Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

CASA PASIVACasa pasivă devine accesibilă şi pentru piaţa din România

A.D. Locuinţe /

Emilia-Cerna Mladin, Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Emilia-Cerna Mladin, Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Conceptul de "casă pasivă" nu numai că a devenit cunoscut, ci poate fi aplicat cu costuri rezonabile şi în România. "Casa pasivă a devenit un concept accesibil. Ceea ce era un lux acum câţiva ani a devenit ceva acceptabil şi aplicabil în condiţiile climatice din România", a declarat doamna Emilia-Cerna Mladin, Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), în cadrul conferinţei "Case Pasive în România".

În comparaţie cu o clădire convenţională existentă în România, o casă pasivă consumă doar 8% din energia termică necesară celei dintâi. De asemenea, îi este suficientă 15% din energia termică utilizată de un imobil rezidenţial modernizat energetic, respectiv 20% din energia necesară unei clădiri rezidenţiale noi.

În fapt, o clădire încadrată în clasă energetică A în România, este echivalată cu una din clasa C din Austria, deoarece rigoarea sistemului de certificare diferă de la ţară la ţară. Din anul 2008, în Austria există clasele A+ (în care sunt încadrate casele pasive) şi A++. Astfel de subdiviziuni ar fi oportune şi în România, unde sistemul actual este prea "permisiv", susţine preşedintele AAEC.

Consumul energetic pentru încălzirea unei case pasive trebuie să se situeze până în 15 kWh/mp/an şi tot atât pentru răcire. De asemenea, consumul de energie primară (conţinută în combustibilul utilizat înainte de a suferi transformări) trebuie să fie de maxim 120 kWh/mp/an, ceea ce înseamnă un consum la nivelul clădirii de circa 40 kWh/mp/an, subliniază doamna Mladin.

Domnia sa sesizează că în ultimii ani costurile pentru construirea unei case pasive au scăzut simţitor. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul proiectului-pilot vizând realizarea a două case pasive în complexul Universităţii Politehnica din Bucureşti, inaugurate la începutul lunii noiembrie. Pentru cele două case cuplate s-au calculat un consum pentru încălzire de 13 kWh/mp/an, respectiv un consum de energie primară de aproximativ 80 kWh/mp/an. Astfel, proiectul a obţinut certificare de la Institutul pentru Case Pasive din Darmstadt.

Proiectul "Case Pasive adecvate condiţiilor climatice din România" a fost realizat printr-un parteneriat între Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) - în calitate de coordonator, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), Institutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE), Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) şi societatea "Antrepriză generală de Construcţii Montaj" Baia Mare. Proiectul a fost cofinanţat dinprogramul INOVARE 2008 - UEFISCDI.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional