Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CECE: Industria europeană a echipamentelor de construcţii s-a dovedit stabilă şi rezistentă în 2020

Materiale /

CECE: Industria europeană a echipamentelor de construcţii s-a dovedit stabilă şi rezistentă în 2020
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul trecut, industria a suferit mai puţin decât se aştepta

    Previziuni optimiste pentru 2021

    Vânzările de pe piaţa europeană a echipamentelor pentru construcţii s-au diminuat cu 6,4% în 2020, potrivit Comitetului pentru Echipamente de Construcţii Europene (CECE), care menţionează că această scădere aparent modestă se datorează performanţei sectorului echipamentelor uşoare şi compacte de mare volum, ale căror vânzări au fost aproape neafectate, înregistrând un declin de numai 3%. În schimb, utilajele de construcţii grele au suferit o scădere cu 19% a vânzărilor, ceea ce a făcut ca 2020 să fie un an provocator pentru acest segment.

    Evoluţiile prezentate sunt, potrivit CECE, rezultatul unei combinaţii între recesiunea ciclică anticipată după ani de creştere şi încetinirea activităţii comerciale din cauza pandemiei de Covid. Conform sursei, maşinile mai puţin costisitoare au fost vândute la niveluri aproape normale în timpul pandemiei, în timp ce echipamentele scumpe au suferit din cauza incertitudinii economice.

    Echipamentele de excavare, cele pentru drumuri, betonierele şi macaralele au cunoscut evoluţii similare, în pofida impactului vânzărilor mai puternice de echipamente uşoare, notează CECE.

    Preşedintele Comitetului, Niklas Nillroth, declară: "După cum ştim cu toţii, 2020 a fost cel mai neaşteptat şi imprevizibil dintre ani. Din punct de vedere economic, a reprezentat un an de întreruperi în activităţi, un an cu incertitudini şi previziuni care s-au prăbuşit în faţa ochilor noştri. Cu toate acestea, sectoarele de construcţii şi indus­trial din Europa au demonstrat o mare capacitate de rezistenţă şi de revenire mai rapidă, limitând daunele din primul semestru. Creşterea previzibilă a activităţilor de construcţii şi infrastructură prin Planul european de redresare reprezintă un alt motiv ca să rămânem optimişti în privinţa viitorului apropiat".

    Potrivit CECE, 2020 a început în conformitate cu aşteptările, cu o scădere de 5% a pieţei echipamentelor de construcţii în primul trimestru, conform recesiunii ciclice anticipate. În cel de-al doilea trimestru, lockdownul din întreaga Europă a început să-şi producă efectele şi a dus piaţa la un nivel mai mic cu 28% faţă de anul precedent.

    CECE menţionează că scăderea vânzărilor de profil în trimestrul al doilea din 2020 a reflectat, de asemenea, lipsa evenimentelor (târgurilor) care stimulau livrările în anii anteriori.

    Dar, odată cu relaxarea măsurilor restrictive, în trimestrul al treilea, vânzările au atins niveluri similare cu cele din 2019, potrivit CECE, care adaugă că ultimul trimestru al anului trecut a adus o îmbunătăţire a cererii, iar vânzările de echipamente de construcţii au crescut cu 9% în Europa.

    Din perspectivă geografică, vânzările pe piaţa de profil au reflectat impactul pandemiei şi al lockdown-ului în majoritatea ţărilor, dar au existat câteva excepţii, notează CECE, adăugând că în special piaţa italiană a atins acelaşi nivel de vânzări ca în 2019, iar piaţa turcă şi-a revenit după prăbuşirea din 2019.

    În timp ce perspectivele macroeconomice pe termen scurt rămân incerte, cu riscuri suplimentare cauzate de răspândirea noilor tulpini de coronavirus, climatul de afaceri din industria europeană a echipamentelor rămâne pozitiv, consideră oficialii CECE, adăugând că majoritatea producătorilor din domeniu se aşteaptă ca afacerile lor să crească în prima jumătate a anului.

    O prognoză de creştere cu 5% a pieţei europene a echipamentelor de construcţii reprezintă o evaluare realistă a perspectivelor pentru 2021, conform CECE, care menţionează că, pe fondul incertitudinii continue, chiar şi o piaţă în stagnare în 2021 nu ar fi o dezamăgire.

    Pe termen mediu, industria echipamentelor pentru construcţii se confruntă cu multe riscuri, printre care datoriile mari din multe ţări, care vor deveni o problemă, deoarece investiţiile în infrastructura publică vor avea de suferit atunci când vor fi puse în aplicare măsuri de austeritate, conchide CECE.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional