecte în diferite locaţii cheie din Braşov, dorind să menţinem un pas constant de 150 de apartamente pe an. Până în 2020, echipa noastră are în plan dezvoltarea a 1.250 de unităţi locative în Braşov şi Sibiu".

    Primul proiect Alphaville a fost început în 2007 şi este alcătuit din trei clădiri care cuprind 197 de apartamente şI un spaţiu comercial la parter. Divizia Alphaville este membră a grupului Alber Holding care activează de peste zece ani pe piaţa imobiliară din România, având proiecte cu peste 4.000 de locuinţe în Bucureşti, Arad, Timişoara şi Cluj-Napoca.

    Israelienii de la Prima Heights construiesc două noi blocuri în complexul Top City Braşov

    Dezvoltatorul imobiliar Prima Heights a demarat la finele anului trecut construcţia a două noi blocuri din prima fază a ansamblului rezidenţial Top City. Primele două blocuri din acest ansamblu, livrate toamna trecută, cuprind 71 de locuinţe.

    Prima fază a proiectului, care va cuprinde şase blocuri cu peste 230 de locuinţe, va fi finalizată în toamna lui 2017 şi necesită investiţii de 12 milioane de euro.

    Proiectul, evaluat la aproximativ 65 de milioane de euro, va avea, în final, 1.500 de locuinţe, pe o suprafaţă totală de 45.000 de metri pătraţi, urmând să fie construite 22 de clădiri de 8,10 şi 11 etaje.

    Apartamentele de două camere vor avea o suprafaţă de 54 - 57 de metri pătraţi, iar penthouse-urile între 87 şi 117 metri pătraţi.

    Cartierul va beneficia şi de un parc amplu, cu alei largi, statui şi fântâni arteziene. De asemenea, vor fi amenajate zone de relaxare dedicate adulţilor - spa, sală de fitness, piscină, dar şi copiilor - grădiniţe, centre de zi şi spaţii de joacă. Proiectul Top City prevede şi spaţii pentru magazine şi soluţii inteligente pentru birouri, acestea fiind amplasate pe laturile exterioare ale complexului.

    Compania Prima Heights este deţinută de firmele israeliene Solomon Holdings şi Terra Investments, dezvoltatori cu o experienţă de peste 35 de ani, cu proiecte finalizate în Statele Unite ale Americii, în Israel sau Ungaria.

    Şi ANL construieşte un bloc

    După trei ani de la anunţarea proiectului ANL de a construi un bloc în Braşov, pe Bulevardul Gării, acesta ar putea fi chiar construit.

    Dacă acum trei ani, ANL anunţa că blocul va avea 78 de locuinţe, cu preţuri între 26.500 de euro şI 52.000 de euro, între timp proiectul a mai fost puţin modificat, în sensul că două apartamente au "dispărut din peisaj", pentru că la ultimul etaj vor fi construite patru penthouse-uri cu preţuri de peste 80.000 de euro. În schimb, preţul unei garsoniere în acest bloc pleacă de la 28.009 euro.

    Locuinţele sunt decomandate, iar la parterul blocului va fi amenajată o cameră pentru depozitarea bicicletelor şi a cărucioarelor. "Blocul va avea două niveluri la subsol, boxe pentru fiecare apartament şi adăpost antiaerian la subsol, centrală de bloc proprie, ghenă şi câte două lifturi pentru fiecare scară, care coboară până la primul nivel de subsol", se explică într-un comunicat ANL.

    Creditele ipotecare necesare contractării apartamentelor pot fi acordate de către băncile cu care ANL are convenţie de colaborare - BCR, BRD, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Banca Transilvania şi Piraeus Bank. Locuinţele ar urma să fie realizate în 18 luni de la data începerii construcţiei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional