Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

BREVETAT ÎN ŢARA NOASTRĂAlternative Vector Trust va lansa panoul solar ECOSOL în acest an

Companii /

Alternative Vector Trust va lansa panoul solar ECOSOL în acest an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Compania ieşeană Alternative Vector Trust a reuşit să dezvolte, cu ajutorul fondurilor europene, nou tip de panou solar termic plan, care va intra în producţie în acest an. Daniel Maxim, directorul tehnic al companiei şi şeful de proiect al acestui produs inovativ, ne-a declarat că panoul solar ECOSOL prezintă o eficienţă termică cu 30% mai mare faţă de celelalte panouri deja existente pe piaţă. . Astfel, acesta poate fi inclus în orice tip de sistem de încălzire şi reduce cu 50% necesarul de panouri solare montate.

    Reporter: În ce a constat activitatea Alternative Vector Trust în crearea şi fabricarea unui nou tip de colector solar termic?

    Daniel Maxim: Alternative Vector Trust este o companie ce activează în domeniul energiilor regenerabile, cu accent pe latura de cercetare-dezvoltare-inovare şi doreşte să contribuie la atingerea scopurilor comune formulate şi susţinute în mod intensiv de către Comunitatea Europeană, prin introducerea pe piaţă a unui nou concept. Este vorba despre o inovaţie în domeniul energiilor regenerabile, transpusă într-un nou tip de panou solar termic plan.

    Compania noastră a demarat un intens şi susţinut proces de cercetare, care are la bază o serie de brevete de invenţie. Acest proces are ca punct central utilizarea energiei solare ca resursă alternativă la consumul de resurse epuizabile.

    În acest sens, a apărut conceptul de ECOSOL - primul panou solar termic plan cu dublă serpentină produs în ţara noastră, care este 100% prietenos cu mediul şi 100% fabricat în România.

    Reporter: Ce progrese aţi făcut şi în ce constă această inovaţie?

    Daniel Maxim: Ca urmare a procesului de cercetare, realizat prin colaborări cu centre universitare, cu baze de date internaţionale, s-a conturat prototipul teoretic al acestui tip de captator termic solar, căruia i s-au trasat caracteristicile tehnice cele mai eficiente reieşite din simulări prin programe de cercetare. Acest prototip teoretic a fost urmat de o serie de prototipuri - model fizic - construite în cadrul laboratorului de cercetare propriu. Acestea din urmă au fost supuse unor teste specifice de rezistenţă şi performanţă, finalitatea fiind prototipul optim de captator solar, produs în acest moment în serie în cadrul liniei de producţie proprie.

    Inovaţia acestui captator termic constă în dublarea suprafeţei de captare a energiei solare prin dublă sepentină de cupru, care este montată în interiorul panoului şi prin materialele folosite în construirea acestuia.

    Reporter: Ce avantaje aduce beneficiarilor şi cum poate fi utilizat acest colector?

    Daniel Maxim: Elementul de noutate adus de ECOSOL este reprezentat de dubla serpentină de captare a radiaţiei solare. În acest caz, schimbul de căldură este dublat, sporind eficienţa termică a panoului solar. Având un captator cu o putere termică mărită, se micşorează implicit numărul de panouri necesare într-o instalaţie, reducându-se astfel spaţiul de montaj şi costul investiţiei.

    Panoul ECOSOL are o utilizare extinsă, putând fi folosit atât pentru prepararea apei calde menajere, cât şi pentru aport la încălzire. În urma simulărilor efectuate în laboratoare de specialitate, cât şi prin testări în condiţii naturale, s-a constatat că panoul solar ECOSOL prezintă o eficienţă termică cu 30% mai mare faţă de celelalte panouri deja existente pe piaţă.

    ECOSOL este un produs 100% ecologic, cu zero emisii poluante, are zero costuri de întreţinere, prezintă o rezistenţă sporită la factori fizici exteriori (grindină, îngheţ, vânt), durata de viaţă de până la 15 ani şi poate fi inclus în orice tip de sistem de încălzire. ECOSOL reduce cu 50% necesarul de panouri solare montate.

    Reporter: Există sau nu un apetit mai mare pentru contractarea de servicii energetice şi reducerea costurilor cu electricitatea şi gazele?

    Daniel Maxim: Piaţa din ţara noastră încă este în curs de dezvoltare, chiar incipientă putem spune în acest domeniu. Dacă vorbim de consumatorii casnici, aceştia au început să caute astfel de alternative la consumul de energie deoarece există exemple de locuinţe individuale care au accesat anumite granturi de stat pentru achiziţionarea unor astfel de sisteme - programul Casa Verde - şi care şi-au redus considerabil facturile cu utilităţile în sezonul cald. Însă, cererea pe piaţă este la un nivel minim şi în general este acoperită de oferte cu un preţ mic, care sunt, de fapt, de o calitate îndoielnică.

    Reporter: Aţi atras fonduri europene pentru cercetare şi dezvoltarea acestui nou produs. Ce ne puteţi spune despre lansarea lui pe piaţă?

    Daniel Maxim: Lansarea pe piaţă a ECOSOL se va face oficial în ţara noastră în cadrul Târgului RoEnergy de la Bucureşti, unde vom fi prezenţi ca expozanţi, urmând să extindem piaţa de desfacere şi la nivel european începând cu anul următor. Până în acest moment, am montat un sistem de 50 de panouri solare ECOSOL pe hala proprie de producţie tocmai pentru a continua şi individual testările acestuia în diferite cazuri, concomintent cu testarea efectuată de către o instituţie abilitată.

    Reporter: Mai doriţi să obţineţi brevete şi pentru alte produse?

    Daniel Maxim: Ca obiectiv asumat al companiei noastre, cercetarea este o constanţă în activitatea noastră. De aceea avem în vedere şi dezvoltarea de noi produse şi linii de produse la nivel naţional care să fie brevetate şi patentate.

    Reporter: UE doreşte ca, pe termen lung, locuinţele să ajungă la un consum foarte mic de energie. Dumneavoastră cum vedeţi această casă verde a viitorului? Este utopie sau vis realizabil?

    Daniel Maxim: În mod sigur acesta este trendul impus de evoluţie, ca urmare a faptului concret că beneficiem în acest moment de energie produsă din surse epuizabile. Astfel, se impune o înlocuire a acestora cu resurse regenerabile pentru a dezvolta activităţi sustenabile pentru viitor. Casa verde a viitorului este, în acest moment, într-adevăr, la nivel de concept. Dar, date fiind condiţiile de mediu şi de dezvoltare durabilă, acest concept îşi găseşte din ce în ce mai mult loc în activităţile întreprinse de noi toţi. Poate deveni o realitate această casă verde tocmai datorită constrângerilor de mediu, însă pe de altă parte, pentru moment, costul unei astfel de construcţii este mult prea mare pentru a fi suportat de către consumatorii casnici fără un sprijin financiar extern precum implementarea de proiecte guvernamentale şi europene de achiziţie a echipamentelor necesare pentru reducerea consumului de energie şi realizarea de construcţii prietenoase cu mediul.

    Reporter: Cu ajutorul căror instalaţii putem avea acum o casă cu consum redus de energie?

    Daniel Maxim: În general, se optează pentru instalaţii cu ajutorul cărora putem produce energia electrică şi energia termică. Gama de instalaţii prezintă o varietate mare de produse, însă în alegerea soluţiei optime pentru o locuinţă trebuie avut în vedere amortizarea investiţiei într-un timp relativ scurt. Putem opta către panouri solare fotovoltaice şi microturbine eoliene pentru producerea energiei electrice şi panouri solare termice împreună cu pompe de căldură pentru asigurarea confortului termic.

    Reporter: Care sunt cele mai solicitate produse şi servicii ale companiei şi cum estimaţi că vor evolua afacerile în acest an?

    Daniel Maxim: Concentrarea activităţii companiei noastre este în găsirea de alternative la produsele existente pe piaţă prin brevetarea de produse îmbunătăţite şi care să ofere avantaje superioare ofertei deja existente. Astfel, această nişă de consultanţă în cercetare-inovare şi în managementul unor astfel de produse inovative este prioritară şi clienţii solicită astfel de servicii pentru că pe piaţă există relativ puţine IMM-uri implicate în astfel de activităţi.

    Dispunem de experienţa şi de resursele logistice şi umane necesare la nivel de IMM ca să oferim clienţilor noştri tot sprijinul pentru întreprinderi inovatoare şi să le arătăm cum să facă diferenţa pe o piaţă saturată de produse şi servicii clasice, standard. Inovarea o considerăm ca fiind o gură de oxigen pentru piaţa din ţara noastră, care îşi revine cu greu după criza financiară. Promovăm intens ideea de a îmbunătăţi produsele deja existente şi de a face acest lucru la nivel local, naţional, fără a apela de fiecare dată la importuri care ne privează pe noi românii de oportunităţi de a folosi forţa de muncă internă şi resursele interne de producţie şi servicii.

    Ne asumăm responsabilitatea şi, în acelaşi timp, riscul că suntem printre pionerii acestui domeniu şi avem convingerea că valorile umane care ne ghidează şi orientarea către client vor converge într-o activitate sustenabilă pe termen lung.

    Reporter: Mai aplicaţi şi pentru alte fonduri europene alocate ţării noastre în perioada 2014-2020?

    Daniel Maxim: Desigur, analizăm posibilitatea aplicării unor proiecte de cercetare în cadrul Programului Operaţional Competivitate derulat în perioada 2014-2020, dar şi în diverse proiecte de cercetare şi dezvoltare ce vor fi derulate în această perioadă.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional