Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Case eficiente energetic, la Ploieşti

Locuinţe /

Case eficiente energetic, la Ploieşti
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Casele eficiente din punct de vedere energetic au un consum de energie redus, de aproximativ 25w/mp/an, iar materialele din care sunt construite aceste clădiri sunt, în mare parte, ecologice, reducând, astfel, amprenta de carbon a imobilului.

    Domnul Liviu Olteanu, reprezentant al proiectului Inoveco Energy, care prevede furnizarea de tehnologii pentru astfel de imobile, ne-a vorbit, într-un interviu, despre avantajele pe care le aduce o unitate locativă eficientă energetic locatarilor săi, despre tehnologiile utilizate în ridicarea unui imobil de acest tip şi despre evoluţia proiectului Inoveco Energy.

    Liviu Olteanu, Inoveco Energy: "Consumul de energie pentru încălzire, răcire şi ventilaţie al unei case eficiente energetic este de circa zece ori mai mic decât cel al unei locuinţe normale, încadrată în clasa energetică A+"

    Reporter: Ce presupune proiectul Inoveco Energy şi cum a început derularea lui?

    Liviu Olteanu: Proiectul a început din dorinţa personală de a mă muta într-o casă eficientă din punct de vedere energetic. În acel moment am început sa studiez cerinţele unei clădiri de acest fel, care presupune un consum de energie pentru încălzire, răcire şi ventilaţie în jur de 25w/ mp/an. Spre comparaţie, o casă normală încadrată în clasa energetică A+ are un consum de aproximativ zece ori mai mare (fără să se ia în calcul şi ventilaţia).

    Este necesar să fie îndeplinite o multitudine de cerinţe, precum: izolaţie foarte bună pentru talpa casei (fundaţie şi placă de parter - minim 10 cm polistiren extrudat); izolaţie termică foarte bună pentru ziduri (în cazul meu, construcţie pe lemn cu peretele cu injecţie pe celuloză de 18 cm grosime, iar exterior de 10 cm polistiren expandat de mare densitate).

    Tâmplăria este realizată pe PVC (în cinci camere) şi geamuri tripan. În tavan, avem injecţie de celuloză de 24 cm grosime. Injecţia de celuloză presupune injectarea sub presiune a celulozei tratate cu bor între plăcile de OSB. Un strat de celuloză de 18 centimetri echivalează cu aproximativ un metru de cărămidă, ca izolaţie termică.

    Reporter: Cum a evoluat proiectul în timp?

    Liviu Olteanu: Am realizat prototipul casei pentru uzul personal, iar, odată cu apariţia crizei imobiliare, promovarea caselor de acest tip nu a avut succesul estimat.

    Acum, însă, odată cu creşterea explozivă a costurilor pentru utilităţi a apărut cerinţa pentru astfel de case.

    De curând am început proiectarea şi implementarea tehnologiilor care ţin de partea de eficienţă energetică şi de partea de generare a utilităţilor, pentru trei case, care fac parte dintr-o dezvoltare imobiliară, pe care investitorul plănuieşte să o continue cu până la 40 de case.

    Dezvoltatorul şi constructorul, firma RA-PAUL IMPEX, a început proiectul pe etape. Deocamdată sunt trei case în construcţie şi urmează să fie finalizate, una la finalul lunii martie, iar celelate două în luna aprilie. Autorizaţia de construire este emisă pentru tot complexul de 40 de case. Ansamblul este localizat în partea de nord a oraşului Ploieşti, la periferie.

    Reporter: Ce tehnologie utilizaţi pentru fabricarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi pentru ridicarea clădirilor autonome energetic?

    Liviu Olteanu: Tehnologiile folosite pentru aceste case sunt următoarele: construcţii de lemn cu injecţie de celuloză în pereţi şi tavan; tâmplărie pe PVC cinci-şapte camere şi geam tripan; izolaţie exterioară realizată cu plăci fibrolemnoase sau vată bazaltică; ventilaţie cu recuperare de căldură centralizată sau cu unităţi independente; încălzire în pardoseală generalizată şi, suplimentar, dacă este cazul, cu aer cald; pompă de caldură pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajeră; sistem solar termic pentru apa caldă menajeră şi, la cerere, şi pentru aport la încălzire; sistem fotovoltaic pentru autoconsum de energie electrică şi sursă de siguranţă în cazul căderii reţelei publice; iluminat în tehnologie led. La cerere se poate implementa tehnologie pentru casa inteligentă.

    Reporter: Ce materiale de construcţie folosiţi pentru casele eficiente energetic?

    Liviu Olteanu: Materialele sunt, în pondere, de tip ecologic şi reduc enorm amprenta de carbon a clădirii. În acelaşi timp, se pune un accent deosebit pe calitatea materialelor şi a echipamentelor folosite şi, nu în ultimul rând, pe seriozitatea furnizorilor.

    Reporter: Ce avantaje aduce o astfel de clădire proprietarilor săi?

    Liviu Olteanu: Principalul avantaj al proprietarului unui imobil de acest gen este reprezentat de mediul foarte sănătos în care va locui, aerul curat, filtrat de praf, polen şi alte impurităţi, nivelul de dioxid de carbon scăzut.

    Puteţi spune că sunt case active, adică îşi produc mare parte din utilităţi singure. Un imobil dezlegat de utilităţi este costisitor, încă, din cauza perioadei de iarnă, când ziua este scurtă. Casele preiau energie din reţea doar iarna. Vara, dacă ar fi legis­laţia corectă, s-ar face compensare, deoarece vara au exces de energie, dar, din păcate, legislaţia la noi este ciudată.

    Printre alte avantaje se mai numără: temperatură constantă în casă, vara şi iarna; umiditate redusă, fără riscuri de sănătate sau pentru integritatea clădirii, instalaţiilor şi a mobilierului; consumuri energetice foarte scăzute sau egale cu zero; posibilităţi de funcţionare autonomă pe intervale mari de timp sau chiar total.

    Reporter: La ce sumă ajung costurile de fabricaţie a unei locuinţe?

    Liviu Olteanu: Costurile unei astfel de case sunt, în general, cu 10% (dacă imobilul este eficient din punct de vedere energetic) până la 35% mai mari decât al unei case normale (dacă acea casă este activă) şi, în general, ţin de nivelul de inteligenţă şi de autonomie al imobilului.

    Reporter: În cât timp se amortizea­ză investiţia?

    Liviu Olteanu: La aceasta întrebare este foarte greu de răspuns, pentru că ar fi necesară o evaluare a nivelului de confort, care este mult superior faţă de o casă normală. În acelaşi timp, nivelul de autonomie şi evoluţia costurilor de exploatare sunt, parţial, dependente şi de legislaţia ţării (care este departe faţă de cea a altor state din UE). Totuşi, având în vedere faptul că preţul la energie electrică se dublează la fiecare zece ani, se poate considera o amortizare în circa opt-zece ani.

    Reporter: Care este profilul cumpărătorului?

    Liviu Olteanu: Foarte mulţi oameni construiau case foarte frumoase ca aspect, dar total păguboase în utilizare. Acum, însă, oamenii au început să se gândească la cât îi costă casa ulterior.

    Din acest motiv au început să se intereseze ce se poate face pentru a scădea costurile de exploatare şi încep să înţeleagă şi ce înseamnă un mediu sănătos. Cei care adoptă aces­te proiecte sunt persoane relativ tinere, informate şi cu venituri cât de cât stabile.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional