Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

CARPATCEMENT Proiectarea durabilităţii betonului

F.A. Materiale /

Proiectarea durabilităţii betonului
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    ADVERTORIAL

    HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari investitori germani din România. Grupul are activităţi în domeniul producţiei de ciment, betoane şi agregate, prin companiile CARPATCEMENT Holding, CARPAT BETON, respectiv CARPAT AGREGATE.

    Asigurarea durabilităţii construcţiilor din beton reprezintă o problemă vitală pentru economia naţională. Începând cu anul 2007 putem produce şi pune în operă, şi în România, betoane mai rezistente, mai durabile şi în acelaşi timp mai eficiente din punctul de vedere al energiei înglobate, în conformitate cu noile reglementări naţionale cu caracter obligatoriu (NE 012/1:2007 şi NE 012/2:2010), armonizate cu cele europene.

    Parametrii esenţiali ai oricărui element sau structură de beton (clasa minimă a betonului, raportul maxim A/C etc.) sunt stabiliţi în urma a două procese de evaluare independente, pe considerente structurale (din calcule de rezistenţă) şi de durabilitate (în vederea asigurării unei anumite durate de serviciu).

    Evaluarea parametrilor betonului pentru asigurarea durabilităţii ("proiectarea durabilităţii") se face plecând de la condiţiile de mediu înconjurător (încadrabile în clase de expunere "X") în care acesta este exploatat pe durata de serviciu, în conformitate cu NE 012/1:2007 (CP 012/1:2007) - Anexa F. Această evaluare trebuie facută în mod obligatoriu pentru că, deseori, impune betonului valori limită compoziţionale (clasa betonului) mai exigente decât cele rezultate din calculul structural.

    În domeniul proiectării durabilităţii betonului, în anul 2002 a intrat în vigoare standardul European EN 206-1 (Beton. Partea 1: Specificaţie, performanţă, producţie şi conformitate) care, pentru a putea fi aplicat, trebuia să fie însoţit de o anexă naţională, precum şi de o suită de standarde referitoare la metode de încercare a betoanelor precum şi conexe, de sprijin.

    Anul 2006 a adus în sistemul naţional de reglementări anexa naţională de aplicare a SR EN 206-1 (SR 13510) elaborată în concordanţă cu reglementări similare europene şi având la bază ample cercetări experimentale naţionale, în laborator şi "in situ", desfăşurate pe o durată mai mare de patru ani. SR 13510 se prezintă a fi un document modern, explicit, aliniat la practica europeană şi perfect adaptat cerinţelor pieţei naţionale.

    Simţindu-se necesitatea practică a elaborării unui singur document, consolidat, care să concentreze, alături de prevederile europene şi contribuţia naţională în domeniul producerii betonului, în 2007 s-a elaborat NE 012/1:2007 (CP 012/1:20071). Această reglementare tehnică obligatorie concentrează toate informaţiile necesare proiectării betonului sub aspectul durabilităţii pentru o durata de serviciu de 50 de ani. Pentru o durată de serviciu mai mare, de 100 de ani aşa cum este cazul podurilor şi altor construcţii inginereşti importante, stabilirea parametrilor betonului se face în conformitate cu Eurocod-ul specific.

    Suntem acum în faţa primei revizii pe plan european a standardului EN 206-1 care este de aşteptat să intre în vigoare în prima jumătate a anului 2014. Revizia acestui standard, deosebit de importantă, va aduce după sine o serie de elemente de noutate foarte interesante, necesitând amendarea anexei sale de aplicare (SR 13510:2006). În consecinţă, este de aşteptat ca această revizie din 2014 a standardului european EN 206-1 să influenţeze şi NE 012/1:2007 (CP 012/1:2007).

    Proiectarea durabilităţii betonului înseamnă încadrarea elementelor - structurilor din beton în clase de expunere "X" la acţiunea mediului înconjurător şi identificarea tipurilor de ciment posibil a fi utilizate plecând de la prevederile Anexei F (obligatorii) din NE 012/1:2007 (CP 012/1:2007). Vă rugăm să ne contactaţi direct (tehnic@ carpatcement.ro) pentru orice detalii legate de modul de proiectare al durabilităţii betonului în care ne dorim să fim partenerii dumneavoastră din punct de vedere tehnic!

    HeidelbergCement este lider mondial pe piaţa de agregate şi un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi altor activităţi conexe, ceea ce îl poziţionează printre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume.

    Compania are 52.000 de angajaţi în 2.500 de locaţii în peste 40 de ţări.

    Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, este unul dintre liderii pieţei de ciment din România. Din 1998 până în prezent, Grupul a investit peste 450 milioane Euro pe piaţa românească, inclusiv costurile de achiziţie. Alături de Carpatcement Holding, din grupul german mai fac parte Carpat Beton (divizia de betoane) şi Carpat Agregate (divizia de agregate).

    Prin diviziile sale, Grupul pune la dispoziţia clienţilor săi materiale de construcţie la un standard de calitate recunoscut la nivel internaţional. Grupul acoperă întreaga gamă de cerinţe ale clienţilor, de la consultanţă în domeniul de aplicare până la oferirea de soluţii eficiente de finalizare a proiectelor.

    1 Cod de practică pentru executarea lucrărilor din beton, beton armat şi beton precomprimat

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional