Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Cartiere de caseSe caută case mici şi ieftine, cu utilităţi, foarte aproape de Bucureşti

F.A. Locuinţe /

Ideal Residence Domneşti

Ideal Residence Domneşti

Criza a afectat toate palierele de construcţii noi, inclusiv construcţia de case noi în ansambluri rezidenţiale din localităţile limitrofe Bucureştiului. Vânzările de case noi "la roşu" sau "la cheie" merg greu, potrivit investitorilor intervievaţi de reporterii "Bursa Construcţiilor".

Cei care au mai avut tranzacţii în acest an susţin că oamenii preferă locuinţele mici din imediata apropiere a Capitalei, cu utilităţi şi materiale de calitate. Preţul de vânzare este decisiv în alegerea casei, chiar dacă se face un compromis prin cumpărarea ei în stadiul "la roşu" (n.r. preţul permite înscrierea în programul Prima Casă).

Vânzări mai mari au înregistrat dezvoltatorii care au fost mai flexibili în negocierile cu cumpărătorii. Flavius Augustin dezvoltă, în regie proprie, ansamblul Olteni din Domneşti. Domnia sa ne-a declarat: "Din punct de vedere al vânzărilor, sunt mulţumit pentru că 40% din complex a fost deja vândut în acest an, în contextul în care semnele unei revigorări a pieţei imobiliare au început să apară abia la începutul lunii august. Strategia noastră principală a fost practicarea unui preţ real şi accesibil tuturor celor care vor să schimbe problemele locuitului la bloc pe liniştea oferită de o vilă individuală la 10 minute de Bucureşti, totul fără a diminua calitatea materialelor şi a execuţiei locuinţelor".

Flavius Augustin susţine că un alt factor important care a sporit vânzările este flexibilitatea în relaţiile cu clienţii şi introducerea sistemului de rate plătite direct la dezvoltator: "30% dintre clienţi au ales această variantă, cu avans 45% şi restul sumei platită în rate fără dobândă pe o durată cuprinsă între 20 şi 36 de luni".

Domnia sa crede că, în ciuda faptului că piaţa imobiliară nu mai funcţionează la fel de fluent ca în anii trecuţi, cererea de spaţii locative încă există şi majoritatea oamenilor îşi doresc să aibă o casă într-un mediu liniştit, dar în acelaşi timp aproape de Bucureşti. Planurile de viitor ale domnului Flavius Augustin sunt finalizarea ansamblului Olteni 1, concomitent cu construcţia a 60% din Ansamblul Olteni 2 şi menţinerea unui standard ridicat din punct de vedere al calităţii construcţiilor.

Dragoş Cojocaru, reprezentantul dezvoltatorului ansamblului "Allegria", susţine că a mai încheiat tranzacţii şi în acest an: "Proiectul duplexurilor este nou şi am dorit să îl adaptăm şi programului Prima Casă, preţul la roşu fiind de 60.000 de euro. Avem mari aşteptări de la Prima Casă, mai ales că cererile pe care le avem sunt numeroase. Strategia noastră de vânzare este bazată pe calitatea lucrărilor, garanţia de zece ani pe care o oferim clienţilor noştri, precum şi preţurile competitive".

Simona Constantinescu, dezvoltatorul "Ideal Residence", ne-a spus că vânzările în acest an au mers neaşteptat de bine. Domnia sa ne-a precizat: "Am ţinut cont foarte mult de rezultatele cercetărilor de piaţă pe care le-am comandat. Oamenii vor, în primul rând, o casă ieftină, rezistentă şi sigură. Aşa că ne-am pliat pe cererea lor concretă. Am avut şi inspiraţia să ne facem un site de prezentare al cărui nume este uşor de reţinut şi conţine două cuvinte cheie, accesate des pe motoarele de căutare şi . Am recurs, evident, şi la câteva dintre mijloacele clasice - site-uri de anunţuri, de oferte imobiliare, afişaj, prezenţa la târguri etc. Astfel, cu eforturi rezonabile şi de calitate bună am reuşit să vindem mai mult decât ne-am propus".

Compania are deja cereri pentru un alt tip de casă, mai ieftină decât modelul promovat în acest an, aşa că îşi continuă investiţiile în această direcţie.

Dar nu toţi dezvoltatorii de cartiere de case şi vile sunt la fel de mulţumiţi de vânzările din acest an. Dar, fac eforturi în a căuta soluţii de marketing potrivit pentru vânzarea vilelor în această perioadă.

Elena Meissner, administratorul "Austrian Village", ne-a spus că vânzările au scăzut considerabil faţă de anul precedent. Elementul nou pe care l-a introdus în politica de marketing a fost vânzarea în rate a imobilelor din cartier. Astfel, compania a mai reuşit să încheie contracte.

Doamna Meissner apreciază: "Este evident că cererea pentru case a scăzut pe toate palierele ca urmare a reducerii accesului la finanţare, coroborat cu scăderea optimismului populaţiei în ceea ce priveşte planurile pe termen lung. Se păstrează, însă, nevoia de case, care a suferit modificări în ultima vreme. Potenţialii clienţi se uită ceva mai atent la costurile conexe pe care le generează o proprietate imobiliară şi s-au reorientat către locuinţe ceva mai mici".

Administratorul "Austrian Village" crede că dezvoltatorii au nevoie, pentru ieşirea din această perioadă dificilă, de puţin optimism din partea cumpărătorilor şi, evident, soluţii de finanţare sustenabilă care să permită transformarea nevoilor în cerere efectivă.

Georgiana Niculescu, dezvoltatorul cartierului "San Remo Complex Vile Snagov", ne-a declarat că nu a reuşit să mai vândă vreo casă în acest an: "Vânzările au mers în următorul ritm: în anul 2007 am vândut două case, în 2008 două, iar în 2009 nu am vândut niciuna. Ca strategie principală de marketing am ales publicarea anunţului nostru referitor la vânzarea caselor pe portalulurile de profil imobiliar şi relansare paginii noastre de web. În perioada iunie - august 2009, am avut o scădere de preţ de la 285.000 euro la 270.000 euro. Menţionăm că în 2008 am avut două vânzări de case la preţul de 310.000 euro".

Domnia sa apreciază că există cerere prea mică faţă de câte case sunt disponibile spre vânzare, cel puţin pentru zona Snagovului. Există cerere pentru case mai ieftine în zonă, dar nu toţi potenţialii cumpărători consideră Snagovul locaţia potrivită pentru rezidenţă, ne-a mai declarat Georgiana Niculescu. Întrebată dacă îşi continuă activitatea în domeniul construcţiei de case şi vile, doamna Niculescu ne-a răspuns: "Aveam pregătit şi terenul şi proiectul pentru un cartier de 20 de vile la Snagov. Dar după cât de greu au mers vânzările, având în vedere şi criza, momentan nu vom demara nimic şi este greu de spus când sau dacă vom mai face ceva".

Am întâlnit şi dezvoltatori care nu vor să mai continue acest tip de afacere după finalizarea locuinţelor pe care nu reuşesc să le vândă. Valentin Andrei, directorul general al "Hintus", dezvoltatorul cartierului "Săftica Residential Park", susţine că atât timp cât nu există credite bancare accesibile, nu va mai exista cerere curentă. Domnia sa nu mai doreşte să continue afacerea cu construcţia de locuinţe individuale.

Şi Andrei Trică, administratorul şi proprietarul ansamblului "Light District" din Măgurele - Ilfov nu doreşte decât să termine de construit ansamblul şi apoi să renunţe la acest domeniu de activitate. Domnia sa susţine că vânzările merg prost, că sunt cumpărători, dar care nu au reuşit să găsească finanţare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional