Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Bugetul Metrorex estimat pentru investiţiile din 2020 - 822,57 milioane lei

Companii /

Bugetul Metrorex estimat pentru investiţiile din 2020 - 822,57 milioane lei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bugetul Metrorex estimat pentru anul în curs, aferent programului de investiţii, este în valoare de 822,57 milioane lei, după cum ne-a spus Mariana Miclăuş, directorul general al companiei.

    Potrivit domniei sale, bugetul companiei de Metrou din acest an are următoarea componenţă: investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat în valoare de 10,49 milioane lei, cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă în valoare de 137,48 milioane lei (credit extern), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare POIM 58 - finanţare externă nerambursabilă 85% şi finanţare naţională 15% din valoarea de 674,58 milioane lei, fără TVA.

    Doamna Miclăuş ne-a precizat că finalizarea lucrărilor necesare punerii în funcţiune a Magistralei 5 de metrou, Tronsonul Drumul Taberei - Eroilor, este preconizată pentru luna iunie 2020. "În acest moment, nu se poate anunţa o dată pentru începerea lucrărilor pe tronsonul Eroilor - Iancului (inclusiv Universitate), deoarece este în desfăşurare procedura de achiziţie pentru servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru această secţiune, ulterior finalizării acesteia urmând să fie demarată procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie", a completat domnia sa.

    Valoarea totală a obiectivului de investiţii Magistrala 5, Drumul Taberei - Pantelimon, este de 9,16 miliarde lei (inclusiv TVA). Valoarea pentru Secţiunea 1 (Râul Doamnei - Eroilor), reactualizată conform devizului general, este de 3,22 miliarde lei.

    În prezent, Metrorex are în derulare următoarele proiecte de inves­tiţii:

    - Magistrala 4, Racord 2, Secţiunea Parc Bazilescu-Străuleşti;

    - Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni (Magistrala 6, 1 Mai - Otopeni);

    - Magistrala 5, Drumul Taberei - Pantelimon, cu secţiunile 1 - Râul Doamnei-Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei (execuţie lucrări) şi 2 - Eroilor (PS Opera)-Iancului (proiectare);

    - Modernizarea instalaţiilor pe Magistralele I, II, III şi Tronsonul de legătură cu componenta Cale de rulare pe Magistrala 2;

    - Achiziţia a 13 trenuri pentru punerea în funcţiune a Magistralei 5 - Secţiunea Râul Doamnei-Eroilor inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei;

    - Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

    Proiectul Magistrala 5, Secţiunea 1 Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei este fazat şi valorează 414,35 milioane euro. În prezent, se află în faza de execuţie lucrări, fiind finanţat din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat.

    Secţiunea Drumul Taberei - Pantelimon a aceleiaşi magistrale (Eroilor, PS Opera - Iancului) se află în stadiul de derulare a procedurii pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică (5,4 km; 6 staţii), valoarea acesteia fiind de 649,74 milioane euro, din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat.

    Magistrala 6, 1 Mai - Otopeni are 14,2 km, 12 staţii şi va beneficia de 12 trenuri, bugetul de investiţii fiind de 1,3 miliarde euro, bani care sunt prevăzuţi să provină din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, este în derulare procedura pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări de structură.

    Proiectul care vizează îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni - Pipera este unul fazat, de 133,5 milioane de euro - fonduri externe nerambursabile şi buget de stat. Pentru modernizarea căii de rulare este în derulare procedura pentru achiziţia execuţiei lucrărilor de structură.

    Metrorex mai derulează şi un proiect de înnoire a parcului de material rulant, prin achiziţia a 13 trenuri pentru punerea în func­ţiune a Magistralei 5, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, proiect care se află în procedura de achiziţie. Valoare estimată pentru acesta este de 110,6 milioane de euro, de la stat.

    În ceea ce priveşte proiectul de investiţii Magistrala 7, Bragadiru -Voluntari, acesta este prevăzut în Strategia de dezvoltare a metroului din Bucureşti pentru perioada 2016-2030. Realizarea Magistralei 7 de metrou Bragadiru - Alexandriei - Colentina - Voluntari reprezintă un proiect de investiţii pe termen lung, cu următorul traseu: Bragadiru, Şos. Alexandriei, Calea Rahovei, Bd. Regina Maria, Piaţa Unirii, Bd. C. Coposu, Str. Mântuleasa, Calea Moşilor, Piaţa Obor, Şos. Colentina, Str. Afumaţi, Voluntari Centru, Şoseaua de Centură Nord Est.

    Implementarea Magistralei 7 implică realizarea unui traseu de metrou cu o lungime totală de aproximativ 26 km cale dublă, a 27 de staţii de metrou şi a două depouri, ne-a mai spus sursa citată. Acest proiect de investiţii este inclus pe lista proiectelor strategice de investiţii ce urmează să fie pregătite şi atribuite în Parteneriat Public Privat (PPP). "Realizarea acestui viitor proiect de inves­tiţii este în strânsă corelare cu condiţiile macroeconomice, cu sursele de finanţare, prioritare fiind obiectivele de investiţii aflate în execuţie şi care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern", a completat directorul general al Metrorex.

    Domnia sa ne-a mai spus că valoarea titlurilor de transport comercializate anul trecut a fost de 305,23 milioane lei.

    În cursul anului 2019, a fost înregistrat un număr de 178.906.587 de validări în reţeaua de transport cu metroul.

    Cifra de afaceri înregistrată de compania de Metrou, în 2019, a fost de 756,15 milioane lei, conform datelor preliminare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional