Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cartierul Solar - primul ansamblu cu energie "verde" din ţară

Locuinţe /

Cartierul Solar - primul ansamblu cu energie "verde" din ţară
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Lucrările de construcţie a primelor patru blocuri din Cartierul Solar, amplasat în imediata vecinătate a Pieţei de Gros din Capitală şi dezvoltat de AD Astra Partners, se desfăşoară conform graficului, iar un număr total de 264 de apartamente au ca termen de finalizare sfârşitul acestui an, după cum ne-a declarat Andreea Comşa, managing director al Premier Estate, agentul exclusiv de vânzări al proiectului.

    Andreea Comşa, Premier Estate: "Estimăm vânzarea a peste 100 de apartamente din Cartierul Solar, până la sfârşitul anului"

    Reporter: Când vor fi finalizate primele apartamente din "Cartierul Solar"? Aveţi, până acum, rezervări pentru aceste locuinţe?

    Andreea Comşa : Lucrările de construcţie decurg conform programului. Nu am întâmpinat probleme la obţinerea autorizaţiilor. Construcţia primelor patru blocuri se realizează în paralel, acestea însumând un număr total de 264 de apartamente şi au ca termen de finalizare sfârşitul acestui an.

    Până în acest moment, avem 20 de locuinţe rezervate şi suntem în discuţii avansate pentru mai multe apartamente. În general, clienţii au fost interesaţi de locuinţele de două camere, urmate de studiouri şi unităţile locative cu trei camere. În acest moment, mai avem la vânzare 30 de apartamente la preţ promoţional, din stocul iniţial de 50 de unităţi de după lansarea proiectului.

    Reporter: Care sunt suprafeţele construite şi preţurile de vânzare ale apartamentelor din acest ansamblu?

    Andreea Comşa : Pentru studiourile din "Cartierul Solar", cu o suprafaţă construită de 28,91 metri pătraţi, preţurile pornesc de la 24.000 de euro, cu TVA de 5% inclus. Apartamentele de două camere au preţuri de la 39.000 de euro, la o suprafaţă construită de 50,87 mp, în timp ce costurile achiziţiei unei locuinţe cu trei camere pornesc de la 70.900 de euro.

    Reporter: Ce facilităţi sunt incluse în preţul unui apartament?

    Andreea Comşa: Facilitatea oferită de Cartierul Solar locuitorilor săi constă în instalarea şi utilizarea panourilor fotovoltaice pe fiecare bloc, panouri care vor reduce factura cheltuielilor comune de mentenanţă cu până la 50%. În plus, locuitorii din Cartierul Solar vor putea beneficia, printre altele, de sală de fitness, piscină, parc, spaţii de joacă special amenajate pentru copii, supermarket, 14.000 mp de spaţiu verde şi pază non-stop.

    Reporter: Credeţi că proiectul "Cartierul Solar" poate să dea startul unui trend privind dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale care să fie dotate cu panouri fotovoltaice?

    Andreea Comşa : Putem afirma deja că s-a dat tonul în acest sens, ţinând cont că este primul ansamblu cu energie "verde" din ţară şi cel mai mare proiect rezidenţial cu panouri fotovoltaice din sud-estul Europei. În plus, având în vedere că folosirea acestor panouri poate duce la reducerea cu până la 50% a facturii de cheltuieli comune, acest lucru indică un avantaj major pentru locuitorii dintr-un asemenea ansamblu. Cu toate acestea, investiţia în panouri fotovoltaice, implementarea sistemului şi operarea lui la un nivel optim implică investiţii importante şi specialişti din domeniu, fapt care poate să nu fie foarte tentant pentru majoritatea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale. Prin urmare, aşteptările referitoare la un val de ansambluri cu panouri fotovoltaice sunt rezervate, dar cu siguranţă succesul "Cartierului Solar" îi va inspira şi pe alţii să analizeze acest model de proiect.

    Reporter: Ce estimări aveţi privind ritmul de contractare a locuinţelor din ansamblu, până la sfârşitul anului?

    Andreea Comşa : Ne aşteptăm ca ritmul de contractare să crească proporţional cu avansarea lucrărilor şi cu apropierea de finalizare a primelor blocuri. Având în vedere facilitatea pusă la dispoziţia clienţilor de a achita locuinţa în termen de 12 luni de la plata avansului, am observat o creştere a ritmului de contractare a unităţilor şi estimăm ca, până la sfârşitul anului, să vindem mai mult de jumătate dintre locuinţele aferente primei faze de construcţie.

    Reporter: Care sunt celelalte ansambluri rezidenţiale unde Premier Estate mai are locuinţe la vânzare?

    Andreea Comşa: Avem apartamente disponibile în Citadella Titan, pe care estimăm că le vom epuiza până la finalul acestui an. Sunt în continuare apartamente disponibile în Asmita Gardens, Ibiza Sol şi Pallady Towers, însă avem la vânzare şi apartamente de lux în zona Herăstrău, în proiectul 49 Gafencu.

    Reporter: Ne-aţi spus recent că tranzacţiile rezidenţiale încheiate de Premier Estate vor înregistra o creştere mai mare în 2015. Cum au evoluat vânzările faţă de anul trecut?

    Andreea Comşa : Vânzările s-au accelerat în proiectele cu Prima Casă şi cu TVA de 5%, dar am simţit un avans de aproximativ 15% faţă de anul trecut şi în celelalte ansambluri rezidenţiale din portofoliul Premier Estate. Ritmul vânzărilor în proiectele din portofoliul nostru, precum Asmita Gardens sau Ibiza Sol, este destul de constant ţinând cont că sunt apartamente care nu se încadrează nici în programul Prima Casă şi nici nu beneficiază de facilitatea de TVA redus la 5% şi, prin urmare, acestea se adresează unei nişe de clienţi care apreciază şi îşi permit să achiziţioneze suprafeţe generoase în ansambluri care oferă multiple facilităţi.

    Reporter: Cum consideraţi că vor evolua preţurile locuinţelor în perioada următoare?

    Andreea Comşa : Având în vedere faptul că se anunţă foarte multe dezvoltări noi în piaţă, nu mă aştept la o creştere notabilă a preţurilor locuinţelor noi. Mai mult decât atât, estimez că preţurile locuinţelor considerate noi, dar de o calitate foarte slabă, vor mai scădea, deoarece se dezvoltă proiecte de o calitate superioară în zone similare şi la preţuri foarte competitive, iar clienţii vor aprecia diferenţa.

    Reporter: Ce perspective are piaţa rezidenţială pentru următoarele şase luni, ţinând cont de trendul înregistrat în acest an?

    Andreea Comşa: Estimările sunt foarte optimiste, întrucât se anunţă tot mai multe proiecte rezidenţiale noi, dar cu o abordare destul de prudentă, majoritatea bazându-se în continuare pe existenţa programului Prima Casă şi a facilităţii de 5% TVA. Nu doar următoarele şase luni vor înregistra un trend pozitiv, ci acesta se va menţine şi în următorul an. Dacă vor creşte investiţiile şi, în consecinţă, locuitorii vor avea salarii şi slujbe stabile, acest trend rezidenţial pozitiv se poate extinde o perioadă mai îndelungată, probabil nu la fel de efervescent, dar constant şi fără oscilaţii majore.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Lucrările de construcţie a Cartierului Solar au început în luna august, fiind primul ansamblu rezidenţial din ţară dotat cu panouri solare fotovoltaice pentru generarea de energie regenerabilă şi nepoluantă. Cu o investiţie totală de 45 de milioane de euro, proiectul are ca termen de finalizare luna septembrie 2017 şi va include peste 1.000 de apartamente şi 1.800 de panouri amplasate pe terasele blocurilor.

    Cartierul Solar este situat în zona de sud a Capitalei, în vecinătatea Pieţei de Gros, iar ansamblul va avea o suprafaţă totală de peste 61.000 de metri pătraţi, pe care vor fi ridicate 15 clădiri de locuinţe cu un regim de înălţime D+P+5E. Proiectul rezidenţial este dezvoltat de către AD Astra Partners.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional