Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Câteva mii de locuinţe noi pentru arădeni sunt în faza de proiect

F.A. Locuinţe /

Câteva mii de locuinţe noi pentru arădeni sunt în faza de proiect

Piaţa rezidenţială din Municipiul Arad a cunoscut, în ultimii ani, o evoluţie spectaculoasă. Confruntându-se cu o cerere din ce în ce mai mare, investitorii locali au speculat momentul şi au început să pună în practică proiecte cu oferte diversificate de apartamente şi vile. Astfel, 2007 are toate şansele să fie declarat anul rezidenţial în Arad pentru că piaţa imobiliară este în plin proces de maturizare.

În aceste condiţii, pe piaţă au pătruns şi marii dezvoltatori, care pregătesc proiecte ambiţioase. Conducerea "Cefin Holding" a anunţat, în această primăvară, faptul că divizia de Real Estate a grupului va investi 37 milioane de euro pentru un complex rezidenţial cu 2-300 de apartamente în Arad. Investiţia se va adresa populaţiei cu venituri mai mari. Holdingul a cumpărat, deja, terenurile, situate în centrul oraşului, iar proiectul este în faza de proiectare şi de concepţie. Dacă va trece de autorizări în toamnă, lucrările vor începe în primul trimestru din 2008 şi ar trebui să fie finalizate într-un an şi jumătate.

George Păunescu vrea să construiască 3.000 de apartamente

Omul de afaceri George Păunescu a declarat că va începe, în această vară, construcţia unui ansamblu de circa 3.000 de apartamente la Arad, pe terenul de 25 de hectare al fostei fabrici de mobilă "IMAR". Valoarea proiectului este estimată la peste 500 de milioane de euro.

Terenul este proprietatea omului de afaceri şi valorează aproximativ 45 de milioane de euro. George Păunescu a spus că ansamblul este prevăzut să se finalizeze în maxim 20 de luni şi că a ales Aradul pentru că este o localitate unde şomajul este sub 1%. Oraşul găzduieşte foarte multe companii multinaţionale şi este amplasat la maxim 6-700 km de patru capitale europene: Bucureşti, Viena, Budapesta şi Belgrad.

Complexul rezidenţial va include restaurante, o bază sportivă şi o grădiniţă. Lucrările de proiectare pentru ansamblu sunt asigurate de o firmă italiană, iar constructorul va fi desemnat în urma unei licitaţii care va avea loc în trimestrul II al acestui an.

100 de apartamente în Aradul Nou

Construirea unui microcartier de locuinţe este prevăzută pentru realizare în cartierul Aradul Nou. Acest complex este amplasat pe strada Ana Ipătescu, terenul fiind în imediata vecinătate a cartierului Subcetate. Proiectul presupune ridicarea a trei corpuri de clădiri, organizate pe cinci scări, care vor cuprinde circa 104 apartamente de dimensiuni diferite. Regimul de înălţime este demisol, parter şi două etaje.

La demisol vor fi amenajate parcări deschise şi acoperite care vor fi aferente spaţiilor de locuit. Cele trei corpuri de clădiri vor fi racordate la toate sistemele de utilitate publică ale municipalităţii, iar accesul în zonă, după darea în folosinţă a corpurilor de clădiri, va fi controlat. Zona va fi amenajată şi din punct de vedere peisagistic, prin ziduri de sprijin, spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii.

Un alt cartier rezidenţial prinde contur în Arad, după ce o firmă privată a cumpărat mai multe parcele de teren pe Calea 6 Vânători. "Cartierul Platanilor" va fi construit pe o suprafaţă de peste 15.000 mp. Terenul dispune de acces pietonal şi carosabil şi va avea spaţii verzi, parcări, garaje, alei şi trotuare.

15 blocuri în complexul rezidenţial RED

Un ansamblu rezidenţial format din 15 blocuri se află în plin proces de construcţie în Arad. Potrivit Cristinei Mesz, marketing & image asistent manager în cadrul companiei "UTA", ansamblul rezidential "RED 1" valorează aproape 35 milioane euro. Termenul de finalizare a întregului complex este de trei ani. Blocurile vor avea module de 54 mp, cu posibilităţi flexibile de compartimentare. Astfel, se pot configura apartamente de una şi două camere, la achiziţionarea unui modul de 54 de mp şi de trei şi patru camere la achiziţionarea a două module (108 mp) sau a trei module (162 mp). Preţul unui modul începe de la 27.000 euro.

Cartierul mai este dotat cu peste 1.200 mp de curte, loc de joacă pentru copii cu supraveghere video, incintă privată şi securizată. Alte facilităţi sunt reţele de telefonie, internet şi TV, televiziune cu circuit închis, videointerfon, loc de picnic, acces în incintă şi în apartament cu card de proximitate, sistem antiefracţie pentru fiecare apartament, pază perimetru bloc cu bariere infraroşu, două porţi auto cu telecomandă.

Fiecare bloc va avea un număr de cel puţin 48 de apartamente. "UTA" SA a mai achiziţionat un teren, în suprafaţă de 2,5 hectare pentru construcţia unui nou ansamblu rezidenţial care va cuprinde cel puţin nouă blocuri.

Au fost date în funcţiune primele 20 de case în Cartierul Verde

Cartierul Verde este, de asemenea, unul dintre cele mai noi ansambluri de locuinţe, situat la ieşirea din Arad, înspre Oradea. Proiectul prevede construirea a 120 de case. Termenul de execuţie al întregului ansamblu este de un an şi opt luni. După numai şase luni de la începerea lucrărilor, zona are deja conturată propria-i personalitate şi şi-a primit deja primii 20 de locatari.

Toate unităţile locative finalizate au deja racordurile la canalizare, apă curentă, energie electrică, alimentare cu gaz. Proiectul acestei zone prevede şi alte facilităţi precum un magazin tip ABC, un punct administrativ şi unul sanitar şi farmaceutic şi o grădiniţă.

"Axa 2", al doilea cartier rezindenţial al "Bermo"

După ce, anul trecut, a finalizat cu succes primul cartier rezidenţial numit "Axa 1", societatea "Bermo Group", îl dezvoltă şi pe cel de-al doilea, numit "Axa 2". Amplasat în aceeaşi zonă ca şi "Axa 1", pe strada Armoniei, noul ansamblu va cuprinde 18 case înşiruite pe parter şi etaj, de patru tipuri arhitecturale.

Vilele dispun de spaţii generoase, vor avea câte cinci camere şi vor fi prevăzute cu terasă, garaj şi sistem de supraveghere video. Interioarele vor fi personalizate în funcţie de preferinţele beneficiarilor. Termenul de execuţie este vara acestui an.

700 de vile în cartierul rezidenţial "Europa"

Proiectul rezidenţial "Europa", unul dintre cele mai ambiţioase din ultimii ani din Arad, presupune crearea unui cartier, la ieşirea din oraş spre comuna Vladimirescu, în apropierea Selgros. Investitor este "Ariola Invest", iar valoarea ansamblului a fost estimată la 50 de milioane de euro.

Orăşelul va cuprinde spaţii comerciale, zonă de agrement şi locuinţe unifamiliale şi duplexuri pe parter, etaj şi mansardă. Loturile de teren destinate locuinţelor sunt parcelate pe suprafeţe cuprinse între 650 şi 1.000 mp. Proiectul se va întinde pe o suprafaţă de peste 70 de hectare, iar preţurile vilelor vor porni de la 800 de euro/mp suprafaţă construită şi 25 de euro/mp de teren.

Complexul va cuprinde 700 de locuinţe, realizate în şapte modele, magazine, baruri, terase, restaurante, spaţii verzi şi parcuri, spaţii de parcare, staţii de alimentare cu combustibil. La acestea se adaugă terenuri de sport, bazin de înot, sală de fitness, piscine, creşă, grădinţă, şcoală pentru clasele primare, cabinete medicale, farmacie, servicii pază. n

"Casarom" a pierdut terenurile pe care nu a construit

Proiectul demarat de compania multinaţională "Casarom" în anul 2001 nu a fost, nici acum, finalizat. "Casarom" a câştigat o licitaţie pentru ridicarea unui cartier de locuinţe în zona Subcetate din Arad, pe o suprafaţă de 68 de hectare. În schimbul terenului ultracentral obţinut de la municipalitate, firma s-a obligat să construiască 900 de apartamente şi vile.

Primele 72 de case trebuiau terminate în anul 2002, însă firma, care anunţa investiţii totale de 35 de milioane de euro în cartierul rezidenţial, a depăşit toate termenele prevăzute în contractul încheiat cu primăria. În anul 2004, "Casarom" s-a văzut nevoită să recunoască întârzierile şi a anunţat că, până la finele anului 2005, vor fi date în folosinţă 240 de apartamente în zece blocuri şi 52 de case. Cum şi această realizare este departe de a fi respectată, edilii nu exclud posibilitatea rezilierii contractului şi recuperarea unor suprafeţe de teren.

Reprezentanţii "Casarom" şi-au justificat întârzierile apărute prin faptul că proiectul a fost revizuit, în funcţie de cererea de locuinţe de pe piaţă. Respectiv, dacă iniţial s-a dorit ridicarea de case, mai apoi, strategia s-a schimbat şi se vrea construirea de blocuri, pentru că apartamentele au căutare mai mare în Arad.

Conform planurilor "Casarom", viitorul cartier ar trebui să cuprindă 600 de case şi 19 blocuri de locuinţe, care ar putea fi achiziţionate de populaţie cu plata în sistem ipotecar, cu termen de până la 30 de ani. Proiectul mai cuprinde o şcoală, zone comerciale şi spaţii verzi.

Apartamentele din noile blocuri ar urma să coste, în medie, 65.000 de euro, în timp ce casele vor avea preţuri cuprinse între 95.000 şi 150.000 de euro. Numai că, firma a fost nevoită să cedeze 29 de hectare de teren municipalităţii deoarece nu şi-a respectat termenele de finalizare a construcţiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional