Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Casa inteligentă - o soluţie de creştere a confortului pentru omul modern

Locuinţe /

Casa inteligentă - o soluţie de creştere a confortului pentru omul modern
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Casa inteligentă a devenit, în ultima perioadă, o soluţie adoptată de mii de oameni din întreaga lume, după cum ne-a spus arhitectul Sorin Dragu, de la compania Autograph. Atât europenii, cât şi americanii, se arată tot mai interesaţi de acest concept şi apelează la dotările care transformă locuinţa personală într-o casă inteligentă.

    Ţara noastră este una în care inovaţiile prind foarte repede, iar tehnologia din exterior este împrumutată fără întârziere. Potrivit informaţiilor existente, acest sistem de casă inteligentă a apărut şi în România, existând câteva companii de profil pregătite să personalizeze funcţiile ce permit controlul asupra unei locuinţe, în funcţie de dorinţele consumatorului.

    Sorin Dragu, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, ne-a precizat că, deşi ne aliniem la inovaţiile occidentale din domeniu, dedicăm mai puţine resurse materiale pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte.

    Specialiştii din cadrul Aviseco Systems subliniază, pe propriul site, că locuinţele inteligente sau automatizate "reprezintă un stil de viaţă îmbunătăţit, deservind nevoile fundamentale ale omului de confort, funcţionalitate şi siguranţă". Prin sistemul de casă inteligentă, se simplifică si se imbunatăţeşte confortul omului modern, o simplă apăsare a unui buton fiind de ajuns ca să pornim sau să coborâm storurile, să închidem luminile din toată casa, să reglăm temperatura pentru o noapte friguroasă, să armăm sistemul antiefracţie etc. Aceste lucruri ne scutesc de câteva drumuri, economisind timp şi crescând gradul de confort.

    Arhitectul Sorin Dragu ne-a amintit despre controlul sistemului de iluminat, în contextul în care lumina influenţează foarte mult arhitectura şi design-ul unei case.

    Conform specialiştilor citaţi, cu o tastatură de control a iluminatului, pozitionată pe un perete, putem să aprindem sau să stingem toate luminile camerei de la un buton. Cu un alt buton putem să modificăm intensitatea luminii, cu al treilea buton - drumul spre bucătărie sau baie, iar cu al patrulea - să stingem toate luminile din casa inteligentă. "Un sistem de control iluminat, corect proiectat, economiseşte energia, simplifică viaţa şi oferă securitate", mai spun sursele noastre, precizând: "Controlul temperaturii permite să fie gestionat sistemul de încălzire şi cel de răcire, cu un confort crescut si eficienţă în consum. Sistemul de control permite programarea termostatelor pentru a regla automat temperatura în casă sau în fiecare cameră individual, pentru confortul dimineţii, pe parcursul zilei sau în timpul nopţii".

    Avantajul controlului încălzirii sau răcirii într-o casă inteligentă constă în faptul că oferă posibilitatea de setare a menţinerii temperaturii la un nivel eficient de consum şi programează ajustarea temperaturii la un nivel confortabil înainte ca cineva să ajungă acasă. De asemenea, se poate monitoriza temperatura în anumite camere, cu ajutorul dispozitivelor instalate sau prin intermediul telefonului ori laptopului, când persoana este plecată. Controlul şi automatizarea temperaturii oferă confort si economiseşte banii la factura de utilităţi, mai scriu specialiştii de la Aviseco.

    Aceştia apreciază: "Folosind avantajele unui sistem de casă inteligentă, storurile sau draperiile pot fi deschise şi închise automat, pe baza unui eveniment cum ar fi momentul în care casa ta ajunge la temperatura dorită".

    Sistemul automatizat de casă inteligentă a realizat progrese semnificative în domeniul sistemelor de securitate. Integrarea sistemului de securitate cu alte sisteme de control are ca rezultat creşterea funcţionalităţii. Specialiştii citaţi explică: "Se foloseşte un panou TouchScreen cu care este controlată casa inteligentă, pentru a putea vizualiza imaginile pe care camerele de supraveghere instalate le transmit. Acelaşi lucru se poate face prin intermediul internet-ului sau al telefonului mobil, pentru a putea monitoriza în orice moment dacă toate lucrurile sunt în ordine în casă. Integrarea securităţii în sistemul de casă inteligentă îţi permite să afli în timp real şi să fii anunţat dacă senzorii de gaz, inundaţie sau fum au detectat o problemă.

    Prin controlul audio-video se poate asculta muzica preferată în orice cameră şi în acelaşi timp. Acest control este util pentru sistemele Home Cinema, controlul asigurându-se printr-un singur gest".

    Sistemul de casă inteligentă permite şi controlul centralizat al altor sisteme automatizate - cel dedicat deschiderii/ închiderii porţilor; sistemul de irigare a gazonului; accesul vizitatorilor prin intermediul sistemelor de interfonie sau video interfonie; sistemul de acoperire - utilizând o prelată pentru acoperirea piscinei.

    Potrivit unei simulări online făcute de consultanţii de la compania MHT Experience, preţurile pentru un pachet ce prevede controlul şi comanda mai multor sisteme (de iluminat, pentru controlul temperaturii şi draperiilor etc.), în vederea echipării unui apartament cu suprafaţa de 135 mp, sunt cuprinse între circa 6.000 de euro şi aproximativ 12.750 de euro, fără TVA.

    Soluţie inteligentă de control al ferestrelor de mansardă

    În baza unor parametri de climat interior, cum ar fi temperatura, nivelul de iluminare naturală, umiditatea şi nivelul de CO2, beneficiarii unei locuinţe vor avea posibilitatea să controleze ferestrele de mansardă şi accesoriile acestora, asigurându-şi un climat interior optim pe tot parcursul zilei, anunţă reprezentanţii VELUX.

    Compania urmează să lanseze pe piaţă, din toamnă, soluţia VELUX Active, care se referă la controlul inteligent al ferestrelor de mansardă şi al rulourilor VELUX INTEGRA prin WiFi, alături de o aplicaţie pentru mobil dedicată, disponibilă pentru sistemele iOS şi Android.

    În acest sens, producătorul de ferestre de mansardă anunţă dezvoltarea parteneriatului cu compania Netatmo, specializată în soluţii revoluţionare pentru case inteligente. Această colaborare răspunde cererii tot mai mari de produse dedicate caselor inteligente, fiind şi o parte integrantă din obiectivul VELUX de lansare pe piaţă a produselor inovatoare.

    Casele inteligente, controlate de la distanţă, prin dispozitive interconectate vor schimba total modul în care consumatorii interacţionează cu locuinţele lor, subliniază reprezentanţii VELUX, precizând: "Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să se gândească la faptul că trebuie să deschidă ferestrele pentru a aerisi, să tragă jaluzelele sau rulourile pentru a se apăra de soare sau pentru a dormi. Prin VELUX Active, toate acestea vor putea fi programate astfel încât să funcţioneze automat, asigurând un climat interior optim, aer proaspăt şi protecţie. În acelaşi timp, sistemul va putea fi utilizat foarte uşor şi pe modul automat, utilizatorul având control total asupra acestuia".

    Din 2011, compania Netatmo dezvoltă soluţii revoluţionare pentru case inteligente ce cuprind produse precum o staţie meteo personală, camere pentru securitate sau alarmă de fum inteligentă. VELUX România activează de 20 de ani pe piaţa noastră.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional